Bécs környéke - Egy habókos milliomos vára
2015. szeptember 11. írta: Bazsa Mara

Bécs környéke - Egy habókos milliomos vára

Ki ne szeretne a templomos lovagok, vagy a három muskétás nyomában járni, horror filmek forgatási helyszínét látni, a borzongásba beleszagolni? Kreuzenstein váránál mindezt megteheti. Bécstől alig 20 kilométerre, legendák nyomában. 

Olyan, mint amilyenben Csipkerózsika szendergett, és aludta örök álmát, hercegére várván. Itt persze nem kell szúrós bokrokon, összenőtt cserjéken áthatolni, az út már kitaposott. A hatalmas faajtó, melyen keresztül bejuthatunk a várba, azonban zárva. Hiába dörömbölök, se feleletet nem kapok, se információt közlő tábla nincs kifüggesztve a várra.

img_2633.JPG

img_2667.JPG

Misztikus. Lakatlan. Érdeklődtem a Gasthofban, a várral szemben álló kis kocsmában, vajon nyílik-e az ajtó, és mikor. Sejtelmesen mosolyog a kissé bohókás ruhába öltözött fogadós, nyílik az majd óra egészkor, de csak épp annyi időre, míg belépnek az emberek, aztán újra elfedi a kíváncsi tekinteteket.

img_2669.JPG

Míg bebocsáttatásra vártam, és hogy ráhangolódjak a helyre, ahol Nicolas Cage Az utolsó templomos lovagot forgatta, és ahol a Katedrális bizonyos jelenetei is játszódtak, körbe jártam a várat. Elvadult erdős részen vezetett egy kis ösvény, ahova muskétásokat fantáziáltam. A ragadozó madarak ijesztő rikoltozása rántott vissza a jelenbe. Milyen lehet éjjelente?img_2627.JPG

Mire megnyílt az ajtó, összejött egy csoport, bár idény már nem volt. Szólóban szállingóztak az emberek, és várták, hogy mi lesz.

img_2727.JPG

img_2730.JPG

A gróf nincs itt, nem is lakott is soha, nem messze innen van a kastélya, mondta az idegenvezető, pénztáros és mindenes egyben, amikor a szabályokat ismertette. A vár termeiben, a konyhában, a fegyvertartó szobában és a nagy szalonban nem lehet fényképezni, ezt a gróf nem engedi.

img_2720.JPG

A vár maga, bár réginek tűnik, nem középkori. Történt még a 19. században, hogy Ferenc József udvari kamarása, ki egyébként hóbortosan beleszeretett a középkori legendákba és a lovagi várakba, keresett egy helyet, ahol családjának méltó sírhelyet emelhet, és ha már, akkor egy várat is köré fabrikált.

img_2747.JPG

img_2732.JPG

Így esett, hogy Graf Nepomuk von Wilczek a Duna völgyébe a középkort visszavarázsolta. Az építkezés költségei hatalmasra rúgtak, és a munkálatok is elhúzódtak. A tervek az egykori várra hajaztak, ehhez segítséget is kaptak, korhű alaprajzokat, belevettek román és gótikus építészeti megoldásokat, a kassai dóm árkádos részlete, vagy a perchtolsdorfi plébánia templomának erődített tornya köszön itt vissza.img_2772.JPG

img_2719.JPG

Bár a vár újkori, a berendezése echte és eredeti. A bútorok, a lovagi felszerelések, a fegyverek, a páncélzat és egy kompletten berendezett konyha a gazdag arisztokrata gyűjtőszenvedélyét és hozzáértését dicséri.

img_2738.JPG

Ausztria legnagyobb, magánkézben lévő, középkori gyűjteménye, a habókos várúr hagyatéka, melyet ma leszármazottai gondoznak, majdnem megsemmisült a II. világháborúban, de szorgos kezek munkájának hála, eredeti állapotába állították vissza. Abban bízva, hogy mint 12. századi elődje, ez is több száz évig bevehetetlen várként írja be magát a történelembe. Nem számítva persze, hogy idényben turisták ezrei veszik be. 

img_2748.JPG

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr617775288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miklósiné Gyöngyi 2015.09.12. 07:28:10

Köszönöm...bevallom, ennek a várnak a létezéséről még csak nem is hallottam....alkalmasint megkísérlem megnézni....

átlátó 2015.09.12. 14:22:17

...ühüm...a Leopoldsbergről, Bécs budai oldalán egy kilátó, tiszta időben távcsővel már láthatóak a tornyok...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.09.12. 14:38:48

ismét valami, amiről nem hallottam. 28-án épp útba is tudom ejteni :)
köszönet!

micsoda? 2015.09.12. 19:11:47

Végül is múzeum, meg kripta is.:) A berendezést megnézném.
süti beállítások módosítása