Lázban Bécs
2015. április 24. írta: Bazsa Mara

Lázban Bécs

Megkezdődött a visszaszámlálás, beindult a propagandagépezet, lázban égnek a bécsiek. A város apraja-nagyja az eseményt magáénak tartja. Még 24 nap és indul a nagy buli, kezdetét veszi a 60. Eurovíziós Dalverseny.

Bécsben minden ennek jegyében zajlik. Javában készülnek a már jó ideje kiválogatott, a feladat ellátására érdemesnek tartott hostessek. Megkezdődött a szokásos, éves tavaszi nagytakarítás, önkéntesek hada takarít serényen és szedi az elhullajtott szemetet, hogy a város kiglancolva várja a vendégeket. Naná, hogy a rendezvényre rímelő mottóval teszik mindezt: Eurowinschn Putz Contest (ami szabad fordításban annyit tesz: európai felmosási és takarítási verseny). 

img_9535.jpg

A finálé és a verseny helyszínét, a 100 ezer fő befogadására alkalmas Stadthallét nagyjából berendezték. 700 ember munkájának köszönhetően helyére kerültek a 3500 tonna súlyú alkatrészek. Áll a 44 méter széles, 14,3 méter magas, 5000 négyzetméteres nagyszínpad és tesztelik a mögé felállított LED-lámpás falat. 

800_1_5353327.jpg

1429625267615_mbfws5mt.jpg

Repkednek más számok is. 200 millió tévénézőt remélnek, akik körében Bécs hírneve tovább fényeződhet, ami cirka 100 millió eurós reklámköltséggel ér fel. A jegyárak meglehetősen húzósak, a legolcsóbbak, melyek a főpróbára szóltak (14 eurós) hamar elfogytak, a VIP-esek (240-450 euró) keveseknek fizethetők meg. Hoppon azonban senki nem marad. Nem lesz eseménytelen ez a hat nap. A rendezők legalábbis ebben reménykednek,és számtalan ingyenes programmal készülnek. A kispénzű turisták és a bécsiek is kapnak lehetőséget, hogy közösségi élményt szerezzenek. Az elmúlt 60 év legnagyobb faluját húzzák a Városháza előtti térre fel. Az Eurovíziós falut a "Hello Vienna. Welcome Europe!” jelszó és a tolerancia uralja, valamint egy hatalmas kivetítő, melyen a verseny élőben lesz követhető. A faluban pedig pezseg majd az élet, ez az ígéret. Valamennyi induló nemzet saját pavilont rendez be, melyben bemutatja és reklámozza hazája nevezetességeit, zenéjét, kultúráját, turisztikai látványosságát. Az európaikon kívül idén először Ausztrália is jelen lesz. 

image_teaser.jpg

Lesz más különlegesség is. Közösen lép fel Plácido Domingo, Juan Diego Flórez és Conchit Wurst, méghozzá az opera színpadán, a különböző zenei műfajok találkozásán. A Pop meets Opera és a dalverseny  mottója, a "Building Bridges” jegyében, május 17-én, 12 órakor egy matiné keretében. A koncert tévén, de ami még érdekesebb, az opera mellett felállított kivetítőn élőben is követhető lesz.

caz4c8uugaa1vwn.jpg

Bécs nem is lenne Bécs, ha legalább egy-két kiállítás nem kísérné az eseményt. Az egyik a Zene házában látható és ingyen látogatható. Egy kis ráhangolódás és múltba nézés a 60. évforduló kapcsán. És reménykedés, hogy a következő győztes olyan nagy elődök, mint Karel Gott, Udo Jürgens, vagy az Abba nyomdokába léphet.

img_9084.jpg

A Leopold Múzeum sem marad le, a maga nemében érdekesebbet tesz le. Tex Rubinowitz (Bachmann-díjas karikaturista) sajátos aspektusból tekint a rendezvényre. A „The Nul-Pointers”, a nulla pontot elért versenyzőket poentírozza, karikírozza. Az úgynevezett vesztesek arcképei kerülnek előtérbe, fatáblákra beégetve. (2015.05.08.-06.01.)

ok.jpg

Beindult a találgatás, ki hódítja meg idén Európát. A bukmékerek már tippelgetnek, jelenleg a svédek énekese vezet. Az osztrákok favoritja (kinek egyik énekese Chritopher Waltz Oscar-díjas színész fia, legalábbis ezt találgatja a média, de ez nincs egyértelműen se cáfolva, se bizonyítva) a The makemakes együttes. Függetlenül attól hol végeznek, a rendezés jogával az osztrákok így is, úgy is nyertek. 

img_9087.jpg

És persze mindenütt és minden formában (kolbászban és tortában) Conchita, ki győzelmével a versenyt Bécsbe hozta. Az estélyi ruhákat, melyeket hivatalos rendezvényeken viselt, most egybegyűjtve teszi közszemlére a dizájner. (Lindengasse 53. Neubau) 

img_9075.jpg

De lesz itt még ingyenes városnézés angolul és németül, és a tömegközlekedésen utazók sem fognak unatkozni, őket minden le-felszállásnál Conchita köszönti. Az izgalom egyre fokozódik, miközben az aggodalmak sem csekélyek. A költségek ugyanis tetemesek, 28 millió euróra rúgnak és a megtérülés nem mellékes. Bevetnek tehát mindent, hogy minél többen jöjjenek, költsenek és egy hatalmas buli részesei legyenek. 

eurovision-song-contest-2015.jpg

 Fotó: saját, internet

 Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr377392004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása