Hol árulnak jó kávét Bécsben?
2016. november 29. írta: Bazsa Mara

Hol árulnak jó kávét Bécsben?

Vajon eljárt-e az idő a hagyományos, bécsi kávéházak felett, vagy csak arról van szó, hogy egy alternatív kávéházi kultúra van kialakulóban? A trend ez utóbbi felé tendál, de a minőség a cool kávézókban is az első helyen áll.

Ha Bécs, akkor kávé. Ez az önjáró píár már a városé. Tódul a nép, millió számra érkeznek a turisták, hogy a sok látnivaló mellett a messze földön is hírnevet szerezett bécsi kávét is megkóstolják. A hagyományos, régi kávéházakat folyamatosan megszállják, a forgalom javát ők generálják. Az idősebb bécsiek mellett egyre kevesebb fiatal tűnik fel ezeken a helyeken. Ők másmilyent kedvelnek. Az ifjabb korosztály azonban, mintha megelégelte volna a monarchia báját, a hipszterek maguknak új helyeket is felfedeztek, kiköveteltek.

pocooooo.jpg

CafféCouture

caffecouture.jpg

A 9. kerületben találtam egy helyet, melyet CafféCoutur-ra kereszteltek. A kávézó nem nagy, de annál hangulatosabb. Főleg diákok tanyáznak benne, ami nem véletlen, hisz ők nemcsak a külcsínre, de a minőségre és az árra is érzékenyek. Az alapanyag ide Afrikából és Dél-Amerikából érkezik, saját üzemükben pörkölik, a kávét pedig képzett baristak készítik. És hogy mi a garancia arra, hogy a kávézót a vendég totál elégedetten elhagyja? Nem más, mint a tulajdonos személye, aki egy régi kávés família sarja. Georg Branny a kávékészítés tudományát már az anyatejjel magába szívta, és ráadásul többszörösen nyertes, remek barista. Külön show, ahogy a kávét szervírozza. A legkultikusabb hely, ahol presszót mérnek Bécsben. Van kávé helyben fogyasztásra, elvitelre, és ha beindult a nyálelválasztás, a vitrinben sorakoznak katonás rendben a falatkák. Én a presszót ajánlom, azt kóstoltam. Nem csalódtam, finom kávét ittam.

ccoke.jpg

Cím: 9. kerület, Garnisongasse 18. Nyitva: hétfő – péntek 8.30-17.00 óra között

CaffèCouture District 1. Cím: 1. kerület, Freyung 2. Palais Ferstel Passage Nyitva: hétfő- péntek 8.00 – 17.00 óra, szombat 10.00 – 17.00 óra között

http://www.caffecouture.com/

Kaffeefabrik

fabrikokkkk.jpg

A kávé többi között Nikaraguából, Szumátrából, Inodnéziából, Brazíliából, egyszóval távoli tájakról érkezik és talán hozzá sem kell, tegyem, mind bio, 100% robusta, illetve arabica. A kávét Burgerlanban pörkölik, onnan érkezik frissen, hozzá bio és laktózmentes, valamint szójatej szerepel a terítéken. A kávé ízlés kérdése, hogy ki, milyen formában szereti, nagyon egyéni. A választék itt nem nagy, ellenben valóban remek, amit adnak. A kávéfüggő hipszterek esküsznek a helyre, melynek mérete meglepően pici. De nem is ez a lényeg, hanem a kávé minősége. Legmenőbb az úgynevezett „disco”, mely valójában egy keverék, mindenből a legjobbat teszik bele, az összetétele fele arabica, fele robusta, ízre csokoládés, konyakos aroma, amolyan olaszos, krémes, melyben a kávé pörkölése kicsit erősebb. A tulajdonos egyébként dél-amerikai, aki a kávéját részben maga őrli, készíti és ízesíti. Itt egy filtereset kóstoltam.

kafefabrikkkkkkkk.jpg

Cím: 4. kerület, Favoritenstrasse 4-6. Nyitva: hétfő-péntek 8.00-18.00, szombat 11.00-17.00 óra között

http://www.kaffeefabrik.at/

Kaffemik

kafmikkkkkkkkkk.jpg

A kávészeretők mennyországa, mondják róla. Rászolgált a hírnevére, hiszen itt mesteri szintre vitték a kávéfőzés tudományát. Havonta újabb és újabb európai pörköldét mutatnak be, és kínálják kávéjukat megvételre. Jó lehetőség, hogy kisebb üzemek kávéját is megismerje az ember. És nem mellesleg, workshopokat is tartanak, melyeken az ember sokat tanulhat. A hely kicsi, minimál stílusban berendezve, de itt sem ez a lényeg, nem a külső bűvöli el az embert. A választék kárpótol a helyszűkéért, ruandai, kolumbiai, brazil import, én egy afrikait kóstoltam, az ízletes volt.

kafemikjo.jpg

Cím: 7. kerület, Zollergasse 5. Nyitva: hétfő-péntek 8-18.00, szombat 10.00-18.00, vasárnap 12.00-18.00 óra 

https://www.kaffemik.at/

POC (People of Caffeine)

pocoksa.jpg

Nagyon laza, nagyon cool. A templom oldalában megbújva árulja ecuadori kávéját és üzemelteti elsősorban az egyetemisták körében kedvelt kávézóját egy osztrák fiatalember. Itt se újság, se biliárd, modernre szabott és egyedi a miliő. A berendezésen is megakad az ember szeme, a satupadon készült, frissen őrölt, filteres kávénak nagy a keletje. Ide csak beugranak az emberek, nem sokat időznek, egy kávét felhörpintenek, vagy elvitelre vesznek, aztán tovább is mennek. Aki meg itt ragad, annak tanácsokat adnak, és a harmadik utas kávékészítésbe is bekukkanthat. Én a café lattét kértem, elvitelre. A bécsi árakhoz képest nem került sok pénzembe. A papírpoharas kávékultúra kialakulóban. Ja, és minden nap friss cupcake-et hoznak, a mindig éhes diákok nagy örömére. 

pocok.jpg

Cím: 8. kerület, Schlösselgasse 21. Nyitva: hétfő-péntek 8.00-17.00 óra között

https://www.facebook.com/poccafe/

Naber Kaffee

naberoksa.jpg

Egy kis darab Olaszország, egy pici időutazás, egy aprócska hely, ahol jó, ízletes kávét iszik az ember, miközben körülötte tobzódik az ’50-es évek enteriőrje. A hagyomány és a modern ötvözete. A tulajdonos nem fiatal és a szakmát is érett fejjel tanulta, de hogy belejött, azt már akkor érezzük, amikor belépünk. Túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz kávét igyunk, vallja. A kávé minőségét több dolog adja, a termelő, a kávébab érettsége, a pörkölőüzem képessége, a barista tudása, no és a kávéfőző gép megbízhatósága. És ha mindez összejön, akkor találtunk egy helyet, ahová visszajárhatunk. Nos, ez épp ilyen. A café lattét kóstoltam, a kávét a tejjel remek párosításban.

naberokkk.jpg

Cím: 1. kerület, Wipplingerstrasse 25. Nyitva: hétfő-péntek 9.00-18.00, szombat 9.00-13.00 óra között

http://www.naberkaffee.com/

Alt Wien Kaffeerösterei

altwiennn.jpg

A Naschmarkt mellett, a 4. kerületben van egy hely, ahol helyben pörkölt kávét árulnak. Ráadásul a neve is ugyanaz, mint a kávézónak. Bio, fair trade termékeiket szeretik a vendégek. A mottójuk, hogy a tej itt mellékes, mert a kávé zamata önmagában ízletes. Akit izgat a pörkölés, azt szívesen végigvezetik az üzemen, vagy helyben is megnézheti, hogy miként kap a fehér, a zöldes bab barna és fekete árnyalatokat. Pontosan tudják, melyik fajta milyen hőmérsékleten pörkölődik finomra, minek következtében a legélvezhetőbb lesz a zamata. A kávébabot maguk importálják, Közép-Amerikából, Ázsiából és Afrikából. Az Alt Wien Kávé pörköldében a minőségre garancia a jól kiválasztott kávébab, a pörkölés módja és a szakértelem. A panamait kóstoltam, nagyon finomnak találtam. Az ízét hazáig a számban hordtam.

altweeeeeeeee.jpg

altwwwwww.jpg

Cím: 4. kerület, Schleifmühlgasse 23. Nyitva: hétfő-péntek 10.00-18.00, szombat 10.00-16.00 óra között

https://www.altwien.at/

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr7612004646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása