Bécsi reggeli egy világsztár kiállítása felé menet
2016. július 15. írta: Bazsa Mara

Bécsi reggeli egy világsztár kiállítása felé menet

Minden kellék adott, ami híressé tesz egy régi, tipikus, bécsi kávézót, ahová előszeretettel járnak reggelizni a helyiek. A Café Goldegg egyike az ilyeneknek, a múltból maradt emléknek. És ha már a Belvedere felé visz az utam, ahol a kínai világsztár, Ai Weiwei köti össze a jelent a múlttal, egy reggeli erejéig megszakítottam az utam.

Ahogy már a császárvárosban megszokhattuk, itt minden háznak és saroknak története, múltja van, hát még a kávézóknak. A 4. kerületben különben nincs sok belőle, de épp elég, ha itt található a legszebbek egyike, talán egész Bécsben. 1910-ig kell, hogy visszamenjünk az időben, amikor is egy kávés família, a Dobner nyitott e helyen üzletet és Café Goldeggre keresztelte el. (A névnek az aranytojást tojó tyúkhoz semmi köze, még áttételesen sem, ez az egykori dűlő neve.)

img_0501.jpg

Aki ide belép, az érezheti az ’50-es évek fílingjét, minden régi, hovatovább muzeális és eredeti. A parketta, az intarzia, a biliárd, a márványból készült dohányzóasztal, a székek nagyanyánk korabeliek. A fekete kályha letűnt idők fűtési technológiájára emlékeztet. Az öreg óra már nem ketyeg, mintha direkt arra hívná fel a figyelmet, őt ne sürgesse senki sem.  

img_0504.jpg

Az épület maga műemlékvédelem alatt áll, és gazdát is cserélt az évek során. Az új tulajdonos ragaszkodott a tradíciókhoz, és a jól bevált recepteket viszi tovább, bár új ízeket is kínál. Hogy itt kávéházban reggeliznek az emberek, ez a jólét jele. Talán ezért is szerepel a menüben, mint „Bécsi”, a reggeli neve.

img_0508_1.jpg

Hogy miből áll az úgynevezett Bécsi reggeli? Kontinentálisnak nevezném, de ez itt nem járja, marad hát a császárváros szinonimája. Hagyományosan zsemléből áll, croissant is adnak hozzá, és jár hozzá vaj, valamint dzsem. No és egy tetszés szerinti meleg ital is elmaradhatatlan. Mindez 5,90 euróért. Ez alapjáraton dukál, de bármilyen extra rendelhető még hozzá, de akkor már nem „Bécsi” a neve, jó, ha tudjuk előre.

img_0498.jpg

Ide még véletlenül sem vetődik turista, nem esik a kitaposott útvonalba. Nyugalom ölel át, itt az ember a nagy csendben komótosan olvashatja az újságját, nem háborítja senki, a pincér sem kérdezi, csak amikor a rendelést felveszi. Elolvastam hát a neten, mi vár rám a Belvedere-ben.

img_0517.jpg

Aki nem követi a kortárs művészetet, és a kultúra sem vonzza különösebben, talán még annak is ismerősen cseng Ai Weiwei neve. A kínaiak világhírű művésze, emberjogi aktivistája impozáns installációval jelent meg Savoyai palotájának kertjében. A kínai horoszkóp 12 állatöve, a bronzból készült, egyenként 500 kilót nyomó fejek a pekingi nyári palota hajdan volt szökőkútját ékesítő vízóra vandál elpusztítására emlékeztetnek, melyeket anno brit és francia csapatok lefejeztek, és a fejek eltűntek.

img_0565.jpg

Bécsben egyébként minden változik, hol gyorsabban, hol lassabban reagál a város a 21. századra. Egy valamit azonban nagy becsben tartanak, a hagyományokat, többi között a kávéházi tradíciókat. Így van ez még akkor, ha az ifjúság már papírpohárból kávézik. Ai Weiwei is idehozta a múltat. A fejekből már 7 megvan. A 21-er Hausban pedig felépített egy Ming-dinasztia korabeli templomot, melyet 1300 darabból, 14 méter magasra rakott. És hogy ennek mi az üzenete? Bátran nézzen mindenki a jövőbe, legyen mersze változtatni, szabadon élni és beszélni, ha a sors úgy hozza, tegyen érte. 

img_3259.jpg

A tárlat november 30-ig látható a Belvedere-ben és 21er Haus kiállítótermeiben.

img_3257.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr28891888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása