5 kávézó a zöldben
2016. június 17. írta: Bazsa Mara

5 kávézó a zöldben

Végre itt a jó idő, lassan beköszönt a nyár, kizöldültek a parkok, gőzerővel üzemelnek a kávézók. Hogy a napot jó kávéval kezdeni, abban nem kételkedik senki. Annál már csak az jobb, ha az ébresztő és frissítő nedűt zöldben fogyasztjuk.  

Kávé a flakturm (légvédelmi torony) árnyékában

img_6991_1.jpg

Bécs legrégebbi barokk kertje az Augarten. Bár a tekintet egy II. világháború mementó akasztja meg, az előtte lévő park enyhíti, nem engedi elhatalmasodni a rossz emléket, melyet a torony látványa felidézhet. Sokan szeretnek ide járni, a friss levegőn ejtőzni, egy kávéra, sütire, netán egy kellemes reggelire az étterembe beülni, vagy egy fagyit elnyalni, és azon morfondírozni, vajon Mozartra, Beethovenre és Schubertre hogy hatott ez az üde környezet, amikor vasárnaponként itt szórakoztatták az úri népet. Vajon hol állt a pódium, amin zenéltek? (Bővebbet a Flakturmokról itt.)

img_6982.jpg

http://www.augarten.at/restaurant/ Bécs, 2. kerület, Obere Augartenstraße 1.

 Reggeli pálmafák tövében

img_9497_2.jpg

Nyugalom, zöld oázis, finom kávé, remek sütemények, mi kell ennél több egy reggeli kezdéshez. A Burggarten Pálmaháza mellett álló kávézó csak úgy vonzza a turistákat, de sok bécsi is megfordul erre ebédidőben.  Nevéhez híven a vendéget nemcsak bent várja buja növényzet, kerül kintre, a teraszra is pálma, így teljes a mediterrán érzet. Hogy innen kis tavacskára, és zöldellő parkra fut a tekintet, extra élvezet, amiért felárat nem kérnek. (Bővebbet a kávézóról itt talász.)

img_9520_1.jpg

http://www.palmenhaus.at/ Bécs, 1. kerület, Burggarten 1.

A törököket elűzték, a kávéjukat megőrizték

img_5386.jpg

Messziről nem látszik, mi vár bent, de készüljünk meglepetésre. Dús vegetáció, pálmákkal megfejelve, de van itt tó, benne kacsa, melyet a tiltás ellenére gyerekek etetnek, ősi, több százéves fák, buja növényzet, sétára hívogató természet. Paradicsomi idill, amiért érdemes villamosra szállni és a város lüktető zaját itt kizárni. Kávézni a természet lágy ölén, gyönyörködni a festői környezetben valóban üdítő élmény. A Mayerei nem véletlenül nagy kedvenc, nem csak a kerületben lakók keresik fel rendszeresen a kis éttermet. (Bővebbet a parkról itt találsz.)

img_5226.jpg

http://www.meierei-diglas.at/wp/  Bécs, 18. kerület, Hasenauerstraße 56

A bódító rózsák elnyomják a kávé illatát

img_8521_1.jpg

Álomország, Illatfelhő, Királyi fenség, ezekkel a nevekkel nem a kávézót, hanem a rózsákat illették. De óvatosan szagolgassuk őket, nehogy eltelítsék szaglószervünket, és megfosszuk magunkat a kávé aromás illatának élvezetétől. Az eredetileg víztározónak épült, nyolcszögletű épületet 1924-ben alakították át tejcsarnokká, ahol friss tejet és tejtermékeket ittak az emberek, majd idővel kávé is került a tejhez. A kávézót a Strauss család törzshelyeként tartják számon, apa és fia gyakran zenéltek benne. Egyébként a legendás, bécsi kutya, Rex is szimatolt erre. (Bővebbet a parkról itt találsz.)

img_8581.jpg

http://www.cafe-meierei-volksgarten.at/ Bécs, 1. kerület, Volksgarten

Elit hely, magas árak, remek panoráma

img_5900.jpg

Mondják, ez Bécs legdrágább és legjobb étterme. Foglalás nélkül nehéz bejutni ide. És az sem árt, ha tele a pénztárcánk. Egy egészen szerény reggeli 9 euróba kerül, kávé, tea, vagy forró csoki, két szelet kenyér vajjal és dzsemmel, ami érte az asztalunkra kerül. A látvány remek, az étterem előtt folyó csörgedez, Zsolnay vázák (másolatok) simulnak a gátként szolgáló, itt-ott repkénnyel befuttatott falba, szemben harcos férfiakat ábrázoló kút vize csobog, körös-körül fák, bozótok, mintha egy romantikus festmény kelne életre, olyan az ember érzése. (Bővebbet a parkról itt talász.)

img_5894.jpg

https://www.steirereck.at/meierei/  Bécs, 1.kerület, Stadtpark

Egyébként az sem rossz, ha egyszerűen használjuk a parkot, és egy termosz kávét magunkkal hozunk. Leheveredünk a fűbe, és nézünk a magas égbe, vagy mezítláb sétálunk a hamvas fűben. 

img_6047.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt     

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr438817750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2016.07.13. 15:05:19

Ezek nagyon szép kávézók kár, hogy mikor Bécsben voltam az adventi vásár miatt nem volt időm felfedezni őket. Erről a cikkről eszembe jutott, hogy valahol olvastam egy bőrre permetezhető kávéról: tudomanyplaza.hu/borre-permetezheto-koffeint-helyettesitheti-kavet/. Persze ez sosem lesz olyan jó, mint kiülni egy igazi kávézóba.
süti beállítások módosítása