Illatos rózsakert Bécs szívében
2016. június 13. írta: Bazsa Mara

Illatos rózsakert Bécs szívében

Minden út ide vezet, de ha nem találnánk egyet sem, az illatok idevezetnek. Nyílnak a rózsák, virágba borult a Népkert Bécsben.

Több száz rózsafajta, több ezer tő nyílt ki szinte tapsra a Népkertben. Nemcsak mi vártuk a jó időt, de a virágok is igyekeztek, hogy a meleg tavaszi napsütésből erőt merítsenek. Sorra pattannak ki a rügyek, így örvendeztetve meg a bécsieket.

img_8169.jpg

img_8142.jpg

A nyugalom szigete, ide nem ér el a város lüktetése. Padok hívogatnak, csalogatnak egyre beljebb, hogy aki elfáradt, itt egy kicsit megpihenjen, ebbe a már-már idilli képbe belefeledkezzen, hogy beszippantsa a 400 fajta és több ezer tő rózsa átható illatát, kicsit bódítva önmagát.

img_8529.jpg

img_8180.jpg

Kedves szokás, hogy nem a rózsák nevét mutatják a táblán, hanem azét a személyét, aki örökbe fogadta, vagy éppen valamilyen jeles alkalomból szerettének ajándékozta, egy aranyos, szívhez szóló üzenettel megtoldva, egyúttal a parkot is támogatva.  

img_8207.jpg

img_8198.jpg

Egykor vársánc állott itt, egészen addig, míg a franciák meg nem elégelték, és semmissé tették. Helyére, eredetileg a Habsburgok maguknak terveztek ide kertet, ám az udvari kertépítő ajánlására belementek abba, hogy a területet a nép kapja, legyen a köznek is parkja. 1823-ra a kert elkészült, az emberek birtokba is vették és 1925-től már Népkertként (Volksgarten) emlegették.

img_8228.jpg

img_8146.jpg

A kert a mai formáját a Ringstrasse átadásakor nyerte el, a park szökőkutakkal, építményekkel és szobrokkal gazdagodott. Egyike ezeknek a Grillparzer-emlékmű, mely 1899-re épült meg, és egy kedvelt drámaírónak állít emléket.

img_8522.jpg

A rózsák mellett persze van itt más is, ami kedves a szemnek és bizsergeti a lelket. Egy picinyke tó a pompás környezetben, melynek közepén a Volksgarten-szökőkút delfinjei játszva köpik a vizet. Körülötte nyugalom honol.

img_8259.jpg

Haltestű tengeri félisten és egy nimfa szobra díszíti a másik szökőkutat, melyet készítője, a neves pozsonyi szobrász után, Tilgner-kútnak hívnak. Érdekessége, hogy Ferenc József rendelte meg, amikor őfelsége a kút tervét meglátta, az alkotót kidolgozásra sarkallta. A szobor még a párizsi világkiállítást is megjárta, mielőtt jelenlegi helyét elfoglalta.   img_8589.jpg

img_8595.jpg

Arrébb egy ruhátlan, délceg ifjú áll köpcösen. A Fiatal atléta (Jungendlicher Athlet) szobra arányos, Dávidot idéző testalkata tiszteleg az ifjúság ereje és szépsége előtt, ahogy az a bronzszobor talpazatán kőbe vésték.

img_8166.jpg

Mögötte egy vakítóan fehér templom, a Theseus, mely a görögöt másolja, az athéni Thészeion kópiáját hozza a városba. Szabályos oszlopsora kiváló háttér esküvői fotókhoz.

img_8161.jpg

Bajorország rózsája, így emlegették, akik szerették Sisit. Márványszobra 2,5 méter hosszan ível a magasba, a királynőt egy padon ülve ábrázolja. Lábánál kutyái heverésznek, mellette nyitott könyv terül el, kedvenc virágait kissé távolabb ültették el. 

img_8310.jpg

Ha a sok szépséggel beteltünk, az árnyékot adó fák alatt kedvünkre hűsölhetünk, vagy egy feketére is betérhetünk az eredetileg vízgyűjtőnek tervezett, Corti-féle (Cortisches Kaffehaus), nyolcszögletű kávézóba, melyről annyit érdemes tudni, hogy annak idején mindkét Strauss, apa és fia is zenélt benne.

img_8568_1.jpg

img_8157.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt     

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr568752400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása