Kisvasutak Bécsben
2016. június 04. írta: Bazsa Mara

Kisvasutak Bécsben

Nem is egy van, most csokorba szedtem, hol találunk kisvasutakat szerte a városban. Nemcsak kényelmesen járhatunk be velük egy-egy városrészt, vagy területet, de nosztalgiázásra is kiválóak. Különös élmény, nem csak gyerekeknek.  

Nevét az ismert, angol író, Jonathan Swift, Gulliver utazásai című regényéből kölcsönözte, igaz, ma már senki nem gondol vele, honnan ered a neve, önálló életet élnek a liliputi vasutak, a felnőttek világában megtalálták a helyüket. Persze mégiscsak a gyerekeknek szólnak, kivált, amikor az ő napjuk van.

kinderha_nde_fotolia_60226679_m_-underdogstudios-fotolia_com_-600x270.jpg

Kezdjük a legismertebbel, a schönbrunni panoráma kisvasúttal. A kastélyt körülölelő kert talán első ránézésre átlátható, ám ez csalóka, rengeteg az eldugott parkja, és méretre sem aprócska. Aki megfáradt a járkálásban, annak bizony jól esik, hogy vonattal járja be a az óriási kertet, és ráadásként minden jelentősebb építménynél, vagy helynél információt is bezsebelhet. Kapaszkodni itt nem kell, a kisvonat nem megy gyorsan, 10m/óra sebességgel poroszkál a kaviccsal behintett utcán. Kedvünkre táthatjuk a szánkat, nincs hiány látnivalóban. 9 állomás, 50 perc menetidővel. Félkor és egészkor indul a kastély, vagy a Gloriette elől. Márciustól októberig vehetjük a szolgáltatást, felnőttek 7, gyerekek 14 éves korig 4 euróért igénybe. 

schoenbrunner-panoramabahn.jpg

img_6940.jpg

A Duna-parkban is jár kisvonat, mesés tájakon vezet körbe, az egész parkot bemutatja, elvisz olyan helyre is, ahová a láb már nem bírja. Üzembe 1964-ben, a Nemzetközi Kertvásárra helyezték. A panoráma kisvasút elsősorban kisgyerekeseknek érdekes, ők nem fognak mellé vele. Vadregényes tájakon, néhol bokrokon, cserjéken tör utat magának a gőzös, bár ez már nem pöfékel, de hangosan sípol, ha megálló közeleg. A menetidő mindössze 20 perc. A vonatok sötétedésig közlekednek, de csak jó időben, 15 percenként indulnak a 3,4 km hosszú útra. Felszállni felnőtteknek 4, gyerekeknek 2,50 euróért lehet.  A végállomástól mindössze pár perc séta az U1-es metró Alte Donau megállója.

img_2156_2.jpg
img_7973.jpg

A Práterben két kisvasút is jár, az egyik az attrakciók közt tekereg, a másik a vidámparkot körbevevő területet mutatja be. Ez utóbbi, bár rendesen terheli szennyel a környezetet, felettébb élvezetes. A gyerekeknek ez különösen érdekes. Ők nem is a tájat figyelik, hanem izgatottan lesik, mikor engedi ki a fáradt gőzt a vonat, nagyot füttyentve, készen állva a menetre. Őket leköti a csihuhu, a pöfékelő masina, és a masiniszta, ahogy a szenet a kazánba lapátolja. Kevés fut már ilyen, hacsaknem az idegenforgalmi szempontból kiemelt helyeken, mint például itt, a Práterben. Végigvisz az erdőn, elmegy a stadionig, 20 percig, 4 km hosszan tekereg a sík terepen. Március közepétől október közepéig, ha jó az idő, indul a menet, felnőtteknek 4 euró, gyerekeknek (2-14 éves kor között) 2,50 a menetjegy. 12143175_1645739105698007_2136926524442295199_n.jpg

Magában a vidámparkban is jár vonat, bemutatva az attrakciókat. Keresztül-kasul beutazza a vidámparkot, így kapunk egy képet, mit merre találunk, miközben azt is kiválaszthatjuk, melyik játék érdekel bennünket. Akik napi jegyet váltanak, azoknak a kisvonat használata aznapra korlátlan. Jegyeket felnőtteknek 4 euróért, gyerekeknek (2-14 kor között) 2,50-ért vesztegetik. A kisvasút az Óriáskerék előtti térről indul, feltéve, ha nem esik, mert akkor az ember hiába is keresi.

img_1353.jpg

img_1267.jpg

A Vienna Heurigen Express, a bécsi borozó expressz a gyerekek mellett a felnőttek kedvence. A város borvidékén átfutó vonat sok klassz, kipróbálásra érdemes borozó mellett elhalad. Nekünk annyi dolgunk marad, hogy rábökjünk valamelyikre, hisz bárhol leszállhatunk, ahol megáll a vonat, aztán ha túl vagyunk a kóstolón, utunkat folytatjuk. A kisvonat ugyanis hop on hop off rendszerben üzemel. Útja a Bécsi erdőn át, festői tájon, a régi szőlészetek közt visz. Fent, a hegyen, a Kahlengergen pedig mesés kilátás vár, az egyik legszebb panoráma a városra. A vonat Nussdorfból minden óra egészkor, Kahlenbergről minden óra 20 perckor, Grinzingről pedig minden óra 40-kor jár. Felnőtteket 9,90 euróért szállít.  

vienna-heurigen-express-zug-19to1_jpegokkkkkkkkkkkkkkk.jpeg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt       

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr488746098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása