Vegánmánia Bécsben
2016. május 27. írta: Bazsa Mara

Vegánmánia Bécsben

Európa legnagyobb vegán fesztiválja, így hirdeti magát a 19. alkalommal megrendezésre kerülő vegánmánia a Múzeumi Negyed előtti téren, Bécsben. Lássuk, milyen a felhozatal és milyen hangulatban fogynak a kizárólag növényi alapanyagból készült italok és étkek.  

Aki próbálta, tudja, nemcsak egészséges, de finom és ízletes az olyan étel, mely húst hírből sem ismer, és még jól is lakik vele az ember. Ebben ma már egyre kevesebben kételkednek. Divat és trendi vegának lenni, az állatokat szeretni és nem enni. A kiállítók, közel 100-an, híveket toboroznak az egészséges életmódnak, nem titkolva céljukat, hogy minél több embert rávegyenek, kóstolja meg ételeiket.

img_8051.jpg

img_7916_1.jpg

Történt 19 éve, még 1997-ben, hogy egy bátor fiatalember a Stephanplatzon sátrat vert fel, és belevágott az ismeretlenbe, növényi alapanyagokból készült ételek sütésébe, főzésébe. Bátraké a szerencse, a hús nélküli burgert a bécsiekkel nemcsak megismertette, de meg is szerettette. Ez volt a mostani fesztivál előzménye.

img_8046_1.jpg

img_8049_1.jpg

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és ma már sokan étkeznek vegán. Mandulatej, tönkölybúza, belőle pizza, tofu, szója, mi a húst pótolja, sőt, tojás nélküli rántotta is szerepel a választékban. A bécsiek, akik amúgy is kihasználnak minden alkalmat, hogy jókat egyenek és igyanak, most sem fogták vissza magukat. Ráadásként itt egészen különleges, felfedezésre váró ízeket kóstolhatnak.

img_7956.jpg

img_7966.jpg

A kínálatban a street foodok mellett a nyers ételek is szép számmal szerepeltek, és a guszta falatokat látva azok is elcsábultak, akiket a kíváncsiság hajtott ide, vagy véletlenül tévedtek erre. Jó alkalom volt ez arra, hogy az ételekkel ismerkedjenek, kiválasszák kedvenceiket.  

img_7944.jpg

img_8027.jpg

A szigorúan vegák seregszemléjén idén először egy magyar étterem is megjelent. A fesztiválon a Napfényes étterem képviselte a magyar trendet, és mutatta be a hazai ízeket. Jól fogyott náluk a falafel (csicseriborsóból készült fasírt), a rizses ragu, a sült kolbász és a sült sajttál, de nem volt panasz a sütire sem, a fagyit pedig pillanatok alatt kedvenc lett. 

img_7977.jpg

img_7971.jpg

A vega hódít Bécsben. Egyre több étterem kínálatában fedezhetünk már fel vegetáriánus és vegán ételeket, de azok száma is egyre magasabb, melyek kifejezetten erre az étrendre specializálódtak. Persze itt nem állnak meg, tankönyvet terveznek őszre, melyeket a jövő szakácsai vehetnek kezükbe az iskolapadba ülve, hogy a holnap séfjei ne találomra, érzésből főzzenek, hanem alaposan megismerjék a recepteket, a vega étrendből felkészültek legyenek.

img_7923.jpg

img_8054.jpg

Ausztriában úgy becsülik, a lakosság 9%-a fogyaszt vega ételeket, és elkötelezett híve a vega életmódnak. Erre reagál a gasztronómia és a fesztivál is ezt lovagolja meg, alkalmazkodva az egyre népszerűbb trendhez. 

img_8005.jpg

img_7987.jpg

A fesztivál holnap este 6 órakor zárja kapuit. 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt     

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr748749710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MPL firstlady 2016.05.28. 16:29:43

Megkérdezhetem, hogy amikor vegetáriánus ételről beszélsz mit értesz alatta, és ha vega, akkor mit?

"Egyre több étterem kínálatában fedezhetünk már fel vegetáriánus és vega ételeket"

MPL firstlady 2016.05.28. 16:36:58

Ez egy jó írás, ha már....:

veganspirit.blog.hu/2014/10/18/vega_vegan_mi_van

"Sokan nincsennek tisztában azzal, hogy mi a különbség a vega és a vegán között"

Vegetáriánus ="vega".

A fesztivál pedig vegán.

Amúgy jó írás, és a fesztivál is klassz :)

www.veganmania.at/

Bazsa Mara 2016.05.28. 18:30:48

Köszönöm, természetesen vegán(se tojás, se tej, kizárólag növényi eredetű alapanyagokból készült ételeket fogyasztanak). Javítom.
süti beállítások módosítása