Babadoktorok Bécsben
2016. április 13. írta: Bazsa Mara

Babadoktorok Bécsben

Régen megbecsülés és tisztelet övezte a kézműves kisiparosokat, különösen a babaorvosokat, igaz, akkoriban nagy becsben tartották a játékokat, kivált a hajas babákat. A szakma kihalóban, alig páran művelik a császárvárosban. Én azért kettőt is találtam.

Ki gondolná, hogy törött játékot manapság még javítanak, amikor ezernyi újabbnál újabbal van tele minden kirakat. A forgalomra nincs panasz, sokan megfordulnak erre, főként idősebbek, akik csillogó szemmel lépnek az üzletbe, kezükben szorongatva a régi, porlepte játszótársakat, melyek új köntösbe öltöztetve örömet okoznak majd az unokáknak. Babák, melyeknek múltja, története van.

img_2384.jpg

img_1845_1.jpg

Karin Haider boltja, a Babadoktor (Der Puppenkdoktor) az első kerületben, legalább 30 éve szinte minden nap rendel. Bejelentkezés nem szükséges, bárki bármikor betérhet. Értő kezek fogadják a betegeket. Itt mindenkit meggyógyítanak, nem akad panaszos, akit visszautasítanak.  

img_2343.jpg

img_2376_1.jpg

A szakmát már nincs hol tanulni, önszorgalomból lehet fejlődni. Alany rengeteg, szabadon folyhatnak a kísérletek. A gyógyítás, a javítás nem egyszerű művelet, érteni kell sok mindenhez. Tudni kell törött lábat egyberakni, helyére illeszteni, hajat bodorítani, az elkopott a ruha helyett illőt varrni. A szemcsere nehéz művelet, különleges kézügyességet igényel.

img_2351.jpg

img_2372.jpg

Régen fotó után is készítettek babákat, ma már erre alig van igény, pedig igazán kedves meglepetés. A múltból kettő ilyen is itt maradt, sokan csodájára járnak.  

img_2356.jpg

img_2359.jpg

Ahogy telt az idő, bővült a javításra szoruló áruk köre. A plüssállatok mellett a porcelán tárgyak kedvelői is felkeresik e helyet, javítanak kicsorbult bögréket, vázákat, ami után a tárgyak újként távoznak, vannak köztük értékesek, az Augartenben és Herenden készültek.

img_2380.jpg

img_2386.jpg

Hátul a raktárban rengeteg a csonka test, külön dobozokban fejek, kezek, kilógnak a ládákból a gazdátlan szemek. Mérettől függően külön sorban kapnak helyet. Mintha legalábbis egy világháború söpört volna végig a műhelyen. Ezek persze alkatrészek. Azokba a babákba kerülnek, amelyikbe illenek és beleférnek.

img_2368.jpg

img_2346.jpg

Férfi egy bababoltban? Igen, méghozzá a 4. kerületben, a Babaklinikára keresztelt üzletben. Ma sem ritka, hogy furcsa szemmel nézik. A konzervatív család sarját a babák már gyerekkorában vonzották, ám apja nem nézte jó szemmel, hogy fiát nem a puska, hanem a baba csábítja. Igazából az érdekelte, mi lakozik odabent, mitől jár a baba, hogyan lépeget, miért pislog a szem, és csukódik le fekve, mindezt tudni akarta. 

img_1820.jpg

img_1857.jpg

Manfred Reichel 30 éve szenvedélyesen gyűjti a babákat, de nemcsak gyűjti, javítja is őket. Az első babáját 18 évesen 3000 schillingért vette, annak persze már jó ideje. Azóta nagyra duzzadt a gyűjteménye, több száz baba vár nála vevőre. Legtöbb baj az egyedi babákkal van, az értékesebb darabokkal, a roppant törékeny porcelánokkal. 

img_1836.jpg

A kíváncsiság azóta is hajtja. A hobbija lett a munkája. Fáradhatatlanul járja a kiállításokat, a börzéket, a bolhapiacokat, hogy legyen elegendő alkatrésze, no és abban a reményben, hátha beakad egy különleges darab.

img_1847_3.jpg

img_1848.jpg

Babákat egyébként 1870 óta gyártanak. A legértékesebbek, melyekért a gyűjtők akár kisebb vagyonokat is fizetnek, az I. világháború előtt készültek, teszi hozzá magyarázatul a bolt tulajdonosa, aki szakmáját egészen magas színvonalon űzi, a bécsi Dorotheum szakértőnek gyakran felkéri.

img_1842_1.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr108597438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katamama 2016.04.14. 08:20:42

aj-aj de kár,hogy a nagymamaám babáját kidobtam,amikor hozzám került...ugy 50 éve....

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.04.14. 16:43:11

Jó volt olvasni, a képeket nézegetni! Emlékeket ébresztettek :) Köszi a pontos adatokat!
Budapesten csak mackódoktorról tudok.
süti beállítások módosítása