A biliárdosok fellegvára Bécsben
2016. március 18. írta: Bazsa Mara

A biliárdosok fellegvára Bécsben

A Westbahnhoftól csupán kétutcányira van, külföldiek mégsem járnak ide. A bécsiek, a biliárdozók törzshelye. És nem mellesleg, azon 48 echte, bécsi kávézók egyike, mely helyet kapott az UNESCO által összeállított, kulturális örökségek listáján.

Egyik termében vágni lehet a füstöt, volt ideje, hogy beleivódjon mindenbe, ki tudja, hány vendég pöfékelt már benne. Itt ugyanis, épp ezen a helyen már 1873-ban is kávézó üzemelt. Igaz, akkor még nem Herr Heinrich Weingartner volt a tulajdonosa, de a berendezést szinte változatlan formában meghagyta. 

img_1489.jpg

img_1524.jpg

A név, élő legenda, kivált a biliárdért rajongók, ma már szűkebb, táborában. A hely fénykorát nem most éli, de azért érdemes benézni. A maga módján elég különleges, idézi a régi szép időket. A berendezés hízeleg a szemnek.

img_1517_1.jpg

img_1483.jpg

Volt idő, amikor magára valamit is adó kávéházhoz négy dolog feltétlenül hozzátartozott, a melange, az apfelstrudel, az újság és a zöld textillel fedett, biliárdozásra alkalmas asztal. Akkoriban ez volt a legmenőbb helyek egyike. Ma is számon tartják a sportfanok, a politikusok, a művészek, akik ide rendszeresen betérnek.

img_1500.jpg

Délelőtt csendes kép fogad, de már páran célozgatnak a dákóval. A kávézó közepén egy hatalmas asztal, rajta hihetetlen, Bécsben párját rikító, újságválasztékkal. A reggelit már lekéstem, ebédet pedig csak áprilistól szolgálnak, akkor áll a második szakács munkába. Vacsoráig viszont nem akarok várni, így maradok egy jó bécsi feketénél. 

img_1471_1.jpg

Visszatérve Herr Weingartnerre, a kávéház üzemeltetőjére. Érdekesen alakult az élete, szülei egy 2. kerületi lokálban dolgoztak, a kis Heinrich iskola után oda járt haza, a kávézó lett a második otthona. Leckéit a biliárdasztalon írta, s amikor kész lett vele, játszott rajta. A szerelem szinte magától adódott közte és biliárd között. Amikor pedig kiderült, érzéke és tehetsége is van a sporthoz, beleadott apait, anyait, és sorra nyerte a hazai és a nemzetközi versenyeket. A végén még Európa bajnok is lett, számtalan rekord fűződik a nevéhez.

img_1476.jpg

Ismerve a tulaj kötődését a sporthoz, nem csoda, hogy az Osztrák Biliárdszövetség egykori elnöke egy kávéházzal nem érte be. A családi vállalkozás biliárdszaküzletet és manufaktúrát is üzemeltet. Minden olyan dolgot árulnak benne, ami a játék kelléke, dákókat, golyókat, nekem legjobban az egybeépített pool és karambolos asztal tetszett. Ilyet még sosem láttam, persze olyat sem, melynek felújított változatát 20 ezer euróért árulják.   

img_1545.jpg

img_1559.jpg

Itt egyébként azok sem maradnak hoppon, akik nem űzik profi szinten ezt a sportot. A kávéházzal szemben iskolát nyitott, ahol tanárok vezetnek be a játék rejtelmeibe. Az oktatás több asztalon folyik, kezdőtől a haladóig.

img_1460_1.jpg

img_1452.jpg

A kávézó, mintha mellékes lenne a biliárdasztal mellett. Itt ez utóbbi a fő attrakció. A hátsó teremben három, nemzetközi mércével mérve profi asztal van, melyen a sportág legjobbjai rendszeresen versenyeznek. Estére, ahogy hallom, nem sok asztal marad üresen, a szalon hétvégeken zsúfolásig megtelik. Az éhes vendégek a bécsi konyha ételeiből csemegéznek. A zenei aláfestést pedig a guruló golyók kattogása adja.

img_1521_1.jpg

Cím: 15. kerület, Café Weingartner, Godschlagstrasse 6. Nyitva: 9-24 óra között, minden nap 

Fotó: saját, internet

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt      

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr148492334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása