Brad Pitt is Bécsből rendel kalapot
2016. február 10. írta: Bazsa Mara

Brad Pitt is Bécsből rendel kalapot

Hogy vannak-e még egyáltalán kalapkészítők, vagy a 21. századra kihalt a szakma, ennek néztünk utána.

Nemcsak, hogy vannak, de élnek és virulnak, konkurenciát mégsem jelentenek egymásnak. Újra divatba jöttek a fejfedők, örülnek ennek a kalapkészítők. A több száz éves múltra visszanyúló szakma virágkorát éli. A Mühlbauereknél világsztárok adják egymásnak a kilincset. 

mhu_aussen01.jpg

A kalap státuszszimbólum, sokan hordják vallási okokból, de van olyan esemény is, melyen az etikett megköveteli, illetlenség nélküle megjelenni. Sikkes, teljessé teszi az öltözéket, elegánssá a megjelenést, vagy egyszerűen csak praktikus okoknak felel meg. Nemzedékek óta tudják ezt a Mühlbauerek, akik cégüket még 1903-ban, az akkori Bécs elővárosában, Floridsdorfban alapították meg. Az első kerületben található elegáns boltjuk nem igényel harsogó kirakatot. 

ferje_robertkozepen.jpg

img_9886.jpg

Az alapítás óta sok víz lefolyt a Dunán, kalapjaikat ma már szerte a világon árulják, cégüket pedig a negyedik generáció vezeti. Nevüket Milánótól, Párizson át egészen Tokióig és Los Angelesig ismerik, vevőik tudják, minőségi áruk hagyják el a manufaktúrát. Évente két kollekcióval jönnek ki, egyediségüknek és egyéni stílusuknak köszönhetően kialakult a saját kuncsaftkörük. Brad Pitt évek óta törzsvevőjük, de más hírességek is rendelnek tőlük. Madonna, Yoko Ono és Meryl Streep is kedveli Mühlbauer fejfedőit. 

img_0114_1.jpg

img_0121.jpgMühlbauer Hutmanufaktur, Seilergasse 10. 1. kerület 

Mauerer Geschwister a bolt neve. A szép, pirosra festett portál feltűnően rikít a Mariahilfer végén. A tulajdonos felesége, aki mellesleg a bolt vezetője, azt a megállapítást tette, határozottan több a férfi vevője. A nők többnyire olcsó fejfedők mellett döntenek, ritkán áldoznak erre komolyabb összeget. A férfiak kalapügyben sokkal igényesebbek.

img_8156.jpg

Mutatja, van neki Borsalinoja, 349 euró az ára,de más, neves márkát is tart az árudájában. Felteszem, egy több száz euróért vásárolt kalap jó ideig kitart, de a tulaj csak nevet, a férfiak feledékenyek, leteszik, ráülnek, ott felejtik valahol a parkban a padon, ahová randevúra siettek, aztán jönnek vissza és vesznek még egyet. A maguk módján nagyvonalúak. 

img_8139.jpg

img_8138.jpg

Az 1873-ban alapított cég a klasszikus és hagyományos kalapok mellé extravagáns darabokat is beszerez. Árukészletüket a minőség és az aktuális divat alapján állítják össze. A polcokon színben harmonizáló, a kalapokhoz illő kiegészítőket, kesztyűket, sálakat is felfedez a szem.   

img_8146.jpg

Mariahilfer Straße 117, 6. kerület

Városszerte több helyen is belefutunk a Nagy Hüte feliratba. Hét boltjuk van több kerületre elosztva. A választék széles, a kalapok ára jobban igazodik a vásárlói igényekhez, ez persze nem jelenti azt, hogy kevésbé igényes.

img_8181.jpg

Az eladó büszkén mondja, náluk minden évszaknak megvan a maga kalapja, így talál magának fejfedőt az is, aki télen utazik nyaralni. Mutatja is, a panama kalap egész évben a kirakatban marad. Majd hozzáteszi, ecuadori kereskedők árulták anno, a Panama-csatorna építésekor az ott dolgozó embereknek, innen név története. És azért olyan drága (ennek konkrétan 169,90 euró az ára), mert egy különleges pálma, a carludovica levelének nyeléből készül. Értékét egyébként az szabja meg, milyen vékony a szára és sűrű a szövése, magyarázza. Churchill, Hemingway, de még Al Capone is imádta.  

img_8193.jpg

Az első boltjukat Nagyék, Josefine és Leopold 1924-ben nyitották, nem itt, az első kerületben, hanem jóval kijjebb, az Ottakringen. Számításuk bevált, és hogy ennyi filiálé van szerte a városban, mely biztos megélhetést hoz a családnak, az már az utódok érdeme. Jelenleg unokájuk igazgatja a boltot.

img_8164.jpg

img_8166.jpg

Wollzeile 36. 1. kerület

Fotó: saját és internet

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt    

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr488377246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása