Csúszkálás a jégen Bécs szívében
2016. január 22. írta: Bazsa Mara

Csúszkálás a jégen Bécs szívében

Már megszokhattuk, hogy a Rathaus előtt mindig történik valami. Az idei télen sem marad üres a terület. 21. alkalommal nyitják meg a terepet a korcsolyázás szerelmeseinek.

Ismét áll a világ egyik legnagyobb, szabadtéri jégpályája a Rathaus előtt. 8.000 négyzetméteren, két pályával és 750 méteres sétánnyal várja a téli sport szerelmeseit a Jégálom.  

img_6005.jpg

img_6374_2.jpg

Már Mária Terézia idejében is rendeztek az udvarban korcsolyaünnepeket, de akkortájt a nemesek kiváltsága volt a csúszkálás a jégen. Úri passziónak tartotta a nép, de aztán lassan megszerették az emberek, ma pedig százezrével tolonganak a jégen, a képen éppen bebocsátásra várnak.

img_6235.jpg

A 21 éve 1800 négyzetméteren felépített „Jégálom” minden évben egyre terebélyesedett, mígnem mára elérte a 8000 négyzetmétert. Egyértelmű sikertörténet, mely szezononként 700 ezer látogatót, bécsit és külföldit csal a szabadba és buzdít testmozgásra. Tegnap ünnepélyes külsőségek közepette nyílt meg. 

img_6152_1.jpg

img_6150.jpg

A két pályát, ahol kicsik, nagyok, amatőrök és profik kedvükre siklanak, egy 750 méteres, kacskaringós szakasz köt össze, melyen a haladási irány, a karambol elkerülése miatt, jól láthatóan ki van jelölve.

img_6266.jpg

img_6288.jpg

A jégkugli, ez az ősi, osztrák sport, melyet már a 16. században űztek az Alpokban, trendi lett a nagyvárosokban, és itt is elkülönített helyen várja a sportág szerelmeseit.

img_6335.jpg

Aki nem hozott magával korit, de elkapta a hév, és szívesen körözne, az sem marad hoppon, van kölcsönző, ahol 1200 pár előmelegített cipő, 23-astól egészen 52 méretig, bérelhető. A kicsik kétélű korit kapnak, hozzá ingyen fejvédő sisakkal, hogyha elesnek, bajuk ne essen. És öltözőszekrényeket is felállítottak, melyekben a hátizsákok és cipők kényelmesen elférnek.  

img_6011.jpg

Aki kimozogta magát, vagy éppen elunta a nézelődést, azokat várják a mindenféle jóval megtömött standok. Ebben a hidegben jól esik egy meleg ital, van puncs és forralt bor. A téli hangulatot a háromemeletes alpesi hütte adja, menedéket jelent azoknak, akiknek elgémberedett a teste. A fából tákolt Kolariks Almhütte az alpesi filinget hozza a közelünkbe.

img_6022.jpg

img_6025_1.jpg

A kínálat sem egy kaptafára szabott, mindenki mást árul. Kint vannak a street foodosok. Wraps, burger, currys csodák, van bárányból készült kolbász, virsli, grillezve, sütve, főzve, természetesen bio kivitelben.

img_6183.jpg

A „Wiener Gsottenes von Sau & Ox" bécsi, tradicionális ételeket kínál, specialitásuk a marha szelet, és a sült krumpli. Minden nap frissen, kemencében sül a nagy kedvenc, a Leberkäs (húskenyér). De adnak sonkát, parázson sült malacot. 

img_6170.jpg

img_6179_1.jpg

A nyílt lángol sült halak már messziről illatoznak. No és persze a tűz és a meleg is vonzza az embereket, pláne ebben a hidegben. A hazai pisztráng zsemlében fogy a legjobban.

img_6197_1.jpg

img_6209.jpg

Az édességek kedvelői is kedvükre nassolhatnak, itt a mandulakunyhó, számtalan, különleges ízesítésű finomsággal, és a Groissböcks Schlemmer-Krapfen is kitelepült, látványkonyhájában sütik a fánkokat, 6 féle töltelék közül válogathatunk.

img_6329.jpg

img_6164.jpg

A LED-lámpákkal megvilágított pályán nemcsak korizni élvezet, de nézni a csúszkáló tömeget sem rossz szórakozás, annyira pazar a fényárban úszó környezet.

img_6326.jpg

img_6394_1.jpg

A Jégálom március 6-ig várja a látogatókat, 9.00 – 22.00 óra között. A belépő díj felnőtteknek 6,50, gyerekeknek 5 euró.

Fotó: internet

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt     

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr888301768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása