Piac a lakótelepen  
2016. január 08. írta: Bazsa Mara

Piac a lakótelepen  

Bécsben 17 állandó piac látja el a lakosságot, melyekhez hétvégenként csapódnak az őstermelők, akik vidékről járnak a fővárosba, portékájukat kínálva. Az egyik közülük a Vorgartenmarkt, a II. kerületben, egy lakótelep közepén áll. 

Nincs egyszerű dolga az árusoknak, a konkurencia igen nagy. Alig akad sarok, ahol ne lenne jelen egy ismert élelmiszerbolt, melyben dől az árukészlet a vevőkre. Az üzletekben történő vásárlást ösztönzi a pénztárca szűke. A piac mégis állja a sarat. Szeretik az emberek, mert nem személytelen. Nemcsak a minőségre nincs panasz, de itt mindig jut egy kedves szó, egy mosoly és jó tanács a betérőnek. Kérésre bármit beszereznek, hogy megtartsák vevőiket. Rendszeresek a rendelések.  

img_5310.jpgA tél nem a piacé. A tavasz és az ősz, igen, mondják a helyiek. Akkor kivirágzik a tér, sok a közösségi rendezvény, az emberek szívesebben kimozdulnak, a teraszokon falatoznak, cseverésznek, jobban ráérnek. Péntek van. Az amúgy csendes hétköznapokba forgalmat csempésznek a visszatérő őstermelők. Konkurenciát mégsem jelentenek, az itteni boltosok a törzsvásárlókból élnek.

620af5c6-fb24-4cb8-a603-d3a29f59711d.jpg

img_5301.jpg

És abból, hogy profilt váltottak. Sok lett a bio és a minőségi terméket árusító. Az Adamah Biohof régóta ismert a piacon. Vidéken, az alsó-ausztriai Glinzendorfban komoly biogazdaságot vezetnek, hírük megelőzte jelenlétüket. Évek óta szállítják friss áruikat a fővárosi otthonokba, egyéni megrendelésre. Másfél éve, sokak örömére, végre boltot is nyitott Bécsben. Egy kiskereskedőnek létkérdés, hogy a vevők bizalmát elnyerje.   

img_5110.jpg

img_5189.jpg

A Gold Fisch (Aranyhal) egy őskövület, 30 éve toborozza és tartja meg a vevőket. Árul mindent, ami tóban, folyóban és tengerben terem. Sokan térnek be ide reggelizni, délben menüzni, de a tulaj bármikor süt friss halat, ha a vendég megéhezik és enni akar. A bőséges választékból a rántott hal a kedvenc, keveseket izgat, hogy egészséges-e vagy sem. Ez a harcsa szembe jött velem, 7,90-ért nem hagytam, hogy elmenjen mellettem. Bár a krumplisaláta kinézetre nem éppen étvágygerjesztő, de ez csak a látszat, ízre nagyon is emlékezetes. Sorba is állnak érte az itteniek. 

img_5323.jpg

img_5330_1.jpg

Rendelést is felvesznek, a szemben lévő üzletükben filéznek, halat bontanak, a vevő szava parancs. Régi kereskedő família, a tulajdonos fia a Naschmarkt egyik fő halasa, nagykereskedése Pest egyik elit szállodájának beszállítója. 

img_5127_1.jpg

img_5138.jpg

Markic, a húsos, elégedetten mosolyog a pult mögött, büszkén mutatja mesterműveit, melyek szépsége és legfőképpen íze két keze munkájának eredménye. Amikor megtudja, magyar vagyok, felcsillan a szeme, "a mangalica ám az igazi", mondja nevetve, ha tehetné, valamennyi termékét abból készítené. Megnőne a vevők száma, állítja, bár az üzletmenttel így is elégedett. Szeretik a burgenlandi specialitásokat a bécsiek.

img_5123.jpg

img_5120.jpg

Érdekes, de az a tapasztalat, a hal jobban megy, mint a hús, mondja a Bioviertel eladója, aki friss áruit vidékről, Waldviertelből kapja. Az ottani tavakból halásszák őket, és tenyésztik biomódra a vevőknek. Négy őstermelő vezeti a vidéki gazdaságot és ügyel arra, hogy a biominőséget szavatolja. A naponta frissülő kínálat és a kiváló minőség miatt a vevők egymásnak adják a kilincset. "Jól megy a bolt, soha ne legyen rosszabb", mondja az eladó, ahogy visszafordultam.

img_5216.jpg

img_5202.jpg

img_5306.jpg

Van itt pékség is, nem is akármilyen, helyben, saját kemencében sütik a cipókat és a különféle péksüteményeket. Sokakat marasztal a friss kenyér illata. A választék, mindenféle ízben, színben és összetevőben, remek, csak győzze követni az ember.

img_5155.jpg

A Palette bio és kiváló minőségű, gurmé termékeket tart terítéken. A tulajdonos személyes jó ismerőse beszállítóinak, tisztában van vele, ki, mit, és hogyan termel. Csak olyan áru kerül a pultra, melyről tudja, milyen az íze és milyen összetevőkből áll össze. „Nálam a minőség a lényeg, nem az etikett”, mondja Bettina, aki régi motoros a szakmában. Miközben ő a 2. kerületben árul, férje az első kerületi Freyung ismert biopiacának oszlopos tagja, hosszú évek óta.

img_5249.jpg

img_5232.jpg

img_5246_1.jpg

Persze van itt kávézónak nevezett bár, zöldséges, no és Rita, aki ugyan épp zárva van, de egyébként 100% bio és vega mindene, ami a boltban van. Még a söre és a bora is.

img_5266.jpg

A közel 100 ezer lakost számláló 2. kerületben egyébként három piac működik. Az 1912 óta regnáló Vorgartenmarkt sokáig vergődött, a boltosok hol bezártak, hol újak nyitottak. Most kezd rátalálni profiljára, a minőségre és a biora. 

b4b9906e-26fe-4086-b91f-b0598bb10d5f.jpg 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr568252050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása