Mi a bécsiek kedvenc itala? Tippeljen!
2015. szeptember 29. írta: Bazsa Mara

Mi a bécsiek kedvenc itala? Tippeljen!

Ha a sörre, a borra, netán a snapszra szavaz, ki kell, ábrándítsam. Nemcsak Bécsben, de egész Ausztriában a kávét szeretik a legjobban. 

Egy osztrák éves szinten átlagosan 8-9 kg kávét fogyaszt, fejenként és naponta majdnem három csészével iszik a lakosság 90%-a. Sok, de arra kevés, hogy a nagy kávéfogyasztó nemzetek top 10-es listájára felkerüljenek. Ez még Európában sem ment, pedig a bécsiek kávéfüggőek. Nem új keletű rajongás ez, és nem is furcsa egy olyan városban, mely a kávéházi kultúrájáról ismert világszerte. Ezt még az UNESCO is elismerte, amikor a bécsi kávéházakat, közülük legalábbis 48-at, melyek őrzik a régi tradíciókat és a kávéházi kultúrát különösen nagy becsben tarják, a kulturális világörökségek listájára felvette.  

img_9909.jpg

img_8440.JPG

Ehhez képest micsoda szentségtörés, hogy megjelentek, és épp Bécsben, az első gyorsétkezdék és mobil kávés furgonok, melyek papírpohárba öntik a feketét. img_6271.jpg

Bécs egyébként nem arról híres, hogy sutba vágja hagyományait, és elsők között alkalmazkodik az új trendekhez. Az idők szava és a pörgős élet azonban kissé betett a ráérősen ücsörgős, tereferélős (kávéházi életnek) életvitelnek. Az olasz életérzés és a toszkán fíling a kis háromkerekű, retrós Vespa képében belopakodott a császárvárosba, papírpoharastól és mobil kávéházastól. 

img_6269.jpg

Komplett kávéházak ezek, csak kicsinyítettek. Az elsők pár éve jelentek meg, Hamburgból és Amszterdamból csenve el az ötletet, és ma már hozzátartoznak a városképhez. Flottul felszereltek, elnyelnek mindent, ami egy jó feketéhez kell.

img_6273.jpg

Nincs is gond a minőséggel, finomra pörkölt kávébab, frissen darálva, alpesi víz Mariazellből, és a kiváló, strapabíró kávéfőzőben sincs hiba. Ennyi a kis Vespa titka. A körítés elég szimpla. 

img_6208_1.jpg

A választék nem eget rengető, de megvan benne minden alapvető. Legjobban a melange és a cappuccino fogy, ezt kedvelik a legjobban. Vízre itt hiába várunk, nem jár a kávéhoz, de különösebben nem is marasztalnak, mint az igazi kávéházakban. Veszed, viszed és iszod, ez a lényege. 

img_6190.jpg

Az Espressomobil, mely e műfajt Bécsben meghonosította, szakképzett baristákat alkalmaz, hozzáértő kezek főzik a kávét és szolgálnak ki. Így rém egyszerű kávéházat üzemeltetni. Nincs bérleti díj, csekély az élő munkaerő, és kipakolni sem eget verő.  

img_6207_1.jpg

Költségek persze itt is adódnak, fizetni a területért, ahol parkol a kicsi kocsi, azért kell. Bár többnyire mozgásban vannak, azért páran fix helyen állnak naphosszat. A beruházás így, lényegében egyszeri, igaz, az nem kicsi, 30 ezer euró körüli.

img_6205.jpg

Hogy a biznisz nem lehet rossz, azért is gondolom, mert van már konkurencia, mely a Vespát másolja. A café+co Piaggio Ape furgonokon teríti a kávét, és megtévesztően hasonló kinézetre.

img_0604.JPG2002 óta október elseje az osztrákok kedvenc italának, a kávénak a napja országszerte. Ezt a kávé világnapja megelőzi, mert az ma van. 

 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr857842530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása