Bécs bebútorozva
2015. szeptember 04. írta: Bazsa Mara

Bécs bebútorozva

Szerencsés az a város, melynek van jellegzetes, beazonosítható jelképe, városi bútora, berendezése, szobra, melyről egy messziről jött ember is megmondja, hol az otthona. Bécs nem szűkölködik az ilyenekben.

A városi bútorok, berendezések, melyek a környezetet egyedivé teszik, és nem csak a bentlakók élvezik, a városképnek fontos részei. Bécsnek két, emblematikus szobra is van, melyekhez valamennyi idelátogató turista elzarándokol. Annyiszor fotózták már ezeket, hogy egyetlen világsztár sem veszi fel velük a versenyt. (Johann Strauss aranyozott szobra a Stadtparkban és Mozarté a Burggartenben)

strauss.jpg

img_3031_masolata.JPG

De nem csak a szobrok ékesítik a várost. Vannak benne mások, például ülőalkalmatosságok. Nyilván nem mind olyan jellegzetes, mint az Enzinek keresztelt pihenő helyek. Nehezen lehetne ezeket padnak, vagy ágynak nevezni, de nem is fontos, miként aposztrofáljuk, lényeg, hogy egyedivé, összetéveszthetetlenné és felismerhetővé teszik a Múzeumi Negyedet.

img_9965_1.jpg

A dizájn elengedhetetlen része a kellemes közérzetnek, még ha az ember nem is gondol vele. Az a bizonyos dobókocka forma óra, melynek múltja több mint száz évre nyúlik vissza, is tipikusan bécsi.

img_3812_2.jpg

A metró kékes jele már csak azért is érdekes, mert a világ több országában M-mel jelölik a földalatti közlekedési eszközöket, itt viszont az U-Bahnból fakadóan U lett a jele. (Egyébként az Untergrundbahn a földalatti rövidítése.) Messziről virítanak, tájékozódási pontként kiválóak.  

img_3164.JPG

Izgalmas formákra, belesimulókra példát több helyen is találunk. Az első kerületben, a Karntner Strassén szép, kecses kandelábereket terveztek, melyek passzolnak az elegáns környezethez, a modern és a régi kellemes ötvözete. img_3038_masolata.JPG

A városban bóklászó turista lépten-nyomon beleakad a házak, templomok falán csüngő, piros-fehér zászlóba. Jobban mondva, nem is egybe, de csokorra kötve mindjárt négybe. A képet magával viszi és megjegyzi, hisz a műemlékekkel is azonosítja. Apró figyelmesség, mely erősíti az városimázst. 

img_3043.JPG

A Meidlinger Hauptstrasse megújult, modern, dizájnos kőhalmokat kapott, melyeken meg is pihenhetünk, de díszítőelemként is remekül mutatnak. Még az is benne van, hogy róluk, általuk azonosítják majd a bevásárlóktól zsúfolt utcát.    

img_0111.jpg

Ha Bécsre jellemző berendezési tárgyakat keresünk, a nyilvános helyeken felállított, 150 kilóig mérő mérlegeket sem szabad kihagynunk, mint ahogy a kerékpárszámlálók is részei a városképnek.    

img_3008_masolata.JPG

szamlalo.jpg

A városi bútorok, tárgyak nem minden esetben szolgálnak praktikus célt, mégis fontos üzenetet hordoznak. Fejlesztik a szépérzéket, otthont varázsolnak. A 2. kerületben található fémpadok szépek ugyan, de ülni nem kényelmesek, rideg fémek, ugyanakkor kiemelik a mögöttük lévő lakóépületet.  

img_2896.JPG

Az új negyedek építésénél tudatosan figyelnek a tervezők arra, hogy a lakóövezetek egyéni arculattal rendelkezzenek. Ebbe extra elképzelések is beleférnek. Hátha majd idővel jelképpé nőnek. Nádas levelibékákkal és egy kissé jellegtelen, ám odaillő lócával.

img_2877_masolata_1.JPG

Az újonnan átadott, személyszállító hajókat fogadó kikötő is új arculatot kapott, hintaággyal, sportolásra alkalmas tárgyakkal és éjjel több színben pompázó vízi játékkal. Aki ide érkezik, és innen hagyja el a várost, szép képet visz magával.img_3486.JPG

Bécset szeptember végén minden évben ellepik a dizájnerek, bemutatóikból, ötleteléseikből a város is nyer.

Fotó: saját 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr277752756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaszfej 2015.09.05. 01:05:50

Annyira élhető város, hogy az egész világon a legmagasabb a pszichiátriai beteg száma a lakosság számához viszonyítva.

cca. 2015.09.05. 05:27:56

@phaszfej: Ne zavard össze szegény szerzőt!

BizAir 2015.09.05. 08:35:44

Majd nézzük meg 1-2 hét múlva, mikor lelakják a ""migránsok"" :)

2015.09.05. 09:31:55

@na4: @BizAir:
Mivel az osztrák kormány alighanem a rendelkezésre álló eleve bővebb forrásokat nem plakátkampányra és Nemzeti Konzultációra fogja költenién nem fogadnék erre. Sokkal jobban tartok attól, hogy szégyenbe hoznak bennünket, a magyar vendégszeretet legendájától már amúgy is elbúcsúzhatunk.

Bafana 2015.09.05. 10:28:59

@BizAir: @na4:
Vissza fogják sírni még a románokat. Ők csak a Schönbrunni kastély hattyúit zabálták meg. Azok a régi szép idők... :)

Hari Seldon 2 2015.09.05. 11:28:07

@nemorino:
"Mivel az osztrák kormány alighanem a rendelkezésre álló eleve bővebb forrásokat nem plakátkampányra és Nemzeti Konzultációra fogja költenién nem fogadnék erre."

Ebben természetesen igazad van, de akármennyire is bővebb forrásuk, ha egy ilyen tömeg eléri őket. A közrend fenntartása, és eleve a "társadalom működtetése" jelentősen megdrágul. -. Következmény: egyre kevesebb forrás lesz a "bécsi virágágyások" és hasonló szép dolgok rendben tartására (sok ilyesmiből épül fel egy környezet állapota). A bennszülöttek ezt először nem érzik, csak évek múlva. Kevesebb forrás lesz "egészségügyre", romlik a többi közszolgáltatás. - További következmény újabb 10 év múlva: a tanultak diplomások erősödő elszivárgása Amerika (muzulmán mentes) övezetei felé. - További folyamatok 20 év múlva: mindenki tudja.

vuvuvu2 2015.09.05. 12:42:06

nemtom, de 2 éve voltam ott állásinterjún (miután 2007 óta már több álláslehetőséget visszautasítottam bécsben) és bizony nagyon rosszul éreztem magam a belvárosban. arctalan, turizmus által lelakott kupleráj, olyan multikultirális katyvasz mint london egyes felkapott és lelakott zónáiban, egyáltalán nem éreztem magam jól. tudom hogy bp-en sem minden kóser, de szerintem ezerszer jobb hely bp. mint bécs. legalábbis amíg az EU nem kényszerít bele minket abba, hogy magunkra vegyük a sehova sem vezető multikultit.

cybericius 2015.09.05. 12:54:00

Azért pár építmény a képeken kifejezetten ronda (1950 után épültek). Pár nap múlva ezeket a hőn pátyolgatott illegális határátlépőik is ellepik. Így lesz ez igazán élhető város. Megérdemlik! Már csak azt várom, hogy jöjjenek liberális sajtó képei arról, ahogy a civilizált nyugat oszlatja a "szerencsétlen menekülteket" - síró kislányok, sínre lökött apuka, egymástól elszakadó szülő és gyermek stb. Remélem, hogy a magyar külügy rendesen ekézni fogja az ájtatos senkiháziakat majd. Kösz, de én inkább maradok az ezerszer gyönyörűbb Budapesten, miután kipucoltuk!

cybericius 2015.09.05. 12:57:37

@vuvuvu2: Dettó. 6 éve, karányonykor mentünk ki egy kicsit vásározni, forralt borozni. Már akkor az elviselhető határ felett volt a burkában rohangáló multikulti. Le is döbbentem rendesen.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.09.05. 13:25:26

Pposzterka! Az U a jele a metrónak nagyon sok helyen. NEm csak Bécsben

2015.09.05. 16:04:51

Bécsben már nagyon érződik a bevándorlók hatása, rengeteg a török, albán, koszovói stb. muszlim meg egyéb. Nagy részük teng-leng segélyen. Nem rossz város de nekem nem tetszett jobban Budapestnél.

♔bаtyu♔ 2015.09.05. 18:13:47

Nem felejtem el, hogy még a kádár rendszerben egész fiatal srácként valami apróság miatt megbüntettek és kiderült, hogy engem a csóró magyart háromszorosára mint az osztrákot. Csupán azért, hogy elriasszanak. Akkor megfogadtam, hogy ide most utoljára.

Azóta már nem vagyok csóró és rengeteget utaztam és ma is utazom, de Bécset és az osztrákokat elkerülöm, még ha átutazom is inkább Szlovénia felé megyek, inkább ott költöm a pénzem.

Kurvára nem is érdekel milyen Bécs.

szkepi 2015.09.05. 18:57:43

Ha Mozart élne, lezongorázná micsoda különbség van Budapest javára a két várps közt. Bécs az unalom és a szürkeség, most meg már az iszlám fővárosa

Minden cigány jelentkezzen szírnek Németországban! 2015.09.05. 19:07:32

Majd nem lesz ilyen élhető ha pár százezer migráns fog az utcán élni.

♔bаtyu♔ 2015.09.05. 19:08:03

@szkepi: Igen, mióta Tarlósék beindultak, könnyen beszélünk és még hol van a vége, Bp-ben óriási tartalékok rejtőznek, pld. rakpartok, Római.

Minden cigány jelentkezzen szírnek Németországban! 2015.09.05. 20:45:01

@♔bаtyu♔: Egyébként sem szaavaztam ballibsi pártra soha az életben....pedig nem a baloldalisággal van bajom.

peer 2015.09.06. 08:15:32

"A városban bóklászó turista lépten-nyomon beleakad a házak, templomok falán csüngő osztrák zászlóba."

Azok a város zászlajai.
(tudod az országén eggyel több a piros csík...)

Bazsa Mara 2015.09.06. 09:07:44

@peer: Köszönöm, engem is megtévesztett.

Katamama 2015.09.08. 21:39:55

@♔bаtyu♔: helo Batyu ! gratulälok a következetes viselkedésedhez,ez igazän érdekes,hogy az ifju élmény ennyire beleült a fejedbe öreg nagyi vagyok és minden nap örülök,hogy iit vagyok gakran csak felülök a villamosra ,megyek hosszan és nézem a häzakat,na meg az üvöltö ,neveletlen gyerekeket (ilyen se volt régen)
gyere el,barätkozz meg a hellyel,,üdv
süti beállítások módosítása