Tarol a szabadtéri mozi Bécsben
2015. július 14. írta: Bazsa Mara

Tarol a szabadtéri mozi Bécsben

A csillagos ég alatt közösen bámulni filmeket, mélyen beszippantani a friss levegőt, a nyár illatát, élvezni a lágy szellő fuvallatát, pénzért vagy ingyenesen, kellemes, nyári élmény mindenkinek.

Rekordszámú érdeklődőt csábít a jó idő a szabadtéri mozikba. Mindegy, hogy belépőjegyes, vagy ingyenes, nyomul a tömeg. Évről évre így van ez, az időtöltés e formája hihetetlen népszerűségnek örvend Bécsben. Se szeri, se száma a helyeknek, ahová az emberek a szabad ég alá kiülhetnek, és filmeket nézhetnek. A helyszínek különlegesek, történelmi környezet, tetőterasz, park, barokk kert. A paletta is széles, az örökzöldektől kezdve, a koncert- és dokumentumfilmeken át, egészen a legújabbakig. Csak győzzék nézni az emberek.

img_7052.jpg

A legnépszerűbb és leglátogatottabb, az idén 25 éves jubileumát ünneplő, Rathaus előtti placcon felállított szabadtéri mozi. Nemcsak a helyieket vonzza már hosszú évek óta, de bevált turistacsalogató program egyben. A kivetítő vászon méretei gigantikusak, a 300 négyzetméteren futó filmek a tér bármely pontjáról jól követhetőek.

img_7066.jpg

A körös körül felállított bodegák ínycsiklandozó illattal lepik be a teret. Ezek adják a kulturális élvezethez a kulináris örömöket. A filmek mellé itt nem popcornt ropogtat a tömeg, és nem az üdítős rekeszek lesznek hamar üresek, a nemzetközi konyha remekei és a csapra vert söröshordók viszik a prímet.

img_7061.jpg

A Zenés Filmfesztiválon a választék nem egyhangú, az operától a popzenéig, a klasszikustól a dzsesszig, minden korosztály talál kedvére való filmet, melyet ingyenes belépés mellett, egészen szeptember 6–ig élvezhet.

img_7051.jpg

Mozi, mint még soha (Kino wie noch nie) nevet viseli az idén újra megnyíló mozi az Augartenben. Az Osztrák Filmarchívum és a Viennale filmfesztivál közös szabadtéri mozija, külföldi szerzők filmjeit és klasszikusokat kínál, augusztus 23-ig. A belépés itt nem ingyenes, 8 euróért cserében élvezhetjük a filmeket.

kino_unter_sternen_leinwand_gross_augarten_wiki.jpg

Ugyancsak hatalmas sikert könyvel el a Karlsplatzon található szabadtéri vetítés, melynek mottója, "Mozi a csillagok alatt" (Kino unter Sternen). Elsősorban azoknak ajánlom, akik kedvelik az osztrák filmeket, illetve szívesen ismerkednének meg fiatal, helyi művészek alkotásaival. A program keretében esténként, fél tízkor, az egyórás felvezető műsort követően, veszi kezdetét a közös filmnézés, július 18-ig, minden este, ingyenesen.

img_7069.jpgHa ez a kínálat nem lenne elég, van vándor mozi is, a VOLXkino. A kis csapat, furgonjukat teletömve, kerületről kerültre jár, mindig más helyütt üti fel a sátorfáját, jobban mondva a projektorát. Parkolókban, tereken, váratlan helyeken. A sötétség beálltával pörögnek a tekercsek, szeptember 18-ig érdemes nézni, hol vetítenek. A program ingyenes. Nem profitorientált vállalkozás, azt azért tegyük hozzá.

img_3857.jpg

„Kino am dach”, mozi a tetőn. Szó szerint. Szeptember 9-ig vetítenek főleg nemzetközi és nagy sikert aratott, fesztiválokon győztes filmeket. A bécsiek körében igen közkedvelt, idén 12. alkalommal rendezik meg. A helyszín izgalmas, a Fővárosi Könyvtár hatalmas tetőteraszára pakolják ki a székeket, oda várják a nézőket. Belépő: 8 euró.

20130629_07daach.jpg

Az egyik szabadtéri rövidfilm fesztivál bezár, de a műfaj kedvelői mégsem maradnak hoppon, mert nyomában az új nyit is, a dotdotdot. A vetítések a Volkskundemuseumban, a Schönbornparkban folynak, ingyenes belépéssel. 

dsc_6069-728x434mjuseum.jpg

Keleti kényelem, romantikus környezet, asztalok, terítékek, székek és fotelek. A Kino im Schloss (Mozi a kastélyban) Bécs egyik kerületében, Simmeringen található. Történelmi környezetben, konkrétan egy kastélyban vetítenek. Talán az egyedüli szabadtéri mozi Bécsben, mely az éppen aktuálisan futó filmeket játssza szabadtéren. A program fél tízkor kezdődik, a szék- és helyfoglalás szabad, a belépő 8 euró. (A központtól kicsit kijjebb található vártól éjszakai buszjárat indul.)

schlosskino.jpg

Fotó: saját és internet

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt     

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr347618358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása