Nyári vásár a Mariahilferen
2015. július 03. írta: Bazsa Mara

Nyári vásár a Mariahilferen

Még szinte be sem köszöntött a nyár, de már megkezdődött a leárazás. Nemcsak a Mariahilferen, de szinte minden helyen kint a tábla: sale. Indulhat a vadászat alkalmi vételre!

Hatalmas, öles betűk hirdetik, megkezdődött az akció, minden olcsóbban kapható. Van is tolongás rendesen, különösen hétvégeken.img_5570.jpg

Aki nem érzékeny a divat változásaira, és nem a napi trendet követi, egészen jó alkalmi vételeket foghat ki. És hát hol van a nyár vége? A kifutó darabok még hónapokig divatosak maradnak.  
img_5563.jpg

A trend gyorsan változik, ami ma divat, a következő szezonban eladhatatlan. Már-már olyan, mint a lejárt élelmiszer, a divatnak is van szavatossági ideje. Az áruválaszték hatalmas, a kereskedők akciókkal, leárazással vadásznak vevőkre, szabadulnak a régitől. Kell a polcon a hely, jön az őszi kollekció. Versenyfutás ez javából az idővel. img_6256.jpg

A forgatókönyv ezer éve kidolgozott, eladó és vevő által jól ismert. Először a legdivatosabb árukat értékelik le, majd jönnek a kevésbé trendi, klasszikus darabok. A filozófia cégenként más és más. Az egyik legnagyobb áruház, mely szinte az összes luxus márkát forgalmazza, és csak azokat teszi ki a polcaira, a klasszikus üzletmenetet viszi, 30%-kal kezd, aztán ahogy halad az idő, egyre feljebb kúszik a táblán a százalékot jelző szám és lesz olcsóbb a ruhán az ár.

img_6160.jpg

Más cégek egyből nagy lángon, 60-70%-on kezdenek, addig ütik a vasat, amíg meleg, gondolva arra, hogy véges a fogyasztó pénztárcájának tartalma, limitált a bankkártyája, és abból ő akarja profitálni a legtöbbet.  

img_6195.jpg

Bár a cégek eltérő leárazási taktikát folytatnak, a végén ugyanoda lyukadnak ki. Örök és visszatérő dilemma ez, nemcsak a boltosoknak, a vevőknek is. Várni, vagy rögtön az elején beszállni, vásárolni? Aki a türelemre szavaz, kockáztat, nem is keveset, a választék színben és méretben a leárazás előrehaladtával egyre hiányosabb. 

img_6286.jpgAmennyire jól hangzik, hogy beindult a leárazás, annyira kaotikus, olykor idegölő gyakorlatban a vásárlás. Még mielőtt belevágunk, érdemes alaposan átgondolnunk, mire van valójában szükségünk. Elcsábulunk-e az árak láttán, vagy tényleg csak olyat veszünk, amit hordani is fogunk. Ha az előbbinek engedünk, drága lesz az alkalmi vételünk.

img_6176.jpg

Ne dőljünk be az "ab 19,95" eurós táblának és társainak. Rafináltak. Odacsábítanak, aztán kiderül, onnan kezdődnek az árak, a csinosabb darabok drágábbak. Legyünk résen, ellenőrizzük a valódi árat.   

img_6187.jpg

A cipők 30-40%-os kedvezménnyel szálltak be a versenybe. Nyilván kivárnak. Egyelőre az "utolsó pár" cipők árai viszik a prímet. 

img_6246.jpg

Jó tudni, hogy a boltok az áruválasztékot rendszerint péntek délelőtt töltik fel és egészítik ki, hogy mire estére, vagy a hétvégére jön a tömeg, a kínálat teljes legyen.

img_6184.jpg

Ha valamibe beleszeretünk és nincs kitéve a méretünk, érdemes egy kísérletet tenni, az eladótól érdeklődni, mert gyakran megesik, hogy a raktárban épp a mi méretünk porosodik. img_6179.jpg

És még valami! A legtöbb boltban a leértékelt árukat is visszacserélik, és hibás termék esetén reklamációt is elfogadnak. Persze mindkettőt csak számla ellenében. 

 

 

Fotó: saját 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr297583982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása