Hitleri mementók Bécsben
2015. május 08. írta: Bazsa Mara

Hitleri mementók Bécsben

Bár 70 éve, hogy a háborúnak vége, és béke köszöntött Európára, Hitler ördögi műve, melyet a városra hagyott, nap mint nap felidézi a sötét múltat, és a szörnyű időkre emlékeztet.  Az égbe nyúló, félelmetes monstrumok árnyékot vetnek minden értelemben az itt élők életére. Hitler gondoskodott róla, hogy emléke fennmaradjon. 

Hitler annak idején parancsba adta, legyen Bécsnek is légvédelmi vonala. Ám a sűrű beépítettség miatt nem volt terület, ahol a légvédelmi ágyúk elfértek. Így születtek meg azok a hatalmas építmények, melyeket flaktoronynak (légvédelmi erődnek) nevez a történelem. (Bécsen kívül Berlinben és Hamburgban is épültek ilyenek.) Az itteniek viszonylag épségben maradtak fenn.

unnamed_5_1.jpgHa húzunk egy egyenlő szárú háromszöget, és a közepébe a Stephansdomot helyezzük el, épp a három kiszögellésben találjuk a tornyokat, a hitleri mementókat. Földrajzi fekvésükből adódóan eltérő a magasságuk, de csak azért, hogy a tengerszint feletti egyenlő legyen, így szavatolták a rádiókapcsolatot és a légvédelmet. A ’40-es években épültek. Méghozzá párban. Az egyik támadott, a másik védelmet biztosított. Bécsben hat ilyen van.

geschuetzturm-400-leitturm.jpgAz egyiket G-toronynak nevezték (Gefechtsturm=csatatorony), ezen kapott helyet a fő légvédelmi fegyverzet, a másik, az L-torony (Leitturm=vezérlőtorony) kissé távolabb épült, ezen a tűzvezetésről gondoskodott a radar. A toronypárokat a föld alatt 1,5 m átmérőjű kábelcsatorna köti össze, mely, ha úgy adódott, menekülő útvonalként is szolgált. img_1001.jpg

Irdatlan mennyiségű betont hordtak bele, bombabiztosra volt tervezve. Hogy kinek jutott ilyen az eszébe? Egy berlini építész, Friedrich Tamms volt az, aki e kétes dicsőséget magának megszerezte, és ezeket a vasbeton kolosszusokat megtervezte. Mintául a középkori várak szolgáltak, azoknak volt ilyen hatalmas a mérete és ugyancsak védelmi funkciót töltöttek be.flakturm-arenbergpark3-gr.jpg

A légvédelmi célokon kívül a tornyok oltalmat nyújtottak a civileknek is, hozzávetőlegesen 30 ezer ember bújt meg a bombázások idején itt. Állítólag ide menekítették a műkincseket is. Graffitik is maradtak a falon. A kényszermunkára kivezényelt hadifoglyok, franciák, olaszok, később oroszok, húzták fel a 3,5 méter vastag falakat. Ők hagytak üzeneteket az utókornak.flakturm-arenbergpark5-gr.jpg

Az első flaktorony, amelyet Bécsben megépítettek, az Arenberg parki lett. 1942 decemberében kezdték és 10 hónap múlva be is befejezték a kilencemeletes, negyvenkétméteres tornyot. Négy bejárata van, az egyiket a katonák használták a másik három pedig a civileknek volt fenntartva. Az épület nem biztonságos, ezért nem is látogatható. Mégsem áll üresen, az Iparművészeti Múzeum (MAK) raktára kapott benne helyet és a kertészeti vállalat tartja itt szerszámait.flakturm-arenbergpark1-gr.jpg

flakturm_wienarenbergnagy.jpg

Van egy pár a három közül, mely nem közvetlenül egymás szomszédságában épült. De nem csak ettől különleges. A páros egyik tagja, az L-torony az egyetlen, mely funkciót kapott. Ide költözött a gyerekek kedvence, a Tenger Háza. Ma gyerekzsivaj feledteti a múltat, kacagás, álmélkodás és őszinte rácsodálkozás. Na, nem az építményre, hanem a benne élő sok-sok élőlényre. Egy torony, melybe élet költözött, a tenger lakóinak ad otthont.img_1007.jpg
img_1030.jpg

Párja, a G-torony, a Stiftskaserne, kissé távolabb, egy másik kerületben, a 7-ben árválkodik. Ez a páros épült másodjára. 1944 júliusában a várost már innen, 45 méter magasról is védték.20051130_stiftkaserne_a.jpg

A harmadik torony az Augartenben a Péter fedőnévre hallgatott. Utolsóként épült fel. ’44 nyarán vágtak bele a több hónapos építkezésbe. Ez hallatlan optimizmusra vallott. Egyébként mind közül ez a legmagasabb. 55 méterig szalad a szem, hogy a végére érjen. 12 emelet fért bele. Ma üresen, elhagyatottan áll. Csupán egy drótkerítés jelzi, idegennek ildomosabb kívül maradni. Békésen trónol a helyén. Körülötte gyerekek ricsajoznak, játszanak, ők még nem tanultak történelmet. img_2679.jpgTársához képest kecsesen szakítja a fellegeket a másik torony, az L. Az Augarten csendes, békés meghittségét töri meg. Bár körbeölelik a fák, mégsem bújtatják. Ijesztő a mérete. Nincs az a fa, amelyik odáig felérne.  

img_2688.jpg

Hogy ezek miért maradtak meg Bécsben, csúfítva a városképet? A berlini flaktornyokat a háború után nagyrészt felrobbantották, a hamburgiakat átalakították, az itteniek viszont változtatás nélkül maradtak meg. Felrobbantásuk a lakóházak közelsége miatt már régen sem volt lehetséges, mára pedig se pénz, se muníció nincs senkiben, hogy eltakarításuknak, vagy hasznosításuknak nekiveselkedjen. De amúgy is elkéstek vele, az épületek műemlékvédelem alá kerültek. unnamed_4_2.jpg

Fotó: saját és internet

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt    

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr777439318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

proletair · http://lemil.blog.hu 2015.05.09. 19:55:48

@Aureliano Buendía:

Igen, igen. Érdemes összevetni a két írást. A Falanszteren nem is jelenhetett meg a kommentem emiatt ... :)

Kerti Öröm 2015.05.09. 20:02:37

"a másik, az L-torony (Leitturm=vezérlőtorony) kissé távolabb épült, ezen a radar a tűzvezetésről gondoskodott"

Ezt annyiban kell pontosítani, hogy nem radarral történt a tűzvezetés, hanem hatalmas optikai távmérővel. (Ezt egy óriási sztereó távcsőként kell elképzelni, aminél az élességállító gomb pozíciójából tudják a távolságot meghatározni, illetve az állásszögekből a célpont irányát és helyét határozták meg.)
Pont emiatt kellett kettős tornyokat építeni: az optikai távmérők annyira érzékeny műszerek voltak, hogy a légvédelmi ágyúk rezgései teljesen elrontották volna a méréseket.

További érdekesség, hogy volt olyan Erdélyből áttelepül kollégám. aki még a '80-as évek elején is hasonló, optikai távmérővel történő tűzvezetést alkalmazó légvédelmi alakulatnál szolgált sorkatonaként Romániában.

gmihaly 2015.05.09. 21:55:16

Hát igen, ez ugyanúgy megnehezíti a múltjuk sötét foltjaitől való elhatárolódást, mint ahogy a Habsburgoktól valót is az a tény, hogy a három leggenyább miniszterükről, Metternichről, Haynauról és Schmerlingről is tér van elnevezve Bécsben. Alszenteskedés dögivel, az van...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.05.09. 22:15:35

Bennszülöttektől kérdeztem egyszer, miért maradtak fenn ezek a randaságok. A válasz kézenfekvő: a flakturmok annyira masszívak, hogy nem lehet őket elbontani, a kényesebb környező történelmi épületek sérelme nélkül.

Foxtrotty 2015.05.09. 23:33:58

"Az épület nem biztonságos, ezért a látogatott elől zárolt. "

Nyilván nem az összeomlás fenyegeti

Egy kalandos éjszaka - egyéjszakás kaland 2015.05.10. 00:14:29

@Foxtrotty: El tudok képzelni valami olyasmi okot, hogy a beton-váz még ezer év múlva is állni fog, de a szinteket összekötő vaslépcső már harminc éve elkorrodált, ezért nem ajánlott a belsejében mászkálni, mert leszakad alattad, lezuhansz és utána nem fogsz tudni megfordulni a sikátorban.

(Régi vicc, miszerint nehéz úgy megfordulni a sikátorban, miután átszúrta a mellkasodat egy kétméteres vascső.)

Attila Szabó 2015.05.10. 08:21:16

Kár , hogy itt is az az ostoba politika üti fel a fejét , ami az utóbbi időben minden médiában megfigyelhető:"náci tengeralattjáró!! "náci repülőgép"!Ördögi hitleri torony!!! Mi a francnak kell démonizálni ? Kezdhetnénk a számháborút Kublaj kán 10-12 milliós áldozataitól egészen a Sztálini 15-20 millióig , de aki kicsit is ismeri a történelmet , tudja hogy egész Európa ugrásra készen várta a háborút , pont mint az elsőnél aminek szerves folytatása volt a II: VH. A mérnök dolga volt megtervezni , munkásoké pedig kivitelezni ...politikától függetlenül.Elég jól sikerült , be kell borítani mészkő lapokkal ,a vasszerkezetet felújítani és kész egy csodás középkori vár!!Pont..............

Kennysp2 2015.05.10. 13:07:13

Lehet most is légvédelmi lövegeket kéne oda telepíteni, esetleges háború esetén jól jöhet.. Nem tudom mire ez a nagy optimizmus, hogy az összes haditechnikát hagyják szétmállani.

wrstjnethn 2015.05.10. 13:18:02

"Egy berlini építész Friedrich Tamms, aki e kétes dicsőséget magának megszerezte..." már miért lenne kétes dicsőség? Mérnöki és építészeti szempontból tökéletesen megoldotta a feladatot, a tornyok védelmi és nem támadási feladatot töltöttek be, ráadásul a civileknek óvóhelyet is nyújtott. Mi ezen az elítélendő?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.05.13. 15:02:24

@gmihaly: Haynau csak magyar ill. olasz szemszögből genyó nem? Miért határolódnának el tőle?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.05.13. 15:07:38

@wrstjnethn: Picit ideológizálva van a cikk de egyébként ettől eltekintve jó. :)

Gérard Duchemin 2015.12.08. 10:20:48

Az Augartenben levő páros tagjai szinte ugyanolyan távol vannak egymástól mint az Esterhazy parkbeli a párjától, csak épp ez utóbbi páros két tagja más kerületben, más környezetben található. A cikk egy kicsit mást sugall. Sajnos a Stift-kaszárnya tornya nem látható, mivel tilos a rendőrség területére a bejárás, de az egyik környező utcasarokról jól látható a torony teteje.

Gérard Duchemin 2015.12.08. 10:30:18

Érdekes lenne még, ha ez a cikk taglalná a berlini és hamburgi tornyokat is, sajnos azokról kevesebb az infó a neten. Meg hát messzebb is kell értük utazni.
süti beállítások módosítása