Mozart és a herélt kakas
2015. január 23. írta: Bazsa Mara

Mozart és a herélt kakas

A világ legjobban eladható 50 márkanevének egyike. A zseniális fenegyerek nemcsak zenét komponált mesteri fokon, beírva magát az egyetemes zenetörténelembe, de az életet is nagykanállal ette.   

Minden, ami Mozart nevét viseli, bevezetett és minőséget sejtet. Nincs, mit ne lehetne eladni vele.  Mozartot esszük, isszuk és még magunkra is fújjuk. Parfüm formában nagyságát szagoljuk. Pedig ha tudnánk, hogy a nagy zseni mindent szeretett, csak éppen mosdani nem. A nevével fémjelzett likőr balzsam a testnek, olyan, mint muzsikája a léleknek. A képével illetett marcipános csokit, melybe lépten-nyomon belebotlunk, élvezettel majszoljuk. 

img_1405_1.jpg

Ha élne, ez neki biztosan tetszene. Hisz nemcsak a zenét, az alkotást, de az életet is utánozhatatlan módon élvezte. Lett légyen azok szép nők, nagy lakomák, nemes nedűk, szerencsejáték, bál, vagy tánc, a mulatozásra mindig készen állt. Ha Mozart nyomába szegődünk Bécsben, nem kis feladatot veszünk a nyakunkba. Se szeri, se száma a helyeknek, ahol lába a földet taposta. Teret és abból nyíló utcácskát is neveztek el róla.   

img_1470_1.jpg

A salzburgi csodagyerek már hat évesen koncertet adott a schönbrunni kastélyban. Mária Teréziát nemcsak játékával nyűgözte le, hanem gyermeki közvetlenségével is, ahogy a koncert után ösztönösen a császárné testes ölébe huppant. Számtalan főúri palota, hol mecénásai éltek és laktak, és ahol nagy sikerű koncerteket kaptak, is őrzi emlékét. Van itt Mozart-kút is, vagy ahogyan másként nevezik, „Varázsfuvola-kút”, melyet már 1905-ben a halhatatlan művész emlékének szenteltek, megörökítve a fuvolán játszó Taminot és párját, Paminát. 

img_1467.jpg

A város a Burg kertjében gyönyörű szoborral állított neki emléket. 

img_1434.jpg

Bécs jelképe, a Stephansdom története sincs meg nélküle. Mozart ezen a helyen fogadott hűséget. Itt vezette oltár elé első szerelmének testvérét, Constanzét. Innen egy kőhajításnyira a ház, mely előtt többnyire rengeteg turista áll. Benne az első emeleti lakás, ahol csupán két és fél évet lakott, de maradandót alkotott - a Figaro házasságát itt komponálta -, ma már múzeum. 

img_1380_1.jpg

Közel 1000m2-en követhetjük nyomon életének fontosabb állomásait, intim mozzanatait. Bekukkanthatunk hálójába, feltételezett szalonjába és dolgozószobájába. Otthonán mérhetetlen türelemmel, elnézéssel és elfogadással megáldott feleségével osztozott. (A képen nővérével, apjával és háttérben a mamájával.) 

img_1385.jpg

Nejének e nemes erényekre szüksége is volt, hisz a nagy komponista nagy elánnal vetette bele magát az élet gyönyöreibe. A hasát például felettébb szerette, az elé tálalt fejedelmi fogásokat az utolsó falatig megette. A marhanyelvet, a fácánt, a májgombóclevest, a rákot, úgy ahogy volt a barokk konyhát és pompáját, mintha neki találták volna ki. Az sem véletlen, hogy ezeket operáiban is szerepelteti. 

img_0905jooo.jpg

A nagy kedvenc, a kappanragu kucsmagombával, abban a korban sem számított mindennapi eledelnek, csak a gazdagok, a pénzesek engedhették maguknak meg. Kicsit akár morbidnak is tetszhet a dolog, hogy egy herélt, felhizlalt állatot imádott, de az igazság az, hogy ehhez már kicsi korában, a szülői házban hozzászokott. Mozart 6 éves kora óta állandóan úton volt. A batárban zötykölődve hol komponált, hol evett, de nem olyan körülmények között, ahogy szeretett. Így gyakorta megesett, hogy útjairól hazatérve, a család Thresl nevű konyhalánya egész kappan sülttel várta, hogy még véletlenül se maradjon éhen kisgazdája. Bécsben a kappant úgy szerette, ahogy a Piaristák pincéjének éttermében a séf készítette. Gyakori vendég volt itt a mester, hisz fiát a papok gimnáziumában taníttatta.

img_1458.jpg

Végül álljon itt egy kappan recept a barokk időkből, úgy, ahogy Mozart is ehette.   

A kappant, miután alaposan megtisztítottuk, finoman megklopfoljuk, a nyakától megszabadítjuk. Szárnyait aládugdossuk, lábát a farával egybekötözzük. A kappan bőrét kicsit meglazítjuk, majd közvetlenül a bőr alatt jól besózzuk, borssal gazdagon meghintjük, majd hideg zsírral megkenjük. Egy-két órát állni hagyjuk, pihentetjük, hogy a rávalók a húsba beágyazódjanak. Közvetlenül a sütés előtt az alábbi barokk páccal borítjuk: citromhéjat reszelünk, hozzá szegfűszeget, szerecsendiót, borsot teszünk, kevés borral, ecettel felöntjük, egybeforraljuk, majd a kappanra ráöntjük. Tűzparázson sülni hagyjuk, előtte cirka háromnegyed órán át pároljuk.

10 dkg szárított kucsmagomba, 4 db mogyoróhagyma, 3 dkg vaj, 1 evőkanál fehérbor, só, bors, liszt

A hagymát apróra szeljük, egy kanál liszttel meghintjük, megforgatjuk, majd kevéske vizet hozzáadunk. A vízben áztatott gombát beleszórjuk, a kappan levével felengedjük, főni hagyjuk, majd a fejedelmi fogás mellé tesszük. (illusztráció a netről)

kappanmas.jpg

Közben Mozartot hallgatunk és szavaira gondolunk: „Amikor eszem, én vagyok a legegészségesebb ember”.

Fotók: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr987095205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2015.01.26. 16:08:20

.... ,,A nagy kedvenc, a kappanragu kucsmagombával, abban a korban sem számított mindennapi eledelnek, csak a gazdagok, a pénzesek engedhették maguknak meg. Kicsit akár morbidnak is tetszhet a dolog, hogy egy herélt, felhizlalt állatot imádott,"...1.A baromfi akkor is elerheto volt meg a szegenyek kozott is,a kucsmagombarol meg ne is beszeljunk.2.A kappan nincs kiherelve,ugy szuletik es nem hizlaljak kulon a tobbi baromfitol,de mikor eszreveszik hogy kakaskent hasznalhatatlan,az elsok kozott kerul a kes aka.A tobbi stimmel.

Bazsa Mara 2015.01.27. 14:11:38

Kedves Martineden!
A kappan fiatal korában kiherélt kakas. Legalábbis a Magyar értelmező szótár és a Pallas Nagylexikon szerint. Bevallom, nem vagyok agrár szakember, ezért ezekre a forrásokra hagyatkoztam.
Kappan: a. m. herélt kakas. Neve a görög Kapon, római Capo-tól származtatható le. A kakasfölösleget kappanozni szokás, hogy a nemi ösztöntől háborítatlannul hizzék. A stiriai K. ottani kis gazdák által különös módon hizlalva, igen keresett árucikk. A hizlalásra szánt K.-t leginkább 4 hónapos korban herélik s ez alkalommal a K. taréját s sarkantyuját levágják, utóbbit homlokára illesztik (tréfás neve ekkor Gyurkó). A K. húsa kövérebb s ízleteseb mint a kakasé.
Forrás: Pallas Nagylexikon
A kappan a barokkban ünnepi lakomáknál került az asztalra, ebből gondoltam, hogy nem lehetett a szegények eledele. Többi között Mátyás király neje, Beatrix is nagyon kedvelte.
Üdv
Mara
süti beállítások módosítása