Alaba bekerült a bécsi panoptikumba
2015. január 11. írta: Bazsa Mara

Alaba bekerült a bécsi panoptikumba

Viaszba öntötték Alabát, az osztrákok leghíresebb focistáját, numero egyes, világklasszis játékosát. A Bayern Münchenben leigazolt sportoló Bécsben is folyamatosan látható, mégpedig a Práterben, Madame Tussaud szentélyében.   

Hogy kerül egy 22 éves focista a halhatatlanok csarnokába, kérdezhetik sokan, bár aligha akad férfi, aki a válasznak híján van. De mégis! Mit tud ez a fiú, hogy ilyen különleges megtiszteltetésben részesül, és panoptikumba kerül, olyan osztrák nagyságok mellé, mint Kreisky, Fischer, Strauss, Haydn, Mozart, Klimt, Freud vagy Hundertwasser, hogy csak párat említsek a nagy nevekből.

madametussaud.jpg

A sportolókat között sem szerepelnek kisebb hírességek, mint egykori világbajnokok, idolok. Többi között Gerhard Berger, Forma-1-es versenyző és az Ausztriában különösen nagy becsben tartott kedvencek, a sízők, Hermann Maier vagy a képen látható Renate Götschl.   

gotschl.jpg

Két focista is bekerült a múzeumba. Az egyik Hans Krankl, a nagy focilegenda, akivel ha kedvünk tartja, akár tizenegyes rúgásban is kipróbálhatjuk magunk.  

klimt.jpg

A másik természetesen Herbert Prohaska. Nyilasi Tibor egykori klubtársát, az FK Austria Wien játékosát, akit beválasztottak a XX. század legjobb osztrák tizenegyébe, is ez a megtiszteltetés érte.    

prohaska.jpg

Illusztris társaságba került tehát az ifjú titán, egyetlenként a ma is aktívan sportolók közül, példát mutatva sok-sok ifjúnak. Alabának nem kicsi az érdeme. Kisebb csoda, amit elért, a hihetetlenül szerény futballfenomén. Rekordok tömkelege áll mögötte, mi panoptikumi helyét bebetonozta. Hazájában, Ausztriában négyszer zsinórban választották az év legjobb focistájának és kétszer lett az év sportolója. Futballtörténelmet írt, ő Ausztria valaha pályára lépett legfiatalabb válogatott játékosa.

ali.jpg

Kellett persze ehhez a párját ritkító tehetsége mellett alázat, kitartás és sok-sok munka, mi piedesztálra állította. Máig őrzi a szülei által készített fényképet, melyen a kis David a londoni panoptikumban a nagy David Backhamre néz fel. Már akkor azon törte a fejét, hogy kerülhetne ő is a nagy példakép mellé. Gyerekkori álma most vált valóra. Ráadásul egy jellegezetes Alaba pózban maradt az utókorra.   

alaba.jpg

A Münchenből hazaérkező sztárt több ezres tömeg ünnepelte. Nagy volt a csinnadratta, amikor másáról a leplet lehántotta. A viaszbábú elkészítése meglehetősen hosszadalmas procedúra. Meg is dolgozott érte, másként nem került volna a nagyságok körébe. A gyűrődést jól bírta. Három órán át állt modellt, hogy minden egyes porcikájáról pontos mintát vegyenek a viaszkészítő mesterek. Közel 500 fotó készült róla, a kislába ujjától a feje búbjáig, részlet ki nem maradt. A formába öntés hat hónapot vett igénybe a londoni Merlin Entertainments stúdióban. A 180 centi magas és 75 kilós futballsztár szobrához 150 kiló gipszet rendeltek és 25 kg viaszt olvasztottak a bábukészítő szakemberek, hogy a megszólalásig hasonló szobrot készítsenek.

alabakozeli.jpg

A napokban Alabát újabb dicsőség érte, bekerült az UEFA válogatott tizenegyébe. A honlapon szervezett szavazáson több mint 350 ezer szavazatot kapott az osztrákok büszkesége, és lett az UEFA 2014-es csapatának tagja. Kérdés, túlszárnyalja-e ezt az eredményt? Hétfőn derül ki, kik alkotják a világ legjobb csapatát, a FIFA válogatottját. 

uefa.jpg

Az álomcsapat, benne Alaba ( kép: UEFA.com )

A Práterben található Madame Tussauds-ban 76 életnagyságú popsztár, hollywoodi híresség, sportoló, művész, történelmi személyiség várja a látogatókat. A belépő ára kissé borsos, de ha online vesszük a jegyet, 30%-kal olcsóbban kapjuk. 

madame.jpg

A képen Madame Marie Tussaud, akinek mindez az érdeme.

 

Fotók:saját  

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr357053321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása