Karácsonyfamustra Bécsből
2014. december 17. írta: Bazsa Mara

Karácsonyfamustra Bécsből

150 év az emberiség történelmében nem nagy idő. Szinte semmi. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy a fenyőfa az otthonokba belopózzon, üzletté váljon, több ezer embernek megélhetést adjon és boldogságot hozzon. Mi ez, ha nem villámkarrier?

Európa-szerte alig akad hely, ahol ne ő lenne ilyentájt a központban. Hozzá énekelnek, meghitt dalokban örökítik meg. Az emberek őt díszítik fel, öltöztetik ünnepi ruhába és az ajándékok is alája kerülnek. Totál főszerep, amilyenről csak álmodni lehet. De miért pont a fenyő, melyre a választás esett? Miért, miért, mert szép. Örökké zöld, megnyugtató a hatása, melegben nem megy hamar tönkre, erőt és reményt sugároz, és kellemesen illatos. 2000 éve már a rómaiak is mágikus erőt és reményt tulajdonítottak az örökzöldeknek. Igaz ők nem fenyőt, hanem babérgallyakat raktak a lakásokba. Az első igazolás arról, hogy a fenyő a nyerő, a középkorból ered. A németországi Bremenben, 1570-ben a helyi céhek Chronik nevű újságja adta hírül, hogy az egyik mester házában fenyőt állított, rajta alma, datolya és papírvirág pompázott, és a gyerekei a fáról lerázott gyümölcsökkel játszadoztak. Innentől már nyomon követhető a fenyő karrierje. A nagy kitörést így is csak a XIX. század hozta. Elég sokat váratott magára ez a karácsonyfa.

20141211_193317_lls.jpgA Bécsi Szépművészeti Múzeum fája

A karácsonyi előkészületek a hajrához közelednek. Épp itt az ideje, hogy megfelelő fenyőről gondoskodjunk, hogy a piacon körbenézzünk és tájékozódjunk. Bár a karácsony legfontosabb kelléke a fa, vásárlását az osztrákok kétharmada az utolsó három napra hagyja. Városszerte akad hely bőven, hogy a megfelelőt kiszemelje. Közel 300 stand várja a vevőket. Hoppon se fa, se ember nem marad.

dsc04595.JPGVásár a Grabenen

A legnagyobb fát a Grabenen árulják, állítólag. 25 éves, 5 méternek mérték és 500 euróért adják. A piacokon hazai fákat árulnak, az eladóhelyek egységesen december 12-én, pénteken nyitottak. Idén különleges védjegyet kaptak, amin rajta van az eredetigazolás, hogy kizárják a csalást.

dsc04602.JPG

Frissen vágott, illatos

Majd félmillió fa vár otthonra a fővárosban. A fák háromnegyede Alsó-Ausztriából érkezik, átlagos magasságuk 1,6 méter. Akad egészen pici, és 4 méter közeli is. Ahogy egy eladó kedélyesen mondta, kicsi lakás, kicsi fa, majd az asztal magasítja. A nagyba elkél a nagy, pláne, ha gyerekek vannak, de ott több is jut fára, hát akkor a vevő ne sajnálja, amit kiad érte. A fa gondozásának és az élőmunkának ez az ára – sommázta velősen a 300 termelő egyike a Grabenen.

dsc04606_1.JPGAlsó-Ausztria a hazai termelés központja

A háztartások 60%-ban frissen vágott fenyőt állítanak, 20% műfenyőt, a maradék pedig (vallási és egyéb okokra hivatkozva) semmilyet. A kivágott fák javát országszerte eladják, 200 ezret pedig a szegények kapnak. Legjobban a nordmann fenyő fogy, melynek folyóméterenkénti ára 20 eurónál kezdődik, vége a csillagos ég. A lucfenyő olcsóbb, métere 4 és 8 euro között van, míg a kék változat méteréért 14-et kérnek. Igaz, én ennyiért sehol nem láttam, de hivatalosan ez jelent meg a táblázatban.

dsc04604.JPGA Grabenen az árak húzósak, nyilván a bérleti díj miatt

Az élő, cserepes fák kevésbé kelendőek. A gondolat nemes, de a szakemberek szerint értelmetlen. A gyökerek ugyanis annyira le vannak nyesve, hogy az ünnep végeztével ezek a pici fák nem maradnak élve, és kiültetésük is halálra van ítélve. Nem is igen viszik a bécsiek, minek is, ha a következő karácsonyt sem élik meg, az áruk pedig kétszeres. 

dsc04610.JPGEz a kis fenyő 32 euro, átlagosan egy fáért 30 eurót adnak

A fenyőfából hogy lesz karácsonyfa? Feldíszítve, kicsinosítva. Először is bekerül a tartóba, abba beszorítani embert próbáló feladat. Kínlódnak is vele a férfiak, bár fenyőtalp többféle méretben is van az otthonokban. Hogy mi kerül a fára? A többség a hagyományos, gömb alakú díszeket kedveli, de van rajta alma és dió, csoki dísz és habcsók is. Azt ismerik. De nem úgy a szaloncukrot. Az igazi hungaricum. Bécsben ez nem kapható.

20141211_181639_lls.jpgHabcsók (16 darab 7,20 euróért, a Demelben)

A fenyőfát egyébként nem karácsonyfának, hanem Christbaumnak (krisztusfának) hívják. Tradicionálisan pirossal díszítenek, mely szín az élet jelképe, némi zöld dísz még elfogadható, fehér pedig épp csak mutatóban lehet rajta. Semmiképp sem szabad, hogy a sok cicoma a fát elnyomja. A fa díszítése, ünnepi ruhába öltöztetése közös munka az osztrák otthonokban. Ez a statisztika, mely azért azt is mondja, hogy mindenik ötödik családban egyedül csinálja a mama, miközben a családját nógatja. 

auszt.jpg

Fenyő nélkül nincs karácsony. A bécsi otthonok közel 80%-ában állítanak fát karácsonyra (illusztráció) 

dsc04612.JPGEz még csak a csomagolás, nem a talpba faragás  

Fotók: december 13-án készültek 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr176983685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása