Őrület a köbön - a bécsi sörfesztivál
2014. október 07. írta: Bazsa Mara

Őrület a köbön - a bécsi sörfesztivál

A Práter tőszomszédságában megállás nélkül szól az osztrák népzene, hektoliter számra folyik a sör, dől az osztrák népviseletbe öltözött tömeg, tömi magába a fehérkolbászt és a virslit. Legyen az hétköznap vagy hétvége.   

Bécs egyik szimbóluma, a nagy óriáskerék magasodik a Császári-mezőn felállított három hatalmas sátor és a köré épített bódék felé. A metró irányából özönlik a tömeg. A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő sörfesztivál, a bécsi Októberfest, jobban mondva, ahogy itt hívják, a Wiener Wiensfest idén is osztatlan siker. Miért is ne lenne az, amikor a főszerep a férfiak kedvence, a frissen csapolt sör. Minden mennyiségben. Megbújva a kínálatban akad azért snapsz és bor is, de ez utóbbit inni igazán szentségtörés lenne éppen itt. Nem is látok senki kezében borospoharat.

DSC03794.JPG

A komoly anyagi haszonnal is kecsegtető fesztivált a müncheniről koppintották, ahogy Európa más országai is. Ami sajátos, a hazai programok. „Arany Ausztria” a mottó. Ennek keretében bemutatkozási lehetőséget kapnak a tartományok és ez alkalommal a szomszédos országok képviselői is. Egy szelet a kultúrából, zenéből, népviseletből, a honi konyha jellegzetes ízeiből, lassan 13 napja, a színpadon fúvószenekarokkal, népzenészekkel tarkítva. 

DSC03824.JPG

A dresszkód nincs előírva, de tarol az osztrák népviselet. A trendi Dirndl és a kantáros, vagy éppen hosentrógeres bőrnadrág, magas szárú zoknival megtoldva. A sörfesztiválon százával lejtenek ebben a pompás, retró darabban. Ki a padláson, nagymama lisztesládikájából kotorta elő, ki nem sajnált rá pénzt és modernebb, a kor divatjához igazodóban jelent meg. Illő ebben flangálni, másoktól elhatárolódni. Trendi és jópofa, ami a fiatalokat összeköti, egybeforrasztja. Áruk 300 eurótól, dizájnertől függően a csillagos ég, de akcióban, vagy a neten lényegesen olcsóbban is beszerezhető. 

DSC03829.JPG

A mély dekoltázs kötelező elem, a felpócolt és kirakatba tett gömbölyded mellek a sör mellett igazán bódító hatást keltenek. Azt pedig csak kevesen tudják, hogy a Dirndl mai formáját az innsbrucki Népművészeti Múzeum egykori vezetőjének köszönhetik, aki annak idején a náci ideológiát meglovagolva, az osztrák népviseletet megújította, melyet addig többnyire istentiszteleten viseltek. A ruhának erotikus színezetet adva lett rövidebb az ujja és a hossza, na és a dekoltázs is mélyült, hogy többet mutasson az asszonynépből. Ma már az sem köztudott, hogy a köténykötő annak idején mennyi jelentést kapott. Ha jobbra kötik a szoknyán a csomót, a lány már elígérkezett, ha balra, akkor pártában van, ha elől, akkor még szűz a menyecske, ha pedig hátul, megözvegyült. A sör mennyiséget tekintve, ennek itt nincs jelentősége.

DSC03807.JPG

A fesztivál és az össznépi dorbézolás már 11.30-kor kezdetét veszi. A nagy sátrakban délelőtt programok, délután fél háromtól zene viszi tovább a színpadon a hangulatot. A belépés ingyenes. Egészen este hatig. Ekkor a terem elcsendesedik, a kapatos vendégeket kitessékelik, hogy aztán fél héttől a fizetős közönség kapjon helyet. A belépő a sátrakba kerül csak pénzbe, 39-44 euró egy-egy alkalom, de ennek nincs visszatartó ereje.

DSC03814.JPG

Az eddigi fesztiválok mérlege is ezt sejteti, összesen félmillió sörimádó látogatott már ide ki. Idén 230 ezret várnak, ezért sokat is fáradoztak, megnövelték az ülőhelyeket, a Grösser sátorba például ezren férnek be. A területet 6 ezer órán át építették, hogy mai formáját elérjék. 30 ezer folyóméter fát használtak fel és 50 km kábelt fektettek le, melynek köszönhető az akusztika. 860 db asztal került a helyére, és 1720 pad várja a szórakozni vágyókat. Külön erkélyes rész is van, ahol 200 ember szemmel átfogja a tömeget és a történéseket. Mert ilyen helyen az minidig van. Vagy a vonat akad el, vagy a vezetője hasal és mindeközben 1900 zenész több száz órán át lankadatlanul zenél. A sör mellett vécékben sincs hiány, az árakhoz ez is dukál. Mert a sör nemcsak be, de ki is folyik, ez az árban benne foglaltatik.

Elnézve a csapolt mennyiséget, egy dologban nincs kétely, a sörivás, mint gazdasági projekt garantált profittal kecsegtet.

DSC03797.JPG

 

 DSC03790.JPG
Fotó: saját
Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr596766681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása