Palota az adventi vásár mellett
2016. december 13. írta: Bazsa Mara

Palota az adventi vásár mellett

Egykor Beethoven és az úri közönség látogatta, mesés fogadások, estélyek otthona volt a palota. Ma képek cserélnek benne gazdát, de mit sem kopott az épület hangulata. Ha a Freyung adventi vására látogatunk, vessünk egy pillantást az épületre is.

Itt, fent az emeleten van egy puttó, melynek popsija, ha jobban szemügyre vesszük, kissé megkopott, elhasználódott. Hogy ki suvickolta ilyen fényesre? A sok rajongó simogató keze. Az a szokás járja errefele, hogy aki elmegy mellette, és kezével megsimítja e kis ülepet, annak szerencsét hoz az angyalka feneke.

img_4478.jpg

Egész Bécs irigyelte. Ő volt akkoriban az egyetlen asszony, aki férjétől ajándékba palotát kapott. Ha hinni lehet a mesének, Daun gróf 20. házassági évfordulójukon ily nagyvonalú gavallér szerepében tetszelgett. Amikor beköltöztek, élénk társasági élet ütötte fel a fejét a palota falai között. Különösen az ovális díszterem keltette fel a figyelmet, ilyennel más épület ugyanis nem rendelkezett.  Nem beszélve arról, hogy kisebb csoda várta a legfelső emeleten az embereket. A mennyezet freskója hívogatta a vendégeket egyre közelebb és közelebb.

img_7137.jpg

img_7142_1.jpg

img_0063.jpg

Valamikor rég, még a 14-15. század közepén, e helyen két épület magasodott. Az egyik a Schottenstift szolgálatában állt, a másik pedig a városhoz tartozott. 1713-ban Daun gróf tulajdonába került, aki a kor két neves építészét az átalakítással rögvest megbízta. Így épült fel a palota barokk stílusban, Johann Lucas von Hildebrandtnak és Fischer von Erlachnak hála.

img_4338_1.jpg

Egyébként Daun fia nem volt más, mint Mária Terézia egyik hadvezére, aki olasz honban lépett Savoyai Jenő örökébe, de ugyancsak ő volt Prága felszabadítója. Bár a palotát Kinskyként emlegetik, a Daun családnevet gyakran elé teszik, hiszen az utókor a palota megépítését mégiscsak neki köszönheti. Még akkor is, ha nem volt sokáig a tulajdonukban, hisz apja halála után fia az épületet eladta.

img_7613_2.jpg

img_3598.jpg

Többszöri tulajdonváltást követően végül Kinsky Ferdinánd herceg lett a palota ura, az épületet városi rezidenciájaként használta. Beethoven gyakran megfordult nála, nemcsak zenét oktatott, de a fényűző estélyeken zongorajátékával szórakoztatta az úri társaságot. Amikor pedig el akarta hagyni Bécset, Kinsky megkérte Rudolf főherceget és Lobkowitz herceget, hogy közösen utaljanak ki Beethovennek egy csinosabb összeget, hogy ily módon rendszeres bevételre tegyen szert, és maradásra bírják a zenészt.

img_0053.jpg

Beethoven a maga módján fejezte ki háláját. Kinsky nejéről például ekképp vélekedett, ő „Bécs legcsinosabb és legkövérebb asszonya”. S hogy bókja élét enyhítse, a pufók asszonykának három, Goethe-versekre írt dalát ajánlotta.

img_4483.jpg

img_0055.jpg

Egyébként pedig ez Bécs egyik, ha nem a legszebb barokk palotája, még akkor is, ha a hátsó részét klasszicista stílusban átépítették. A bejáratnál hatalmas szobrok parancsolnak megálljt, a lépcsőháza pompájától pedig tátva marad a száj.

img_3607.jpg

img_7609.jpg

A bejáratnál bronzból készült mellvéd őrzi utolsó tulajdonosának emlékét. Azét a Karl Wlaschekét, aki anno a Billát és a Bipát alapította, aki valójában a háború után a Billig (olcsó) boltok létrehozásával tett szert hatalmas vagyonra. Az ingatlanmágnás több palotát is birtokolt Bécsben, melynek renoválásával nem fukarkodott, tetemes összegeket ráköltött. 97 évesen halt meg a bohém milliárdos, akivel bárki összefuthatott és szóba elegyedhetett a bécsi utcákon. Most aukciós ház működik a palotában.  

img_7590.jpg

img_3605_1.jpg

Ha kigyönyörködtük magunkat, egy finom, fűszeres borral tovább forrósíthatjuk a kedélyeket. 

img_7638.jpg

img_7634okkkkkkkk.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr9712044611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása