5 szabadstrand, ahol a Dunába ugorhatsz
2016. augusztus 15. írta: Bazsa Mara

5 szabadstrand, ahol a Dunába ugorhatsz

Bécs tobzódik a természetes vízfelületekben. A garantáltan klórmentes övezetek felettébb közkedveltek a lakosság körében. Azok meg különösen, ahol nem szednek belépőjegyet. Most is átadtak egy újabb ilyet. 

Akik szeretik a természetesen vizeket és szívesebben úsznak tóban, vagy folyóban, azokat is tárt karokkal várja Bécs, hisz számtalan szabadstrandon megmártózhatnak a Dunában, egészen pontosan annak két szakaszában. Az úgynevezett Új- és Öreg-Duna partján több helyen is stég vár ránk. És talán mondani sem kell, metró repít mindegyik helyre el. Csokorba szedtem azokat a helyeket, ahol a természet lágy ölén napfürdőzni és jókat úszni lehet. Lássuk, melyek ezek. img_9739_2.jpg

Öreg-Duna - Strombucht

A sort kezdjük a legfrissebbel, melyet nemrég nyitottak meg. Újabb területet alakítottak ki az Öreg-Dunánál, annak is az alsó szakaszánál, ahol szabadon fürödhet a városi lakosság, méghozzá ingyenesen. A nagy melegben, hazafelé menet, sokan kiszállnak a metróból és mártóznak egyet. Bikiniben, fürdőgatyában flangálnak az emberek, beszélgetnek, isznak egyet, majd tovább mennek. Persze hétvégén más a helyzet, akkor családosok lepik el a 6000 négyzetméteres füves teret. Árnyék is akad, asztalok, padok és vécé is tartozik a területhez. (fotó:vienna.at)

vienna_at.jpg

Megközelítés: U2 Donaustadtbrücke metrómegálló, innen cirka 15 perces séta, de idehoz a 92A vagy a 92B jelzésű busz. Cím: 22. kerület, Dampfschiffhaufen 10.

Öreg-Duna - Lagerwiese Romaplatz

Az Öreg-Duna felső szakasza átnyúlik a 21. kerületbe, egészen Floridsdorfig tart a vízfelülete. Aki ehhez a részhez lakik közelebb, vagy olyan helyen jár, hogy a metró ide hamarabb hozza el, azoknak javaslom a Romaplatzon található szabadstrandot. Kevesen ismerik ezt a helyet, pedig egészen jól kiépített, akik viszont ideszoktak, azok imádják és visszajárnak. A strandröplabdapálya és a kosárlabdapalánk az ifjak kedvence, de fiatal családosok is előszeretettel járnak erre. A közelben van büfé, ahol kapunk harapnivalót és adnak hideg sört is, arra az esetre, ha a piknikkosarunk kiürült. img_6817_1.jpg

Megközelítés: 21. kerület, Romaplatz, U6-os metró, “Neue Donau” megállótól 5-10 perc gyalogos út

Öreg-Duna - Arbeiterstrandbad

Ezt a szabadstrandot tavaly adta át a város. Egy európai uniós projekt keretében újabb fürdési lehetőséggel, piknikező, napozó résszel gazdagodtak a helyiek, 23 ezer négyzetméteren.  A megtisztított részen több öreg fa vet árnyékot, kitettek padokat, asztalokat, van hol enni, inni, de labdázni, játszani, futkározni is marad elég hely a fürdőzőknek.

img_2081.jpg

img_2085_2.jpg

Megközelítés: U1-es metró, Alte Donau megálló, 15 perces séta, de ott tesz le a 20A vagy a 20B busz, Cím: 22. kerület, Arbeiterstrandbadstraße 89.

Öreg-Duna – Kaiserwasser

A központból érkezőknek ez van a városhoz a legközelebb. Idilli hely, még hazafelé menet is szívesen megállnak itt az emberek, és csobbannak egyet. A környezet is festőire sikeredett, balra az UNO City magasra törő épületei emlékeztetnek arra, hogy a várost nem hagytuk el. Az Öreg-Duna egyik mellékága, vagy kiszögellése a Kaiserwasser, akár körbe is sétálhatjuk, hogy a többi részét is felfedezzük. Tiszta, rendezett, mögötte van egy lakótelep. A hatalmas lombkoronát növesztő fák közül néhány természetvédelem alatt áll.

img_2655_1.jpg

Megközelítés: 22. kerület, Wagramer Straße/Weissauweg, U1-es metró, Kaisermühlen V.I.C. megállótól pár perces séta

Öreg-Duna - Lagerwiese

Nagyon kedvelt partszakasz. Sokáig süt ide a nap, kiépített, nyilvános vécékkel ellátott rész, ahol egymás mellett több kajakos egyesület is megfér. A naplemente innen a legszebb, és a közelben vannak étkezési lehetőségek. Szemben egy sziget, a Gänsehäufel strand zöld oázisa nyugtatja a szemet. A vendégek gyakran éjjelre is itt rekednek, és élvezve a simogató vizet, a hold fénye mellett fürdőznek.

img_9745.jpg

Megközelítés: az U1-es metró jár erre, ugyancsak az Alte Donau megállójánál szállunk ki, balra indulva átmegyünk a túlsó partra, onnan 10-15 perces séta. Cím: 22. kerület, Untere Alte Donau 71-77.

És egy ráadás, de ez már nem az Öreg-Dunánál, hanem az Új-Duna partján

Az Új-Duna a Duna-sziget partját mossa, és mindkét oldala alkalmas az úszásra, ugrálásra. Jobbra és balra számtalan stéget találunk rajta, pár méterenként bukkannak fel a vízbe csúsztatva, nagyobbak, kisebbek, némelyikre még lépcsőt is építettek. A víznek alig van sodrása, olyan, mintha állna. Itt mindenki saját felelősségére úszik a Dunában, ez a szakasz mélyebb, mint az öreg párja. img_6946_1.jpg

Megközelítés: Duna-sziget, U1-es metró, Donauinsel megálló

A víz minőségét minkét helyen rendszeresen ellenőrzik, és erről folyamatosan tájékoztatást adnak. Az Öreg-Duna vizét nemrégiben ivóvíz tisztaságúnak ítélték, a gond annyi vele, hogy rengeteg a hínár benne. 

img_6845.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt     

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr5910261404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

átlátó 2016.08.21. 11:41:05

...bizony. Plusz a frejkörperkulturosoknak ott van a sziget keleti vége, a Raffineriesstrasse felől lehet eljutni oda a Walulisobrücke fel- és kihasználásával.
de.wikipedia.org/wiki/Walulisobr%C3%BCcke
süti beállítások módosítása