És lőn világosság, de még milyen  
2015. október 26. írta: Bazsa Mara

És lőn világosság, de még milyen  

Tündöklő fényárban úszik két ikonikus épület, a Bécsi Szépművészeti és a Bécsi Természettörténeti Múzeum. Látványos fényshow a Mária Terézia téren.

Fények és színek tengere lepte el a teret, és borítja be a két épületet, melyre Mária Terézia felügyel. Egy különleges művészet, fényinstalláció részesei az emberek.

img_9108_1.jpg

img_9106.jpg

Mintha moziban, vagy színházban lenne az ember, csak itt alkalmi ruhát ölteni nem kell, megteszi ezt helyettünk a két épület, őket bújtatják jelmezbe, velük kápráztatják el és ejtik ámulatba a közönséget. 

img_9142.jpg

img_9144.jpg

Bécsi és külföldi művészek kreálták a látványos showt, a homlokzatra idézve a bentlakó állatokat, a hangyát és a dinót.

img_9137.jpg

img_9140.jpg

2015 a fény nemzetközi éve. Két éve, hogy az Európai Fizikai Társulat (EPS) felhívta a fényre és az ehhez kapcsolódó technológiára a figyelmet, rávilágítva a fény életünkben betöltött kiemelkedő szerepére. Az ENSZ és az UNESCO a kezdeményezést felkarolta és világméretűvé tette.  

img_9091_1.jpg

img_9151.jpg

Bécs ezzel a fényinstallációval kapcsolódott az eseményhez. A fény, a technológia és a művészet kapcsolatára ékes példa, ahogy a digitális és fényprojektorok játszanak az érzékeinkkel.

img_9131.jpg

img_9132_1.jpg

Olyan, mint egy tapéta, csak formáját, színét és méretét a fény adja.  Környezetbarát, nem piszkít, amikor formát vált. Speciális réteggel bevont, melyet időnként cserélnek.

img_9124.jpg

Játék a fénnyel, az árnyékkal, a színekkel, a mozgással, a fantáziával. Kapkodjuk a fejünket, olyan gyorsan változnak a képek. Hol egyszerűek, máskor rafináltak, olykor kibogozásra várnak, rengeteg apró részlettel, vagy éppen érthető üzenettel.

img_9116.jpg

Újfajta, urbánus művészet, melyhez a fény hozzátesz, megvilágítja a sötétet, új értelmet ad, még ha időlegesen is, egy épületnek. Ahogy most itt tette.img_9119.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt    

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr958022634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása