A dobókocka és Bécs
2015. március 27. írta: Bazsa Mara

A dobókocka és Bécs

A jellegzetes dizájnba öntött köztéri óra a város arculatának meghatározója. Tudja, hogy milyen a Bécsre jellemző? Pedig kellett, hogy lássa!

Ugye nem ugrik be, pedig aki valaha járt erre, az lépten-nyomon beleütközött. Csak éppen elsiklott mellette, egészen pontosan alatta. Mert a jellegzetes dizájn fent ágaskodik a magasban. Nincs ember, aki az időt fürkészve ne nézett volna legalább egyszer a mutatójára, alakját emlékezetében mégsem tárolta. Pedig Bécshez tartozik, mint Sisi, a Mozart csoki, vagy a Sacher torta, belemosódott az emberek tudatába. Olyan, mint a dobókocka. Formára teljesen. Igazán praktikus. Szögletes alakja minden égtáj felé mutatja magát, jelezve az idő múlását. Mint a kockapókerben a kocka, Bécset azonosítja. 

img_5203.jpg

img_4845.jpg

74-en vannak, szanaszét a városban. A szórásból, a dobásból csak a 7. kerület, Neubau maradt ki, a miértre ne keressük a választ. Egyszerűen csak így esett, oda nem gurult kocka. A legismertebb, ami mellett miden városba látogató turista elhalad, a Stephansplatzon van, a „kockás” állóóra prototípusa pedig az operával szemben, a Kartner- és a Ringstrasse sarkán áll, 1905 óta. Száz centis az átmérője, nincs, aki eltévessze. Még alkotójának neve is fennmaradt, Emil Schauernek hívták az órásmestert, aki az eredetijét tervezte. A ’20-as években a több tonnás monstrumot felváltotta egy kecsesebb, könnyebb változat, de a dizájn maradt. 

img_4941.jpg

Egyébként azt tudja hány óra ketyeg Bécsben? Sehány. Digitálisak, de régen ketyegtek, és olyan is volt, hogy mindenütt más időt jeleztek. Bosszantotta is a népet, de a technika nem volt még olyan fejlett, hogy egyformán mutassa, hogy peregnek a percek. A templomokon tornyain működtek órák több helyen is a városban, jól láthatóan, a magasban ketyegtek, de ahogy nőtt a város, kevesen lettek. Az időmérők közterületeken történő kihelyezése a XIX, században jött divatba. 

img_4840.jpg

img_5278.jpg

1885-ben a Naschmarktra tettek ki egyet, és miután a próbaüzem sikert aratott, követték a többiek. Az I. kerületben, az Am Hofon lévő óra azért nevezetes, mert 1987-ben ez volt az első, melyet rádió vezérelt. A város közel 200-at üzemeltet, közterületeken, utcákon, tereken, közintézményeken. Van köztük hagyományos és modernebb, ipari formatervezett. Egyébként összesen mintegy 5000 óra mutatja az időt Bécsben. Többségük pályaudvarokon, megállókban, digitalizált, urbánus formában.  

img_5139.jpg

A köztéri óráknak ma már nincs akkora jelentősége, mint régen. Praktikusak és kényelmesek ugyan, de nincs ember, akinek keze ügyében ne akadna legalább egy, az idő múlását jelző szerkezet. Nem is akármilyen, hiszen nagy a divatja és keletje, a státuszszimbólum hordereje. 

img_4733.jpg

Az órában az a rossz, hogy felgyorsítja a hétköznapot, tempót diktál, sürget, az élet múlására emlékeztet. Az idő pergése az embert ősidők óta foglalkoztatja, hogy mi az, ami hajtja, hogy miért váltakoznak a nappalok az éjszakákkal és miért öregszünk annyira. Bárhová nézünk, minden az időre emlékeztet. A Nap, a Hold, a csillagok, a víz, a tűz, ráadásul mindegyikhez kötődik az idő mérésére szolgáló szerkezet.

img_5330.jpg

img_4632.jpg

Mindezt megtekinthetjük az Óramúzeumban, hogy miként változott és fejlődött az idő mérésének módja. A XV. századtól napjainkig milyen formájú, alakú és nagyságú volt jellemző egy adott korra. A két végletet is bemutatva,  a Stephansdom hatalmas, robusztus óraszerkezetét és Marie von Ebner-Eschenbach írónő liliputi méretű remekeit. 

img_4625.jpg

img_4666.jpg

Tényleg érdekes, még annak is, aki az idő múlását és annak mérését nem sokra tartja. Itt nem állítják át a mechanikus szerkezeteteket. Az óramester bizony nem győzné a műveleteket. Csak egy pár van, melynek megkegyelmez és engedi, hogy mutassa, hogyan peregnek a percek, az órák, a napok, a hetek. Most márciusban egy kicsit csalunk, egy órával öregítjük magunkat. De búslakodásra semmi ok, októberben majd visszafiatalodunk.

img_4784.jpg

Fotó: saját, még több a Facebook oldalon

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt  

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr317306386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása