Karácsonyi varázs Bécsben
2014. november 19. írta: Bazsa Mara

Karácsonyi varázs Bécsben

Három, kettő, egy, szinte skandálta a tömeg. Startolt az advent Bécsben. Egymás hegyén-hátán tolongtak az emberek, senki nem akarta kihagyni a nagy ünnepet, amikor kigyulladt az ország fáján az 1600 LED-lámpa és kezdetét vette a karácsony várása.

Egy gombostűfejnyi nem sok, annyi nem fért a tömegbe, mely a fenyőfa gyújtására lejtett az ünnepre. Télnek nyoma sincs, és hol van még a karácsony, de az illata már belepi a várost. Az ország fája már áll a Rathausnál. Büszkén, magasan, az eget verve, 28 méterével tör a fellegekbe. 140 évet várt az alkalomra, hogy az embereket mosolyra fakassza. Áldozattá lett, de hogy a természetvédők ne hőzöngjenek, jó előre jelezték, nem lesz belőle szemét, újrahasznosítását megtervezték. Az ünnep végeztével feldolgozzák, és majd lócaként funkcionál, megmaradt része pedig a madarakra száll, etetőként óvja majd a magvakat, hogy a fenyő oltalmával a kis állatkák jóllakjanak.  De most még fessen díszeleg, felgyulladtak rajta a fények, bevilágítva a környéket.

DSC04292.JPG

Alatta mennyei tribün díszeleg, rajta angyali trón hívogat csábítón. Remek alkalom, hogy tündér szárnyakat növesztve pompázzunk a villogó vakuk fényében. Hétköznapokon, esténként hírességeké a terep, hogy karácsonyi történeteket meséljenek.

DSC04237.JPG

Ez volt a hivatalos nyitány, november közepe tájt, mire a többi helyszín várt. Sorra nyílnak a vásárok város szerte, egymással versengve. Borgőzös a hangulat, terjeng puncs-illat, nagy a vigalom már most, november tájékán.  

I.Albrecht császár ha látná, mivé fejlődött döntése, melyet 1296-ban hozott, merthogy ő engedélyezte elsőként, hogy kereskedők áruikat pultokra kirakodják és portékáikat a város lakosainak árulják. Nagyot nézne, a büszkeségtől  szétdurranna a melle. Lám-lám, egy merész elhatározás hány száz évig érezteti hatását. 

DSC04243.JPG

Persze az igazi előfutár a XVI. századi Thomasmarkt, majd 200 év múlva a Szent Miklós vásár. Aztán 1814-ben a Betlehem-piacon megjelentek a karácsonyi angyalkák, jellegzetes csillagok és gyertyák. És igen, a faállítás ünnepe ismét egy nővel van összefüggésben. Ha hinni lehet eleink elbeszéléseinek, az első fenyőfát Bécsben a bájos és elragadó Fanny von Arnstein díszítette, kinek bérelt palotájába nemcsak bankárok és művészek, de a finomabb körökhöz tartozó urak is bejáratosak voltak , a Hohen Markt 1. szám alatt egymásnak adva a kilincset. A Berlinben született zsidó származású arisztokrata dáma, a szalonok ismert sztárja, aki a fenyőfaállítást Bécsben meghonosította, nem mellesleg, a zenebarátok körének az alapítója, kiben egyébként Mendelssohn nagynénjét is tisztelték. 

Fanny_von_ARNSTEINpicike.png

Sokáig tartotta magát a szokás, főként a tehetősebb családoknál, hogy annyi fát vettek, ahány személyt ajándékozásra kiszemeltek. Ilyesfajta luxus a szegényeknek nem jutott. De a hatás, mely őket is megigézte, kihatott a ma élőkre. A Bécsi Adventi Varázs 1975 óta tart fogva és ejt ámulatba több milliós tömeget. Nem szűnik az áradat, mely évről évre ide látogat. A Rathaust ki kell pipálni, de innen érdemes továbbállni, egy kicsit romantikázni. Erre Spittelberg a legalkalmasabb . Az egykori piroslámpás negyed ma is melegen hívogat.

DSC04315.JPG

A hegy a XVIII. században népesült be, piciny házakat húztak fel ide. A szerény bérleményeknek köszönhetően, ellepték a teret a kiskeresetű szegények. A prostitúció is hamar felütötte a fejét, mint fő kereseti tevékenység. Özönlött ide a férfinép, nagy volt a kísértés. A virágzó iparágnak, a pajzán múltnak a világháború vetett véget. Az örömlányok szelleme azonban máig sok embert csábít, vonz ide. A zegzugos utcák, a Biedermeier házacskák és a múlt igézete rabul ejt örökre. A művészek és a bohém népség különösen kedvét leli benne. Ez látszik a választékon, a sok kézműves árun, minőségi tárgyon, mit a bódék ajándékba kínálnak. Ki itt választ emléket, nem csalódik, eredeti darabot csomagolhat.  

DSC04316.JPG

Az időjárás egyelőre dacol, de nincs, mi az embernek kedvét szegje, ha egyszer vidámkodni és adventet várni van kedve. A közel 3 millió vendég, kit ide várnak, reméljük, nem a sorban állástól lesz fáradt. És nem a számoktól szédül meg, mit a város felmutat: 21 a vásárok száma és összesen 322 stand kapott engedélyt, hogy forraltborral és punccsal a kuncsaftokat marasztalja.

DSC04276.JPG

És végül egy kis ármustra, hogy jól kalkuláljunk, ha egy túrára erre járunk. A puncs 3,20 és 4 euro között mozog, kicsit drágább, ha turbózzuk, forraltbort már 3,50-ért kapunk. A virslit 4 euróért kínálják, de van már 2,50-ért tepertős, lilahagymás kenyér.

DSC04215.JPG

Ja, és új a pohár. Bécs az idén piros szívvel vár.

Fotó: saját és internet 

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Bécsi fekete facebook közösségéhez!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr926910179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomszéd asszony 2014.11.19. 13:22:39

Uraim! Mar megint a nok elsok valamiben? Na persze, ha allitasrol van szo, ne csodalkozzon senki.....

Pernilla 2014.11.21. 08:22:47

@Voodookoop: szerintem te érdemelted meg, hogy nem érdeklődtél utána, hogy hova érdemes menni, és mentél a birka magyar tömeggel a Rathaushoz. Az tényleg egy sz.r.
süti beállítások módosítása