Dizájnszafari Bécsben
2016. szeptember 30. írta: Bazsa Mara

Dizájnszafari Bécsben

10 nap, tíz év, számtalan helyszín, keretként pedig egy város. Bécs 10. éve, hogy otthont ad a legújabb formáknak, bemutatva a nemzetközi trendeket, teret adva a hazai és külföldi művészeknek. A Vienna Design Week születésnapját ünnepli.

Nem is akárhogyan, az eseményhez múzeumok, műhelyek, manufaktúrák, nevesek és kisebbek csatlakoztak, nyitották meg kapuikat. 150 legkülönfélébb rendezvény, kiállítások, tárlatvezetések, installációk, workshopok várják városszerte a dizájnért rajongó embereket, bennfenteseket és érdeklődőket. Most bekukkanthatunk oda is, ahová egyébként nem lehet. 

img_1805.jpg

Ismét egy alkalom, hogy Bécs egy másik arcát mutassa meg, hogy az ember belülről is lássa, mit rejt egy ház homlokzata, milyen belbecs az, ami a múltat a jelennel egybefonja. Kézműipar, manufaktúrák, galériák, műtermek nyílnak meg, hogy bemutassák hol és miként készülnek a műremekek. És nyilván az is jó, hogy kitágítja Bécset, mert minden évben más és más kerület ad otthont az eseménynek. Hogy az itt lakók és az ide látogatók is felfedezzék, az 1. kerületen kívül is van élet.

img_1764.jpg

Idén, stílusosan, az egykori bútorgyár bemutatóterme fogadta be az ország legnagyobb dizájn fesztiválját, a központi részt ide rakták. Nem más helyre, mint a monarchiás időkben hírnévre szert tett műbútoros, Bothe & Ehrmann palotájába, melyet a nép, tervezője után, csak Epstein-háznak hív. Autentikus hely, a dizájn itt otthonra lelt.

img_1814.jpg

img_1821_1.jpg

Fókuszban az 5. kerület, vendégként pedig a csehek, akik a legkülönfélébb ötletekkel, dizájnnal érkeztek. Fiatalok, kreatívak, új formákra fogékony művészek hódítják a császárvárost idén meg.

img_1897_2.jpg

img_1922.jpg

A németek kiforrott formákat hoztak. Az 1747-ben alapított porcelán manufaktúra, a neves Fürstenberg is megjelent. Edényeik, készleteik, az egész formavilág nem ad kétkedésre okot. Mellettük bemutatkoznak a hazai kreatívak, itt éppen egy igazán praktikus, szellemes, ugyanakkor rém egyszerű dologgal, mely könnyít a hétköznapi cipekedésen.

img_1890.jpg

img_1788.jpgA szafarira akár innen is el lehet indulni, a környéket felfedezni, szemek előtt elzárt világba belelépni. Persze azért nem kell lóra, vagy tevére ülni, de még dzsipet sem kell bérelni, viszont egy kiadós túrára fel kell készülni. Az 5. kerület, a Margareten, önálló kerülete Bécsnek 1861-ben lett. A Gürtelen belül terül el, tele munkahellyel, kapualjakban eldugott éttermekkel, házakban megbúvó műhelyekkel, ahol ilyen csodák születnek, mint ez a zongora. (A zongorán álló szék az ismert ausztrál dizájner, Glen Baghurst alkotása.)

img_2008_1.jpg

Bécs utolsó virtuóza, ezzel a névvel illetik, pedig nem ad koncertet, de még csak nem is tanít, zongorákat reparál és készít. A mesternek, Felix Lenznek, a műhelye a koncertterme. Itt hallgat zenét, itt álmodja meg a billentyűket, a fekete tokot, ami elvarázsol valamennyi zenerajongót. A tökéletesre való törekvés a fő mércéje, ez is egyik oka, amiért a zongorajátékot feladta. Gyűjteménye csodás darabokat rejt, legféltettebb kincse, melyen Beethoven a 6. szimfóniát szerezte. 

img_1991.jpg

Keresztutak, idén ez a mottó. Keresztezik is utunkat az épületek, és az ember sosem tudja, melyik mit rejt. Itt van mindjárt egy, kívülről kopott és semmitmondó, még a felírat sem hivalkodó, holott bent komoly munka folyik, egy neont gyártó üzem működik.

img_1982.jpg

img_1941_1.jpg

Nem messze tőle Cibulka, az asztalos műhelye, akinek fő elve, hogy a kényelmi szempontokat, a funkciókat a dizájnnal összehozza, ne menjen egyik sem a másik rovására. Egy szép anyagból, egy briliáns ötletből remekbe szabott termék születhet, hol másutt, mint itt, ebben a műhelyben.

img_2033.jpg

img_2031.jpg

A dizájnhét eseményein ismert és befutott művészek is megjelennek és adják nevüket az illusztris eseményhez, mint például a londoni páros, a Swarovskinak (is) dolgozó Patrik Fredrikson és Ian Stallard. Installációjuk, a Prológus, a Felső-Belvedere-ben, a verőfényes napsütésben mutatja igazán meg magát, amint a fény csillámokat szór a 8000 darabból álló, Napot imitáló kristályon. Szó szerint káprázatos.

img_2157_2.jpg

img_2119_1.jpg

img_2125.jpg

Amint látjuk, mindenhol akad egy kisebb csoda. eldugott helyeken, ismert terekben. A dizájn inspirál, anyagokhoz rendel eddig nem használt funkciókat, folyamatosan új utakat keres, így hoz össze egészen eltérő érdeklődésű embereket, melynek egy villanásra, de legalább 10 napra, bárki részese lehet. A Vienna Design Week október 9-ig tart. 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt     

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr3311754259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása