Bécs focilázban ég
2016. június 08. írta: Bazsa Mara

Bécs focilázban ég

26 éve, mióta szabadtéri mozielőadást rendeznek a Rathausplatzon, nem volt rá példa, hogy az esemény elmaradjon, vagy a nyitány későbbre tolódjon. Most viszont közbeszólt a foci. Az óriáskivetítőn az Eb meccseit közvetítik, június 10-től július 10-ig.

A Rathaus előtti tér hatalmas arénává alakul át, ide várják a focirajongókat, most ők veszik át a terepet, emiatt csúszik a fesztiválkezdet. A zenerajongók kénytelenek lesznek kicsit várni, hogy sorra kerüljenek, de semmi aggodalom, az is meglesz. Az Európa-bajnokság most mindent überel. Június 10-től megáll az élet Bécsben, jobban mondva csak a foci lesz terítéken.  

weiter_events_4a_1_1.jpg

De volt már ilyen, nem is olyan régen, amikor Ausztria, Svájccal karöltve, volt az Eb házigazdája. A 100 négyzetméteres óriáskivetítő már 2008-ban is hódított, csak úgy tolongtak körülötte a fanok, a szabadtéri arénába összesen több mint egymillió ember látogatott el. Nyolc év telt el a főpróba óta, most ismét nyit a zóna. A szervezők idén milliós nézőszámra ugyan nem számítanak, de minden napra legalább 25 ezer rajongót saccolnak, akik vállvetve támasztják majd a söntéspultokat és drukkolnak a hazai válogatottnak. Tehetik mindezt délelőtt 11-től egészen éjfélig.

okkkkkkkkkkkkkkkko.jpg

Persze készülnek a gasztrosok, 25 stand helye már biztos. Akinek nem jut hely, se keseredjen el, városszerte több helyre szerelnek fel kivetítőket. Ismertebb helyszínek: Közgazdasági Egyetem (WU), Altes AKH, Práterben a Riesenradplatz, és a főpályaudvar, aki Pestről érkezik, akár itt is lecövekelhet, ha éppen meccs megy.

cropped-uefa-euro-2016.jpg

Az első osztrák meccs épp a magyarok ellen lesz. Izgalmas felütés, mindjárt a legelején. Csak mellékesen, az osztrák válogatott megalakulását követően, 1902-ben, az első hivatalos mérkőzését épp a magyarok ellen vívta és nyert 5:0-ra. Épp ideje, hogy revansot vegyünk. 

6238219775_57b7fb4b9d_jpg_1902.jpg

1449943478_cwczh_vw4aadw8f.png

És hogy mire ez a nagy láz? Ausztria visszacsempészi fénykorát. Volt már ilyen, mégpedig a ’30-as és az '50-es években. 1934-ben, a foci vébén, az "aranycsapatuk", vagy, ahogy ők emlegetik, álomcsapatuk, negyedik helyen végzett, miután az elődöntőben az olaszoktól 1 nullás vereséget szenvedett, majd a németek akadályozták meg, hogy dobogóra lépjenek. Legjobb eredményüket az 1954-es vébén érték el, ahol bronzérmesek lettek. 

stadion2-gr_jpgcsodacsapat_1931ok.jpg

nationalteam_1954_jpg1954-ben.jpg

Kiemelkedő sztárokat utoljára a ’70-es, ’80-as években mutatott a csapat. Talán a nevek még ma is árulkodóak, Prohaska és Krankl, ők azóta bekerültek a bécsi Madame Tussauds Panoptikumba, mint a foci halhatatlanjai.

img_0946.jpg

img_0939.jpg

Az öröm most annak szól, hogy hosszú évek óta ismét feléledt az osztrák foci, Ausztria saját jogán és veretlenül jutott a legjobb 24-be, olyan neves csapatokat legyőzve, mint a svédek, az oroszok, így csoportelsőként vették az éles futamot.

okkkkkkkkkkkkk.jpg

A csapatot egy svájci edző, Marcel Kollers vezeti, aki a maga idejében a svájci válogatottban is rúgta a labdát, és most, mint edző bizonyított, európai színvonalra hozta fel a fiatal titánokból álló csapatot. A válogatott több tagja játszik topligás csapatban, közülük az egyik legnépszerűbb focista, Alaba. A múlt szezonban ő játszott és futott a legtöbbet a világon, még Ronaldót is, igaz, csak 3 perccel, de maga mögé utasította. Alaba 53-szor lépett pályára és a meccsek alatt 4.573 percet futott. Az ő viaszszobra már tavaly bekerült a panoptikumban.   

koller-position-halten-900x500.jpg

img_1022_1.jpg

És hogy mennyire várják a férfiak és a nők a meccseket, erről egy közvélemény-kutató felmérést végzett. A lakosság 55%-a eltökélt abban, hogy az Eb-t nem hagyja ki, a férfiak 62%-ánál ez nem is kérdés, a nők 39%-a tervezi követni az eseményt. Ez utóbbi még feljebb csúszhat, ha a férfiak bevetik magukat, és rábeszélik asszonyaikat, ne hagyják ki a gólokat. A megszállott fanatikusok száma, aki egy meccsről sem mond le, a lakosság 10%-a. A magam részéről jó szurkolást kívánok mindenkinek!  

match-schedule-euro-2016-1024x724.png

Fotó: internet és saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt    

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr448761012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása