Barokk pompa Bécs mellett - Schloss Hof
2016. május 09. írta: Bazsa Mara

Barokk pompa Bécs mellett - Schloss Hof

Nagy kanállal ették az életet, Prinz Eugén és Mária Terézia is imádta a vidéki létet, ha tehették, itt fogadták vendégeiket. A táj szépsége és csendje kapta meg őket.

A Schloss Hof Ausztria legnagyobb barokk kastélya vidéken. Savoyai Jenő építtette, és bár a Belvedere-t és a téli palotáját is szerette, ez a hely lett a kedvence. Mint korának legvagyonosabb embere, volt gondja arra, hogy mindenből a legjobbat rendelje. A tervezést és építkezést ki másra is bízhatta volna, mint a sztárépítész Johann Lucas von Hildebrandtra. Ő kapta a feladatot, hogy maradandót alkosson. Szó, mi szó, megtette, nem csalódott senki benne.

img_5065.jpg

img_5133.jpg

A kastély 10 évig épült, mire 1730-ra elkészült. Savoyainak még 6 éve maradt, hogy élettel megtöltse, és élvezze a közel 70 hektáros területet. Nem tétlenkedett, sőt, barokkos túlzásokba esett, fogadásokat, bálokat, vadászatokat, nagy vendégeskedéseket szervezett.  

img_5152.jpg

img_5268.jpg

img_5146.jpg

De nem csak ő, hanem a tulajdonosok sorában őt követő Mária Terézia is. Amikor a herceg utód nélkül elment, örökösének, az unokahúgának kínált a császárnő egy csinos kis összeget, hogy a kastély az övé legyen, melyet aztán a férje nevére íratott és neki ajándékozott. Ferenc István haláláig gyakran időzött a család itt, akiket nemcsak a csodás kastély és a kilátás, de a lenyűgöző kert is magával ragadott, a császárnőt pedig az uralkodás terheitől megszabadított. Legalábbis ez áll a kastély kert felőli homlokzatán.

img_5177.jpg

img_5241.jpg

Később, amikor Mária Terézia megözvegyült, Franz Anton Hillebrandt, az udvari építész még egy emeletet épített a kastélyra, akkor alakult ki mai arca. Az európai barokk egyik legremekebb mesterművét akkortájt a Versailles-ihoz hasonították, melynek hét teraszos, barokk kertje különösen pompás.

img_5187.jpg

img_5234.jpg

A rengeteg virág, a sétányok, a lugasok, az egyenletesen ültetett bokrok, a szökőkutak és a szobrok fogva tartják a tekintetet. A pompát 44 szobor növeli, mely az udvart díszíti.  

img_5225.jpg

img_5198.jpg

img_5121.jpg

Az "orangerie", ahogy az üvegházakat nevezik, azoknak az egzotikus ritkaságoknak, különleges növényeknek adnak helyet, melyeket a nagy hadvezér hódító útjairól beszerzett. Kettő is van belőlük, egymással párhuzamosan elhelyezve.

img_5070.jpg

img_5273.jpg

A kastélyt igazi, vidéki majorság veszi körbe, gazdasági, kiszolgáló épületekkel, istállóval, állatokkal kiegészülve. A kert öt hektáron terül el, beültetve fűszernövényekkel, ritka zöldségekkel, bokrokkal és gyümölcsfákkal, melyek terméseit bárki szabadon szedheti és eheti.  

img_5310.jpg

img_5314.jpg

Rengeteg az állat, amelynek csodájára a gyerekek járnak. Összesen 240-et számlálnak. Többségük őshonos, osztrák, vannak lovak, fehér szamarak, juhok, mangalicák, állítólag még négyszarvú kecske is akad, és persze magyar fajták, szürke marhák és rackajuh. Az igazi farmról természetesen a szárnyasok sem hiányoznak. 

img_5294.jpg

img_5327.jpg

A kastély múltját meg nem tagadja, ma sem tétlenkedik benne senki, annyi a program és a látnivaló, hogy az ember alig győzi követni. A hedonista életmód a hely szellemébe kódolt. Családosoknak, kertimádóknak remek program.

img_5081.jpg

Bécsből a Hop on Hop off busz visz ki. Belépő felnőtteknek 13 euró, 6-18 éveseknek 8 euró, a kisebbek pedig ingyen bemehetnek. A családi jegy (2 felnőtt és három gyerek) 34 euró. img_5102.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt     

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr628665850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mad Mind 2016.05.12. 15:44:00

Voltunk ott, amikor még csak kis része volt felújítva, és már akkor nagyon látványos volt.
Néha vannak fényképészek részére külön vezetések, és akkor lezárt részekre is beengednek, azt is érdemes kipróbálni.
süti beállítások módosítása