Öt kiállítás, amit érdemes megnézni
2016. április 18. írta: Bazsa Mara

Öt kiállítás, amit érdemes megnézni

Bécs legendásan jó kiállításoknak ad otthont. Több mint 100 múzeumában mindig találunk olyat, melyet látni érdemes. Még maradt pár hetünk, hogy a tavasz legjobbjait megnézzük.

Az Albertina számos új tárlata mellett még van időnk megnézni a Chagalltól Malevicsig című kiállítást, mely igazán lenyűgöző, és különleges műveket kínál az orosz avantgárd legnagyobb mestereitől. Ismert és ritkán látható festmények során kísérhetjük végig az orosz művészettörténet eme izgalmas korszakát. Chagall és Malevics mellett teret kapnak olyan művészek, mint Larionov, Goncsarova, vagy Kandinszkij, hogy csak pár nevet említsek. A kiállítás anyagát a szentpétervári Ermitazs, az Albertina, valamint számos magángyűjtő képeiből állították össze.

003_jpgokkkkkkkkkkk.jpg

okkkkkk_jpgkkkkkkkkkkkkkk.jpg

Megtekinthető: június 26-ig.

http://www.albertina.at/?rel=hu

A bécsi akcionisták körül gyakorta pattantak ki botrányok a ’60-as években, és nem ritka, hogy műveik olykor ma is felháborodást keltenek.  A Modern Művészeti Múzeum, a MUMOK, a „Test, lélek és tabu” című kiállításán olyan jeles festők képei elevenednek meg, mint a botrányhős Hermann Nitsch, vagy Rudolf Schwarzkoder, és Günter Brus. A tárlatot izgalmassá az teszi, hogy párhuzamosan bemutatásra kerülnek a századelő nagyjainak, a szecesszió kiemelkedő alkotóinak művei is. Így kerül ide Kokoschka, Schiele és Klimt.

26-ausstellungsansicht-koerperpsychetabu.jpg

ok_3.jpg

Megtekinthető: május 16-ig

https://www.mumok.at/

Picasso a XX. század legnagyobb figuratív festőjének nevezte, kritikusai nem egyszer pedofíliával vádolták, olyan hírességek rajonganak érte, mint Madonna, vagy Bono. Balthus először mutatkozik be Bécsben, a Kunstforumban. Balthus, ahogy a világ a Balthazar rövidítéséből eredő művésznevén ismeri, alias, gróf Balthazar Klossowski de Rolát, a figurális művészet utolsó nagyja. És nem mellesleg azon kevés kortárs festők egyike, akinek még életében bekerült egy festménye a Louvre gyűjteményébe.

003_jpgkkkkkkkkkk.jpg

Megtekinthető: június 19-ig.

http://www.kunstforumwien.at/

Otto Rudolf Schatz (1900-1961) és Carry Hauser (1895-1985) két olyan, bécsi művész, akik a történelem viharos évtizedeiben éltek és alkottak, ráadásul olyan nagyságok árnyékában, mint Schiele és Kokoschka. Nem vetült rájuk sok fény, ami nem jelenti azt, hogy nem hagytak maradandót az utókorra. Az impresszionizmustól kezdve a kubizmuson át, a tárgyilagosság és a háborús évek utáni realizmus hatja át alkotásaikat. Képeiket a Bécs Múzeumban nézhetjük meg. 

schatz_hauser_pressefoto_03_1_jpgkkkkkkkkkk.jpg

schatz_hauser_pressefoto_04_jpgkkkkkkkkkkkk.jpg

Megtekinthető: május 16-ig.

http://www.wienmuseum.at/

Az ötödik múzeum Bécstől nincs messze, gyorsvasút és busz is visz ki ide. Siessünk, ha még látni akarjuk. Végleg bezár ugyanis Európa egyik legjelentősebb kortárs gyűjteményének otthont adó Essl Múzeum, Klosterneuburgban.  Karlheinz Essl és felesége, Agnes 1999-ben nyitotta meg a magángyűjteményükön alapuló kiállítótermet, melyet most feladni kénytelenek. A múzeum a nagyközönségtől a Body & Soul című kiállítással búcsúzik, mely a múlt század társadalmának viszonyát mutatja be a testiséghez.

0xabbef11e508457e5769c65fba4f0764a_jpegokkk.jpeg

0x95b66ae0dd79a666fdccb909e07e616e.jpeg

Megtekinthető: június 30-ig.

http://www.essl.museum/

Fotó: múzeumok honlapjai, saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr458602894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása