A futással mindenki jól jár
2016. április 11. írta: Bazsa Mara

A futással mindenki jól jár

A bécsi maratonfutás krisztusi korba lépett, idén 33. alkalommal rendezték meg a versenyt. Erről és a futási lázról adunk képet.

Ki ne látott volna már maratoni futókat célba érni. Iszonyatosan fáradtak, de arcuk örömittas. Éljenzi őket a tömeg, hisz már-már emberfeletti, amit tesznek. Nem mindenki képes ekkora távot lefutni egyszerre. Idén pontosan 120 éve, hogy először rendeztek olimpián maratoni futást. 1896-ban egy francia tudós, Michel Bréál volt, aki az egykori hőstettet felelevenítette, és a versenyszámok közé bevetette.

img_3467.jpg

img_3502.jpg

Sem ő, sem az új-zélandi Arthur Lydiard, aki a ’60-as években az első futóklubot megalapította, nem gondolta, hogy ennyi embert beszippant az ötlet, és a futás világmozgalommá lesz. Persze ehhez kellett Bill Bowerman is, aki a futást Amerika szerte népszerűvé tette.

img_3473.jpg

Mi tagadás, divat a futás. Trendi. Fiatalít, vitalitást kölcsönöz és szexivé tesz, harsogják a médiumok. Minden egyes lépéssel, vagy ha úgy tetszik, egy-egy táv legyőzésével egyre közelebb kerülünk e lózung célkitűzéseihez. Azt is mondják a tudósok, hogy a futásnak nemcsak a testre gyakorolt hatása remek, de fejleszti az emlékezőképességet. A friss levegőn történő mozgás aktívabb agyműködést produkál. És az már csak hab a tortán, hogy ez a menő sport üzletnek sem utolsó.

img_3460.jpg

Ma már minden, magára valamit is adó város szervez magának maratoni versenyt. A New York-i a maga 60 ezer indulójával a legnagyobb, de a bécsi sem sokkal marad el mögötte. Egy ekkora esemény turisták százezreit vonzza és viszi a város hírét messze a világba. A legnagyobb bevételt az hozza, hogy a rendezvényt a világhálón élőben is lehet követni.

img_3419.jpg

Az útvonal, 42.195 méteren keresztül a város nevezetességei között, azokat bemutatva halad. Az UNO Citytől (ENSZ város) a schönbrunni kastélyig a Práteren, a Ringen át vajmi kevés marad ki abból, ami a császárvárosba csábítja a turistát. Ingyen reklám ez a turisztikai attrakcióknak, és tetemes bevételt hoz majd a városnak. 

img_3412.jpg

33 évvel ezelőtt a város vezetése jól ráérzett erre. Mára komolya hírnévre tett szert a több távval finomult Vienna City Marathon. Idén mintegy 130 országból több mint 42 ezren neveztek a futásra, szép eredmény ez ahhoz képest, hogy az első versenyt 794 futóval rendezték meg. Ma már a profik mellett a távnak a hobbifutók is nekiveselkednek és világsztárok is szép számmal megjelennek.

img_3406.jpg

Persze egy ekkora ívű versenyt megrendezni komoly erőpróba. Álljon itt pár szám érdekességképpen, és az esemény nagyságának érzékeltetésére: 42 ezer résztvevő, közel egymillió néző, 5 kilométerenként standokat építettek, 23 tonna gyümölccsel és 90 ezer liter itallal készültek, és 130 ezer zihertűt is rendeltek, a startszámokat ezekkel tűzték fel. A nagy happening után 35 tonna szemetet kellett eltakarítani.

img_3492.jpg

Ha egy üzlet beindul, megy utána mindenki csapatostul. Specializálódnak a kereskedők is. Bécsben nagy a sikere annak a boltnak, mely a női futóknak árul sportcuccokat. Személyre szabott tanácsadással és kellő intimitással várják a vevőket, bocs, uraim, de ezúttal legfőképpen hölgyeket.

img_3787.jpg

Nem kevésbé kreatív ötlet, hogy a Duna-csatorna partján, a Schwedenplatz mellett egy futócipő-autómatát kihelyeztek. Futócipő automatából? Igen, egy sportcipőgyártó ajánlja mindenkinek, aki kedvet érez arra, hogy kipróbálja a legújabb trendet. Be kell jelentkezni és 24 órán keresztül lehet a cipőket tesztelni. A próba grátisz, a cipőt azonban vissza kell vinni.

img_2754.jpg

 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr268588078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.04.12. 18:00:50

Anno futottam ott több maratont, csak az a Práterbeli oda vissza ne lenne!!! Na az lélekölő.
süti beállítások módosítása