Virágkorzó a Práterben
2016. április 09. írta: Bazsa Mara

Virágkorzó a Práterben

Egy régi tradíciót elevenítettek fel ma a Práterben. Virággal borított oldtimerek, hintók, traktorok lepték el a Haupthallét és a vidámparkot. Képes beszámoló az eseményről.

Paulina Metternich hercegnő igen kedvelt és ismert volt az arisztokraták körében, ünnepélyeket, társasági eseményeket szervezett és olyan hagyományokat teremtett, melyek Bécsnek jót tettek. Egyike ezeknek a Blumencorso, a virágkorzó, mely rögvest nagy népszerűségre tett szert.   

img_3177.jpg

img_3159_1.jpg

A fákkal övezett allé impozáns része Bécsnek. 1886 májusában a hercegnő ötletére itt köszöntötte bécsi úri közönsége a tavaszt, mely esemény egyedülálló volt akkoriban Európában. A francia Riviéráról 20 ezer szál rózsát hozatott, és meghirdette a programot. Jelentkezőkben nem volt hiány, alig akadt, aki e jeles eseményből kimaradt. Virágba öltöztek a hintók, a nép az utcára vonult.img_3152.jpg

img_3147.jpg

Az első alkalom minden várakozást felülmúlt, 300 ezer néző tolongott az utcákon, senki nem akart lemaradni a parádéról és az azt követő mulatságról. Sátrat állítottak a sörfőzdék, kitelepültek a standok. Azt jegyezték fel a krónikások, hogy elfogyott 24 ezer pár virsli, több száz kiló sonka és sajt. Nagy volt a vigalom.

img_3203_1.jpg

img_3238.jpg

A felvonulás nagy sikert aratott, bár az elsőt követően voltak évek, amikor a rendezvény elmaradt, de a hagyomány ennek ellenére megmaradt. Sőt, idővel, újabb ötletekkel is előhozakodtak, 1925-ben félmillió ember ovációjával kísérve az újonnan megjelent automobilok masíroztak a korzón.

img_3228.jpg

img_3247.jpg

A Práter idén 250 éves, jó alkalom arra, hogy a hagyomány újra feléledjen. 30 év csend után ismét elözönlötték a virággal díszített fiákerek, oldtimerek, traktorok és egyéb járművek a Prátert és környékét.

img_3263.jpg

img_3258.jpg

A menetet a rézfúvósok nyitották, nem maradt el a monarchiás nosztalgiázás, jöttek az oldtimerek és sorra a többiek. Lovasok, mopedesek, kéményseprők, volt tűzoltókocsi és mentőautó is. Még a szippantókocsi is virágba öltözött. 

img_3179_1.jpg

img_3307.jpg

img_3270.jpg

Bár az időjárás nem volt kegyes, délelőtt az eső eleredt, de mire kezdődött a parádés felvonulás, megkegyelmezett. A sort a szemetesek zárták, az utat frissiben feltakarították. img_3321_1.jpg

img_3325_1.jpg 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr288582670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása