Nem csak férfiaknak
2016. február 26. írta: Bazsa Mara

Nem csak férfiaknak

A Hadtörténeti Múzeumot ritkán keresi fel az ember, amikor annyi más, érdekes dolog is akad Bécsben. Kár, merthogy érdemes.

Hogy egy nő mit élvez ebben a hadászati fegyvereket felvonultató múzeumban, afelől gyötörtek kétségek. Mégis hajtott a kíváncsiság, érdekelt, mit hoztak össze a férfiak ennek a gyönyörű épületnek a kupolája alatt. Nem csalódtam, egészen jól éreztem magam, ezért is ajánlom másoknak.

img_9477.jpg

Már a bejárat mellett megbúvó, ám mégis jól látható írás is megfogott, miszerint a háború múzeumba való. A meglepetést csak fokozta az antré, mely igencsak látványosra sikeredett, 52 tábornagy nézett velem farkasszemet. Ez a Tábornagyok Csarnoka. Híres hadvezérek, köztük magyarok, vannak itt megörökítve, márványba zárva, mereven az oszlophoz láncolva.  

img_9497_1.jpg

Az Arsenált, ahogy a bécsiek a múzeumot hívják, a ’48-as forradalmat követően építette Ferenc József. Olyan helyet keresett a fegyverkészletnek, ami védettebb, de a központtól sincs messze. Így esett a választás a mostani helyre, a főpályaudvar (Hauptbahnhof) közelébe.   

img_9751.jpg

Az igen impozáns, több épületből álló Arsenált a császár úgy terveztette, hogy egy újabb forradalom kitörésekor legyen hová menekülnie. A múzeum 1856-ra készült el. A stílusok különleges keveréke, melybe belefértek bizánci, spanyol-mór és neogótikus elemek, Ludwig Foersternek és Theophil Hansennek köszönhetőek. (Építés éve:1849 és 1856)

img_9494_1.jpg

A felderítést kezdjük az emeleten, mert így haladhatunk kronológiai sorrendben. Felfelé menet vessünk egy pillantást a gazdagon díszített lépcsőházra, Ferenc József mellszobrára és a mennyezetre, mely az egészet keretbe tette.  

img_9508.jpg

 img_9513.jpg

A díszterem csupa kellem és pompa, elképesztően sok freskó fogja meg a tekintetet. Érdemes itt egy keveset időzni, a mesteri munkákat élvezni.   

img_9620.jpg

Kezdjük a történelem felelevenítését a 30 éves háborúval. A terembe belépve, rögtön jobbra, a 10 nyelven íródott prospektusokat egy állvány tartja fogva. A világoszöld magyarul nyújt segítséget, útmutatást, ki, hol, merre, mit lát.

img_9587_1.jpg

img_9541_2.jpg

Utunkat folytatva ezen a szinten bepillantást kapunk a törökök elleni háborúba, a napóleoni csatákba, és az 1848-as forradalom szabadságharcába.

img_9580.jpg

img_9582.jpg

Ebben a traktusban van Savoyai Jenő ravatala, jobban mondva, az egyik ünnepélyes gyászmisén használt koporsólepel, a herceg mellvértje és marsallbotja. Az egész terem a nagy hadvezér személyének állít emléket.

img_9560.jpgA földszinten haladunk tovább az időben. Beköszönt az I. világháború megannyi tárgyi emléke, majd az osztrák haderő relikviái kerülnek sorra, de nem marad ki a II. világháború sem. És ha ez nem elég, kapunk egy kis betekintést az osztrák-magyar haditengerészet történéseibe is.

img_9725_1.jpg

img_9646.jpg

A legizgalmasabb Ferenc Ferdinánd Graf &Stift típusú limuzinja, melyben a trónörököst a halálos lövés érte, aminek a következménye egész Európa jövőjét megpecsételte. vele szemben, egy üvegvitrinbe zárva látható az egyenruha, mely utolsó alkalommal volt rajta. 

img_9698.jpg

img_9707.jpg

Hogy a lányoknak itt mégis mi lehet érdekes? Hát maga az épület és a sok-sok festmény, melyek a falakon díszelegnek.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr728416560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fler 2016.02.28. 17:26:11

Mi is megjártuk a feleségemmel. Plusz pontként említeném a temérdek padot az összes teremben. Jó a tankos udvaron nem volt,így az ott készült 10000 fénykép vége felé már siettetés volt. Utána érdemes a Belveder kastély parkba es az arborétumba elvinni kárpótolni.
süti beállítások módosítása