Boldogság receptre
2015. december 21. írta: Bazsa Mara

Boldogság receptre

Van-e recept a boldogságra és vajon megtaláljuk-e éltünkben. A grafika nagymestere tíz éve keres feleltet a kérdésre. Ha az ünnepi előkészületekben kipurcanunk, vagy még nem jött meg a kellő hangulatunk, itt boldogságra hangolódhatunk.

Ki gondolta volna, hogy az istentisztelet és a munka boldogabbá tesz, mint a szex, és hogy a gének felerészben felelősek az érzésért, melyért élni érdemes. És hogy a szenvedélyes boldogság, ahogy jön, úgy el is illan egy félév után. Csüggedésre semmi ok, itt a karácsony, az érzelmeken ez sokat dob. Mindent úgysem csinálhatunk jól. 

img_4753.jpg

img_4688.jpg

Egy hatalmas majom, nagyra fújva, vízzel és levegővel telerakva fogad az impozáns aulában. Lebegne a semmibe, ha nem lenne rögzítve van. Egy másik a korláthoz erősítve nézi az őt nézőket, nem tartva vissza véleményét sem: minden embernek igaza van. Ettől aztán megnyugszunk, még ha két majom is az, aki szembesít vele. Ettől máris boldogok lennénk? Azért nem, de talán nem reménytelen. (fotó: mak.at)

st_jpgokkkk.jpg

Boldog vagy? Hát légy az! Ha elfáradtál a rohangálásban, az ünnep előtti, feszített hajtásban, a vásárlásban, a csomagolásban, gondolkozz el azon, az emberiség hány százaléka boldog. És magad egy tízes skálán hová sorolod.  Ha őszinte vagy és bevallod, jutalmul egy mosolygós rágót kapsz, hogy aztán tovább rágódj azon, csaltál-e, amikor a megnyomtad a gombot.  

img_4800.jpg

img_4796.jpg

Némi túlzással, a vécétől a padlásig a boldogságkeresés útjával van a MAK (Iparművészeti Múzeum) kikövezve. Négy emeletet ural a mester, Stefan Sagmeister. Szembesít, kérdez, bevon, vallat. Kirak statisztikákat, megállapításokat, miközben játszani hív, rajzoltat, cukorral kínál és a maga módján simogat.

img_4817.jpg

img_4827.jpg

Happy show a kiállítás címe, de nem ír fel érzelmeket receptre, nem oldja meg a munkahelyi, az otthoni problémákat, csupán kikapcsolódást ígér, és meg is kell dolgozzunk a lelki békénkért. Mondjuk úgy, hogy bicajra pattanunk, és addig tekerünk, míg a pozitív hormonok testünkbe beszüremkednek, a boldogság érzéséért ugyanis 40%-ban a tevékenységek felelősek.

img_4734.jpg

img_4738.jpg

Hosszan tartó boldogság márpedig nincs, nem létezik. És ha lenne, abba az ember belebetegedne, annyira intenzív a szenvedély érzése. Ez tízévnyi kutatásának alapvetése, a mester véleménye. Ennyi ideje, hogy szakadatlan a boldogságot kergeti, olykor hasztalan, máskor meglepi, ám amilyen váratlanul jön, olyan sebesen tova is illan. Ha bekopogtat, nyakon csípi, és élvezi, amíg vele van.  

img_4693.jpg

Videók, infó-grafikák, szobrok, installációk sorát tárja elénk, az útkeresést. És elárulja azt is, neki mi segít: elalvás előtt számba veszi napját, és talál három olyan dolgot, melyet sikeresen elvégzett. 30 másodperces művelet csupán, és éjjelre övé a boldogság. A térkép mutatja, kinek van erre egyáltalán esélye, hogy oszlik meg a boldogság érzete a földkerekségen. 

img_4815.jpg

img_4715.jpg

És hogy ki ez a Stefan Sagmeister, aki osztja az észt, és megmondja a tutit? A voralbergi születésű osztrák művész Bécsben tanult dizájnt és grafikát, majd New Yorkba költözött, és céget alapított. Híressé a Rolling Stones lemezborítói tették, azóta ismeri a világ a nevét. Aztán jött az Aerosmith és Lou Reed, majd sok egyéb. Az eredmény két Grammy-díj. (borító fotó: internet)

img_4778.jpg

stefan-sagmeister-danieljoey-julian-17-728.jpg

Egy játékos kiállítás a Happy show, melynek részese lehetsz, ha megváltod a jegyet. De jöhetsz ide ingyen is, keddenként este.  

Fotó: saját 

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt    

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr538188284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása