A hógömb hazája
2015. december 18. írta: Bazsa Mara

A hógömb hazája

Tudta, hogy a hógömb eredeti, osztrák találmány? Hogy több mint százéves és változatlanul családi vállalkozásban gyárt az üzem, melyet a feltaláló unokája vezet?

Vajon akad-e ember, aki ne várná, hogy a karácsony fehér legyen. Nem csak a gyerekek vágya ez. Belénk ivódott, hó nélkül nem igazi a karácsony. Egyelőre úgy fest, a természet nem lesz kegyes, és Holle anyó sem veri ki dunyháját szenteste. Ránk marad a feladat, hogy havat varázsoljunk az ünnepre. Ám legyen!

img_4341_1.jpg

Akár ekképp is morgolódhatott Perzy nagypapa, amikor a műhavat 1900-ban feltalálta és üvegbe zárta. Akkortájt, amikor ő élt, a villanykörte nem adott elég fényt, így egy vízzel teli gömböt helyezett a körte elé, hogy koncentrálja a fényt, ahogy azt a régi mesteremberek a gyertyával tették. Aztán, ahogy kísérletezgetett, valami fehér por hanyagságból, véletlenségből a gömbbe esett. Megszívta magát vízzel, és szállingózni kezdett, olyan képzetet teremtve, mintha hó esne. Így született a műhavat varázsoló, sejtelmes gömb, mely a mai napig okoz számtalan embernek örömöt.

img_4302.JPG

img_4370_1.jpg

Innen már csak egy lépés lehetett, hogy a havazáshoz, a hópelyhekhez valamiféle látványt is hozzátegyen, hogy ne csak úgy hulljon a hó a semmibe. Az első és negyven évig az egyetlen, ily módon listavezető makett a mariazelli templom lett.

img_4369.JPG

Fia, Erwin, a második, megunta a templomot és a karácsonyhoz kapcsolódóan mást is alkotott, bővítve a kínálatot, a havas tájba fenyőfákat, télapókat is rakott. És ráadásként új havat is gyártott, melynek receptje azóta is féltve őrzött, hétpecsétes, családi titok.

img_4385_1.jpg

img_4289_1.jpg

img_1968.JPG

Az 1905-ben alapított cég ma is prosperál, mi több, kibírta a kínai rohamot és változatlanul minőséget alkot. A családi manufaktúrát a feltaláló unokája, Erwin Perzy, a harmadik vezeti, akinek mindig az utolsó darab, melyen éppen dolgozik, a kedvence. (Erwin Perzy balra, jobbra az egyik magyar munkatársa)

img_4380_masolata_masolata.JPG

Az Original Vienna Show Globes 10 állandó munkatárssal, köztük két magyarral, és 60 bedolgozóval készíti négy méretben a 350-féle varázslatot. Évente 200 ezer darabot. Javarészt külföldre. Még Obama kisebbik lánya is kapott belőle. A tulajdonos Hawaiitól a Fudzsi-szigetekig mindenhová a cég jelképével, a hóemberrel utazik.

img_4414.jpg

A látványelemek, a picurka emberkék és a mesés tájak a mai napig kézzel készülnek, és a burok, mely körülveszi őket, változatlanul üveg. Ettől más, mint a silány hamisítvány, ezért imádják a fanok az eredeti osztrákot. Népszerűségben verhetetlen. 

img_4314_1.jpg

img_4288_1.jpg

img_4408.jpg

Búrába zárt mesevilág, mosolyfakasztó ötlet, mely megindítja a kicsiket, és nem hagy hidegen felnőttet sem. A kis manufaktúra, fittyet hányva az időjárásra, fáradhatatlanul ontja a havat, és most, hogy itt az ünnep, az ajtaja is nyitva van.  img_4278_1.jpg

img_4355.jpg

Akinek pedig nincs ideje elzarándokolni a 17. kerületbe, a Schumanngasse 87-be, az a karácsonyi vásárokon, több helyen is találkozhat az eredeti, bécsi hógömbökkel. 

img_4434.JPG

img_2766.jpg

img_4431_masolata.JPG


Fotó: saját 

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt     

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr898174690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása