Első osztályú illemhely
2015. november 20. írta: Bazsa Mara

Első osztályú illemhely

Nagy megbecsülésnek örvendenek Bécsben az illemhelyek. Kétségtelen hasznosságuk és praktikusságuk mellett még olyan is van közte, mely műemlékké lett.

Abban nyilván mindannyian egyetértünk, hogy a civilizált országok otthonainak nagy becsben tartott szeglete az illemhely, ahol az embert nem háborgatja senki sem. Hogy mennyire sokoldalú, és mi mindenre használható ez az intim sarok, arra a bécsiek adnak frappáns feleltet. A Fűtési Kultúra Múzeumának különleges kiállítása, melyet májusig prolongáltak, a toalett funkcionális szerepe mellett, az árnyékszék társadalmi, kulturális és történeti vonatkozásait is górcső alá veszi.   

img_0896.jpg

img_0751.jpg

Bár már a romaiak ismerték az öblítéses vécéket, és ők Bécsbe is elértek, a középkorban mégis felettébb érdekesen és extrém módon oldották meg az emberek a székletürítésüket. A városfalon, a réseken át távozott a felesleg és ebből a szempontból Bécs sem volt kivétel.

img2.jpg

Az öblítéses toalett lassan nyert teret. A Stephansplatzon, isten háza mellett klozetet építeni nem ment egykönnyen. Négy évig vitatkoztak azon, hol legyen. Végül akkoriban igencsak szokatlannak számító egyezségre jutottak, a föld alá tették, hogy ne bántsa senki szemérmét. Meg is nehezítették a kivitelezést, hisz a Josefsbrunnét a munkálatok idejére leszerelték, majd befejeztével ismét a helyére tették.

img_2342.jpg

img_2344.jpg

img_2350.jpgEz az utolsó, még használatban maradt, szecessziós vécé Bécsben. Igazi nevezetességé lett már a maga idejében. A századfordulón, amikor elkülönültek az osztályok, még árnyékszékre sem jártak ugyanazon helyre. Az illemhelyek között is különbséget tettek, a szolgáltatás minőségétől függően, volt első és másodosztályú klozet. Aki többet fizetett, az extra szolgáltatás részese lett. A különbség csupán egy sarokba szerelt jugend stílusú mosdókagylóból állott, melyben kezet moshattak a vécét használók.

img_0800.jpg

Wilhelm Beetz tervezte, kinek neve összeforrt, hovatovább eggyé lett Bécs vécétörténelmével. Művét 1905-ben adták át a szükségletek kielégítésére.

img_0805.jpg

Egyébként az árnyékszék kimunkálása és formája nem csak higiéniai szempontokat követ. Rajta hagyták lenyomataikat a művészek, a dizájnerek, és a változó stílusjegyek. Luigi Blau építész a Rtahauzplatzra tervezett nyilvános, vízöblítéses mellékhelyiséget. A ház az ház, és mint ilyen, építészeti szemszögből indifferens a funkciója, hangoztatta. Így kapott négyzetalakot, konténerformát, a tisztaságot jelképező kék színt és hullámos tetőszerkezetet.

img_0865.jpg

Sok művész fantáziáját megmozgatta ez az alapvető emberi szükséglet. Hundertwasser például humuszvécével kísérletezgetett, nedves humusszal lepve be a székletet, hogy szaga ne legyen kellemetlen, és hogy a csatorna is kímélve legyen.

hundertwassertoilettekawakawainnen.jpg

Bill Gates és neje odáig merészkedett, hogy okos vécét terveztetett, mely újrahasznosított vízzel működik és a csatornát is kíméli.

img_0900.jpg

A kiállítás azt is részletekbe menően taglalja, mire használja a helyet az ember ma. Erotikára, szexre, tiltott szerek élvezetére, művészi ambícióik kiélésére. Születnek itt irkafirkák, modern klogafikák. 

img_0837.jpg

Az árnyékszék légyottok, titkos találkák helyszíne, és milliónyi titok tudója. Még jó, hogy beszélni képtelen.

img_0794.jpg

Munkahelyet is ad sokaknak az emberi szükséglet, még számba venni is nehéz, hány embernek nyújt megélhetési lehetőséget. És milyen magasságokba emelkedik azok szemében, akiknek elérhetetlen álom és luxus egy saját mellékhelyiség. saját illemhely.

img_0798.jpg

November 19-én van a toalett világnapja. A föld lakosságának 40%-a nem ismeri a privát árnyékszék kényelmét.
Fotó: saját 

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt     

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr748069730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudományos libsizmus 2015.11.21. 23:55:30

1989-ben egy prágai vécé falán olvastam az alábbi zseniális firkát:

"In diesem Scheißhaus wohnt ein Geist
wer jedem, der zu lange scheißt
von unten in die Eier beißt."
süti beállítások módosítása