A szokottnál csendesebben indult a karácsonyi vásár Bécsben
2015. november 18. írta: Bazsa Mara

A szokottnál csendesebben indult a karácsonyi vásár Bécsben

A legnagyobb, a legismertebb és a leglátogatottabb karácsonyi vásár Bécsben idén 30 éves. Itt áll az ország legmagasabb fája, és Európában ez a leginkább gyerekbarát adventi varázs, ahogy a Rathausplatzon felépített falut hívják.

Minden évben más tartomány ajándékoz a fővárosnak egy fenyőfát. Idén Tirol volt a soros. A 28 méter magas fa pompáját a LED lámpák adják. 1000 darab ontja, szórja a fényt szanaszét, két álló napig tartott a díszítés.

img_1897_1.jpg

img_1936.jpg

Ebben a formában kereken 30 éve építik be a teret, nyilván a kinézeten és a díszleten évről évre igazítanak egyet, de alapvetően így szokták meg az emberek. A standokkal, a kolbász, a virsli illatával, a finom, turbósított punccsal és a fahéjas, forralt borral. Ezek elengedhetetlen kellékek, nem igazi nélkülük az ünnep.

img_1875.jpg

img_1902_1.jpg

Nem volt ez persze mindig így. A XIX. század végén az éves vásárokat a belvárosban rendeletileg megszüntették, mert úgy tartották csúfítják a városképet, ám a karácsonyival kivételt tettek, annak megkegyelmeztek. És lám, milyen jól tették.  

img_1944.jpg

img_1941.jpg

Attól kezdődően a standokat ide-oda költöztették, sehogy sem találtak nekik fix helyet. Megelégelték a városatyák a folyamatos hurcolkodást, és a vásárnak állandó helyet kerestek, olyat, ahová fenyőfát is tehetnek. Hosszas tanakodást követően esett a választás a Rathausplatzra, mely a hozzá fűzött reményeket jócskán felülmúlta.

img_1847_1.jpg

Az alapötlet, hogy a komor téli hónapokat, a novembert és a decembert látványos turisztikai attrakcióval fejeljék meg, hogy tömegeket vonzzanak ide és bírjanak költésre, remekbe sikeredett. Milliók keresik fel évente az idővel kiszélesedett, a város több pontján megismételt, bevált forgatókönyv szerint működő, karácsonyi előkészületeket.  

img_2013.jpg

Az első évben művészeket hívtak meg, hogy ötleteljenek, miként lehet díszbe öltöztetni a csupasz, lekopaszított teret. Festők, szobrászok, színészek álltak csatasorba, brillíroztak, hogy minél jobban elkápráztassák és hangulatba hozzák a karácsonyra készülőket. A vállalkozás sikeres és világszerte egyedülállóvá lett.

img_1954.jpg

img_1959.jpg

A gyerekeknek is sok programot szerveznek, a mesék birodalmába varázsolják őket. Van karácsonyi műhely, ahol a kicsik, angyali segédlettel, ajándékokat, meglepetéseket készíthetnek a szüleiknek, karuszel, melyet rénszarvas húz a síneken, és karácsonyi expressz, mely a parkon körbevezet. 

img_1826.jpg

img_1828.jpg

És persze választanak legszebb angyalt a városban, áll az angyaltrón, ahol mindenki szívesen pózol és örökíti meg magát és idén is kereshetnek a gyűjtők új bögrét. 

img_1891.jpg

img_2027.jpg

img_2032.jpg

Egy szó, mint száz, hatalmas üzletté terebélyesedett ez a vállalkozás. A többi vásárral együttesen 2-3 millió embert vonz és 200 millió euró hasznot hoz. Bár a hangulat még nem az igazi, a télnek se híre, se hamva, és elmaradt a hivatalos megnyitó is, azért lassan már szállingóznak az emberek. Csak a hó nem akar.  

img_1807.jpg

Fotó: saját 

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt       

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr1008075730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása