Ma mindenki táncolt a Grabenen
2015. november 11. írta: Bazsa Mara

Ma mindenki táncolt a Grabenen

Mi lenne stílusosabb a valcer hazájában, mint egy hatalmas, közös tánc, mellyel a báli szezont megnyitják. Ezzel a közös happeninggel kezdetét veszi a legviccesebb időszak is, a karneváli, báli szezon, és a farsang.

Már a XIX. századtól hagyomány, hogy november 11-én pontban 11 óra 11 perckor profi táncmesterek vezényletével táncra perdülnek az emberek, és nyitótáncot ropnak a Grabenen.

img_1074.jpg

Aki épp arra járt, vagy tudta előre a programot, szép rendben sorfalat alkotott.

img_1027.jpg

Miután túlestek egy rögtönzött táncórán és átismételték a lépéseket, intésre indult a tánc és a zene. A program évek óta ugyanaz, a Denevérrel kezdenek, ropják a francia négyest, majd jön az elmaradhatatlan bécsi valcer, de a táncrendbe belefért a polka is.

img_1041.jpg

Ennél aligha lehetne stílusosabban kezdeni és egyben köszönteni az „ötödik évszakot”, ahogy becézik a bécsiek a farsangot. Az alkalomra nem csak a pódiumon táncoló párok öltöztek illőn, akadt más is a tömegben, aki adott a megjelenésére.  

img_1054.jpg

img_1055.jpg

És hogy miért éppen november 11-én kezdik a farsangot és a báli szezont a bécsiek? Mondhatnánk viccesen, hogy legyen elég idő a majd 500 bálra, melyet az idénre terveznek. De persze nem.

img_0996.jpg

Eredetileg itt is vízkereszt napját, január 6-át jelölték ki a mulatozás kezdetére, ám mivel a hagyományos paraszti év vége, és a bérlemények lejárta épp Márton napra esett, megváltoztatták az ünnepkezdetet.

img_1012_1.jpg

A mulatság pedig mókás szokás, így a 11. hó 11-et megfejelték még két darab tizenegyessel, hogy jobban rögzülojön a dátum a fejekben, meg egyébként is, ebben a kultúrában a 11 amolyan mókás, bolondos szám.

img_1059.jpg

Hagyományosan ez idáig farsangi fánkot osztogattak a táncosok között, ám idén a Grabenre új divat költözött, svédbombát kaptak jutalmul a lelkes jelentkezők.  

img_1065.jpg

A Graben volt ma, ha rövid időre is, Európa legnagyobb, szabadtéri táncterme. Nézzük, milyen hangulatban folyt a báli szezon kezdete.

 

 

 

Fotó, videó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr588070982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása