Kísértetek, boszorkányok, véres rémek lepik el Bécset
2015. október 28. írta: Bazsa Mara

Kísértetek, boszorkányok, véres rémek lepik el Bécset

De ne ijedjünk meg, itt a halloween. Már rég elérte Bécset, az egyik legjobb üzletté terebélyesedett, és hovatovább már tradicionális ünneppé lett.

Csilingelnek a kasszák a boltokban, jön az ünnep, készülődnek az emberek. Legfőképpen a gyerekek, ők élvezik legjobban ezt az ünnepet. Jelmezekbe bújnak, maszkokat öltenek, sminkelnek, no és persze tököt faragnak. Trancsírozzák, lyukakat vájnak, helyet csinálnak a lámpásnak. Kiélik kreativitásukat.  

img_8639.jpg

img_8635.jpg

Amikor mindezzel megvannak, beöltözve házról házra járnak, abban a reményben, hogy akire ráijesztenek, attól édességet kapnak. Szerencsés, akinek az ajtaján van kukucskáló, mert így legalább tudja, mire számíthat. A „Süßes oder Saures“ édeset vagy savanyút mondásra cukorkát várnak.

img_8646.jpg

A mindenszentek napja már rég behálózta Bécset, egyre több az esemény, melyet erre az alkalomra szerveznek. Itt rendezik Európa legnagyobb halloweenpartijait, többen is így hirdetik magukat, persze ez senkit nem zavar, a jegyek fogynak. A dresscode kötelező, jelmez, nagyon ijesztő.

img_8651.jpg

Egész iparág alakult a szelleműzésre, de nincs abban semmi különleges, hogy futótűzként terjed, hisz rendesen növeli az adrenalinszintet. A boltok felkészültek, jelmezekkel, tökkel, maszkokkal várják a vevőket.

img_8487.JPG

img_8476.JPG

A sütőtök-specialitásokat az éttermek zöme beleszövi a választékába, minden formában. De miért is ne tenné, hisz itt a szezonja, és tényleg isteni csemege. Még az állatok is kapnak belőle, tököt vetnek a ketreceikbe a schönbrunni állatkertben. (fotók: állatkert, Schönbrunn)

pa_halloween_elefant_animal_detail_801.jpg

pa_halloween_roterpanda_animal_detail_801.jpg

Sokan az amerikaiak majmolásának tartják az ünnepet, holott Európából ered. A mindenszentek előtti este a halloween, ősi kelta ünnep, mely az öreg kontinensen már jó ideje újjáéledt. Koboldok, zombik, véres öltözékbe bújt szellemek, boszorkák és ártó démonok járják az utcákat és ijesztgetik az embereket.

img_8648.jpg

A maskarás bulira a Praterben is készülődnek, már döntött is a zsűri, megvannak a legjobb jelmezek, melyek arra érdemesek, természetesen jutalom fejében, hogy ijesztgessék, riogassák a bulizni érkezőket.  

img_8769.jpg

img_8791.jpg

A Praterben két napig tart az őrület, 30-án 18-kor indul a körmenet, a liliputi kisvasútba zsúfolódott jelmezes nyertesekkel, utána pedig tombolhat a tömeg, indul a húzd meg-ereszd meg.   

img_8779.jpg

Amerikában dollár milliárdokat költenek az ünnepen, Bécs még csak megközelítő nagyságrenddel sem dicsekszik, de azért itt sem sajnálják a pénzt az emberek. Főleg dekorációra, jelmezekre, édességekre, bulikra, no és természetesen dísztökre költenek. A karácsony mellett ez az egyik legnagyobb bevételt produkáló ünnep. A kereskedők hozzávetőlegesen 11 millió euró bevételben reménykednek, ami megfelel a tavalyinak.

img_6613.jpg

img_8673.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt    

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr818014115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása