Az éjjeli Bécs
2015. október 21. írta: Bazsa Mara

Az éjjeli Bécs

Bécs a legszebben kivilágított európai városok egyike. Éjszakai fényeit mutatjuk be.

Nemcsak Európában az egyik legjobban kivilágított város, de világszinten is topon van. Pedig volt idő, igaz rég, amikor a várost a sötétség éjszakára ellepte és nem volt ildomos sétálgatni benne. Ennek már több mint 300 éve. Ma gyönyörködünk a jelenben.

unnamed_13.jpg

Ennek persze ára van, 150 ezer lámpa 3000 kilométer hosszan világítja meg a várost, és 56 ezer megawattóra áramot fogyaszt éves szinten.  

dsc_6001.jpg

1687-ben I. Lipót rendelte el, hogy legyen fény éjjel. Az első lámpa a belvárosban, a Dorohteergassén gyulladt fel. A próba olyan jól sikerült, hogy további 2000 laterna került felállításra, ám 100 évbe is beletelt, mire az elővárosokba is világított lámpa.  

unnamed_5_6.jpg

A lámpásokat hosszú ideig maguk a polgárok pucolták és tartották karban, aztán megjelentek a hivatásosok, a gyújtogatók és oltogatók, de mára kihalt a szakma, az üzemeltetés profik feladata.

dsc_5919.jpg

Városszerte automatikusan gyulladnak fel és alszanak ki a fények, de a segítség jócskán elkel. A közvilágítást 146 szakember tartja kézben és kontrollálja nap, mint nap.

unnamed_1_5.jpg

A zsírral, olajjal, petróleummal égő lámpák muzeális darabokká lettek. Az utolsó gázlámpának Bécs 1962-ben, Hietzingben, a XIII. kerületben intett búcsút. Ma már csak modernek, elektromosak, LED-ek, takarékosak világítanak. Csodás fényeket produkálnak.

unnamed_6_2.jpg

Már napelemes közvilágítást is tesztelnek, hogy tovább csökkentsék a költségeket, és természetbarát megoldást alkalmazva ne szennyezzék a környezetet. Ha beválik, a változás forradalmi lesz.

dsc_5913_1.jpg

Az élet éjjel sem áll meg. Villódznak a fények, csinosítják, fénybe burkolják Bécset, turistacsalogató látványossággá teszik az éjjelt.

unnamed_4_6.jpg

Ma már természetese, hogy éjjel is fényárban úsznak a közterületek, a nevezetes épületek. Olyan, mintha a fény sosem aludna. Sokáig bírja, hajnal felé tér csak nyugovóra. Amikor ébredeznek az emberek.

A fotókat a Bécsi fekete egyik kedves olvasója, Suciu Cristian osztotta meg velünk, köszönet érte. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt  

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr367968810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FikkFakk 2015.10.23. 02:54:50

Jo kis mecset lesz abbol a stefan templombol, e.
süti beállítások módosítása