A bécsi Mona Lisa - a Természettudományi Múzeum kincsei
2015. október 13. írta: Bazsa Mara

A bécsi Mona Lisa - a Természettudományi Múzeum kincsei

Egy fedél alatt múlt és jelen. De mekkora múlt és micsoda jelen. Egy közel harmincezer-éves alkotás hatott a mára és ihlette meg a giccs koronázatlan királyát, korunk művészvilágának egyik legkeresettebb és legvitatottabb figuráját.

Kissé amorf és felettébb gömbölyded, olyan, mint sok-sok csillogó lufi összegyúrva. Csak ez nem repül, nem száll a magasba. A földhöz szögezve, narancsba burkolózva, összekulcsolt kézzel csodálóit várja.

img_7540.jpg

A Balloon Venus (orange) Jeff Koons alkotása. Azé az ismert és felkapott amerikai művészé, kinek műveit dollármilliókra árazta be a művészeti piac (Két éve a Ballon dog –orange- alkotása 58,4 millió dollárért kelt el). Cicolina egykori férje befutott művész. Sokak által vitatott stílusa és alkotásainak piaci ára épp elegendő ahhoz, hogy hírverést csapjon a Bécsi Természettudományi Múzeum új projektjéhez.

img_7545.jpg

img_7604.jpg

Korunk egyik legfelkapottabb szupersztárját az eredeti, igencsak parányi vénusz annyira megihlette, hogy első találkozásuk, 1985 óta, több színben is megalkotta. Ide most csak egyet hozott el, a narancsosat. Ez az eredeti, amelyről mintázta.

img_7583.jpg

Ez a parányi szobrocska lesz Bécs Mona Lisája, közölte meghatottan a múzeum igazgatója. De hát mi olyan nagy ebben az apróságban? A hölgy meglehetősen éltes, és termetre sem éppen fényes, bár nőről lévén szó, sem korát, sem méretét firtatni nem illő, a Willendorfi vénusz mégis kivételt képez, benne épp e kettő érdekes és értékes.

img_7592.jpg

img_7595.jpg

A csupán 11,1 centiméteres dáma, a nőiesség és a termékenység örök érvényű szimbóluma 29.500 éves. Elérkezett az idő, hogy ez az értékes és egyedülálló lelet külön teremben kapjon helyet, vitrinbe zárva, megvilágítva.

img_7589.jpg

img_7596_1.jpg

A múzeumhoz 45 éve nem nyúltak, és ha már egyszer belefogtak, önálló kiállító termet alakítottak ki a Krisztus előtti negyedik századból származó aranyból készült tárgyaknak is, melyeket most tettek először közszemlére ki.  

img_7557.jpg

Ennyi szépség megállásra késztet. Az emeleten hangulatos kávézó fogadja a pihenni vágyó vendéget, mi másra, mint stílusosan egy Mária Terézia kávéra (narancslikőrrel megbolondított kávé, tejszínhabbal a tetején, 5,20-ért).img_7613_1.jpg

img_7621.jpg

A természettudományi gyűjteményt, mely a világ egyik legnagyobbika, a császárnő férje, Lotharingiai Ferenc alapította, több mint 250 éve. (Kávét mégsem neveztek el róla.)

img_7552.jpg

Persze van itt más is, fekete például 2,70-ért, finom sütemények, bécsi reggeli, és kétféle menü. No és páratlan atmoszféra, kinézve az ablakon pedig fenséges panoráma. És maga Mária Terézia.  img_7617.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr607962958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása