Millióan látták, de kevesen ismerik
2015. október 06. írta: Bazsa Mara

Millióan látták, de kevesen ismerik

A kilencvenes évek Love storyjának, a Mielőtt felkel a nap című filmnek magvas mondandója, miszerint aki elmulasztja a pillanatot, amellett elmegy az élet, akár itt is születhetett volna. De mégsem, mert ide már kész forgatókönyvvel érkeztek a stábtagok, a rendezővel az élen.

Idilli hely, ahhoz mindenképp, hogy beszippantsuk Bécs atmoszféráját, és távol maradjunk a turisták nyüzsgő tömegétől. Tudatosan csak az jön erre, aki ismeri a helyet, a többség véletlenül, elvétve az utat, fordul ide, a Karntner Straßétól egy kőhajításnyira, mégis eldugott helyen fekvő Franziskanerplatzra.

img_7457.jpg

img_7448.jpg

Nyugodt, templomi áhítat és egy szökőkút uralja a teret, itt nem hangoskodik senki sem. A Ferences rendi templom, melyről a tér a nevét kapta, az egyik szegletben bújik meg csendesen, olyan belesimulósan. Nem erőlködik, hogy az ember észrevegye. Elmenni mégsem érdemes mellette. Ha másért nem, azért az orgonáért, amelyen még játszani lehet és Bécs legrégebbike.

img_7370.jpg

Mózes-kútja mellett, egy apró ajtó, felette felirat hívja fel a figyelmet, itt más is lehet, mint egy bemenet. Kleines Café a kultikus kávézó neve.

img_7377_1.jpg

Nem hivalkodó, de hogy is lenne az, amikor valóban picurka, ahogy a neve is mutatja. Naggyá az tette, hogy bekerült a filmtörténelembe, mint ahogy a kultfilm is a kávézót övező legendák körébe. A „Before sunrise”, a Mielőtt felkel a nap egyik jelentét itt vették fel. A film csupa romantika, a hely ehhez a magáét hozzáadta.

img_7440.jpg

Meglegyintette Hollywood szele, de ezt egész jól átvészelte, bár a „kicsi” egész nagy sztár maradt. Egy színész a filmből ugyanis itt ragadt. Hanno Pöschlnek hívják, és feltűnik a film egyik jelentében, és bár szakmáját el nem hagyta, mellette ezt a kis kávéházat is igazgatja.  

img_7400.jpg

img_7399.jpg

Már akkor, amikor megnyitotta, az volt a gondolata, hogy szembe megy a tradicionális, bécsi, kávéházi kultúrával, és egy egyszerű, ám nagyszerű helyet vezet be, ahol nem utal semmi a bevett, vagy elvárt illemre. Kicsit mást, mint, a hagyomány, itt nem mogorva a pincérlány.

img_7421.jpg

A Kleines Café bohém hely. Látszik, vagy sem, de az enteriőrt egy ismert osztrák építész, Hermann Czech álmodta ide. A falon futó tükrök duplázzák a méretre szabott kanapékat, melyek bár kissé kopottak, de a hangulathoz pont passzolnak.

img_7441.jpg

Ebbe a miliőbe épp az életművészek, a színészek, az entellektüelek illenek bele. Bár a tér igencsak szűkre szabott, hely azért mindig akad. Ha mégsem, itt teljesen elfogadott, hogy az ember társul máshoz, idegen asztaltársasághoz.

img_7436.jpg

Nagyítóval kell keresni a választófalat, mely külön helyet mutat a dohányosoknak. Nyáron persze más a helyzet, kikerülnek a térre a székek, és azon sütteti hasát, élvezve az őszi nap sugarát öreg és fiatal egyaránt.

img_7446.jpg

Decens, a trenddel ellentétes ez a hely. Persze nem a méret a lényeg, hisz akár egy ilyen apró közeg is otthont adhat a nagy gondolatoknak. Télen, nyáron ajánlom, de a kávétól sokat ne várjon.

img_7427.jpg

Fotó: saját 

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt   

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr677897136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peetee 2015.10.08. 12:26:26

Frappáns, ötletes, tartalmas, őszinte kis cikk; teljesen rendben van!

Balt 2015.10.08. 16:25:53

Klassz ez a rímbe szedett szösszenet. :)

(Nem kávézom.)
süti beállítások módosítása