Fedezd fel a várost - park a városban, nem is akármilyen
2015. szeptember 25. írta: Bazsa Mara

Fedezd fel a várost - park a városban, nem is akármilyen

Nem tipikus, turistacsalogató hely. Rendre kimarad a kötelező körökből, pedig érdemes erre kerülni, egy kis oxigéndús levegőt beszívni. Egy park, mely sokáig a legnagyobbnak mondta magát Bécsben.

Türkenschanzpark. Már a neve is izgalmas, a XVII. századból ered, idézi a történelmet. Akkoriban, pontosan 1683-ban itt sáncolták el magukat a törökök, amikor jött a felmentő sereg. A nép addig emlegette török sáncként a helyet, míg végül ráragadt, és ez lett a neve.

img_5230.JPG

Aztán akadt valaki, aki parkot álmodott ide, és a környék lakóival egyetemben, pénzt is fektetett bele, hogy a gabonamezőket, a csupasz réteket felüdítse, növényekkel, fákkal betelepítse. Heinrich von Ferstel, ismert építész volt az úr neve, aki hozzáértő kertészt is megbízott vele, hogy a terepet széppé tegye. img_5367.JPG

img_5261.JPG

A park angol kert mintájára készült. Több fát is találunk, melyen felirat díszeleg, megadva a nevet és a származási helyet. Van itt fa Kínából, Japánból, Észak-Amerikából és még sok, más, egzotikus országból.

img_5212.JPG

img_5260.JPG

Amikor a park 1888-ban elkészült, személyesen őfelsége, a császár avatta fel az akkor még elővárosi helyet. Ferenc Józsefnek a park nagyon megtetszett, és abban reménykedett, hogy előbb-utóbb ez is a város része lesz. Ez négy év múlva be is következett, és a mai 18. kerületet (Währing), a 150 ezer négyzetméteres parkkal együtt a városhoz csatolták.  img_5238.JPG

img_5240.JPG

Egy park arra is jó, hogy a város emlékműveket állítson híres embereinek. Van itt író, színész, zenész és itt van a mi Kálmán Imrénk is. Jobban mondva, a mellszobra.

img_5314.JPG

kalmanjo.JPGLegutóbb egy kozák katona és lova került ide. 2003-ban az ukrán követség készíttette. A ló a pipázó katonához tartozik, csak éppen egy kicsit távolabb legelészik. Messziről olyan, mintha török lenne. img_5296.JPG

Persze van a törököknek is emlékhelye. Barátságuk jeléül, a török nagykövetség emeltette, fátylat borítva a sötét időkre. 1991-ben állították fel a kutat, és a török költészet kiemelkedő személyiségéről, Yunus-Emréről nevezték el.

img_5286.JPG

A park egyik legromantikusabb része a 23 méter magasba szökő Paulinewarte kilátó. Igaz, víztározóként is használták, de mindig is élvezték gyönyörű panorámáját. Látogatni sajnos ritkán lehet, havonta csak egy hétvégén nyitják meg. 

img_5347.JPG

Nevét Pauline von Metternichről kapta, aki egyébként Metternich kancellár unokája, a hírhedt Sándor Móric gróf, az ördöglovas lánya, és a park nagyvonalú mecénása, az egzotikus növények beszerzésénél bábáskodott. (fotó:internet)pauline_sandor_princess_metternich.jpgSokan járnak ide, napozni, piknikezni, vagy kacsákat etetni, nem láttam táblát kitéve, hogy tilos lenne. Idilli hely, ahol az ember magába fordulhat, jókat sétálhat, vagy alhat, és kedvére sakkozhat.

img_5406.JPG

img_5269.JPG

Egy park, ahol az aktív bécsiek kedvükre sportolhatnak, különböző szabadidős tevékenységeknek hódolhatnak. Van itt kosárpalánk, strandröplabdapálya, a kicsiknek játszótér, szökőkút, vízesés, számtalan romantikus kellék.

img_5266.JPGimg_5241.JPG

Egyébként az elővárosi vonat, melyet 1980-ban újra szolgálatba állítottak, is erre jár, nagyrészt a park alatt halad, nem zavarja a kirándulókat.

img_5236.JPG

A természet szerelmeseinek paradicsoma a park. Aki pedig a kiadós séta után megéhezik, vagy egy finom kávét inna ebben a pazar kertben, lehuppan a Mayerei étterem egyik kényelmes székébe, és ha éppen délben teszi ezt, finom és olcsó menüt is rendelhet.

img_5373.JPG

Fotók: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt     

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr497818826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása