Mi kell a jó fagyihoz? Kiváló alapanyag, tradíció, családi receptek. Top fagyizók Bécs belvárosában. Az első kerületet vettük célba, itt landol ugyanis a legtöbb turista.
Több felmérés bizonyítja, az osztrákok kedvenc édessége nem a császármorzsa, nem is a torta. A fagyi az, mely az első helyet birtokolja. Évente 8 liter, mintegy 64 gombóc csúszik le fejenként a torkukon. Ettől a mennyiségtől érzékük is kicsiszolódott. A császárvárost már rég elérték a legújabb trendek, a bio és a zöldségből készültek, de náluk a klasszikus nyalatok, a csoki és a vanília, vezetnek.
Eis-Greissler
Közel-távol nem találunk jobbat, híresebbet és közkedveltebbet. Leborulnak előtte a bécsiek. Egy biotermékekkel foglalkozó család, Blochbergerék vezetik, akik a teheneket kézzel fejik. A klasszikus választék mellé mindig kerülnek újak, spárgából és kecskesajtból is készítenek fagyikat. Azt ígérik, a tehén tejéből fantasztikus élményt nyerünk, és ha kipróbáljuk, nem is tévedünk Itt minden bio és kézműves, 25 fajta, melyből legalább 6 vega. Ritka, amikor nem kígyózik előtte sor, de megéri várni, valódi gourmet élményben részesülünk.
Rotenturmstraße 14. Nyitva tartás:10:00 - 22:00
Eissalon Tuchlauben
1962-ben egy trieszti család, Perizzolok alapították. Felkapott és sok a törzsvendége. Remek helyen van, a minősége évek óta változatlan. Bio, kézműves, nem túl édes, az íze intenzív. Megéri a némileg magasabb költséget. Specialitásuk a nugátos, de remekbe szabott az erdei gyümölcsös is.
Tuchlauben 15. Nyári nyitva tartás: hétfő-szombat: 10.00 - 23.30, vasárnap: 11.00 - 23.30
Zanoni & Zanoni
A bécsiek másik nagy kedvence, mely évek óta mágnesként vonzza a nyalakodni vágyókat, szinte mindig tömve. Minősége hibátlan, igazi olasz fagyi. Aki ezt választja, készüljön sorban állásra. Cserébe viszont mennyei élményben lesz része. A klasszikusokat ajánlom, a vaníliát, a csokit, de finom a gesztenyés is.
Lugeck 7. Nyitva tartás: minden nap: 7.00 - 24.00
Eissalon am Schwedenplatz
A bécsiek, akik kalapot emelnek a tradíciók és a történelmi múlt előtt, több felmérésben ezt a fagyizót teszik a dobogó legtetejére. Intézményesült fagyizója ez Bécsnek. Több mint 100 éves a családi vállalkozás, mely apáról fiúra száll. A mangó, a csoki, a málna fejedelmi, de teljesen mindegy, melyikre bökünk, csalódni nem fogunk. A bátrabbaknak az avokádósat ajánlom. A választék pazar, a bio mellett van szója és diabetikus fagyi is.
Schwedenplatz, Franz Josefs-Kai, Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 10.00 - 23.15
Gelateria Hoher Markt
Ne menjünk el mellette, kivált ne, ha olaszos ízekre vágyunk. Különösen finom a citrom fagyija, a málna és az áfonya, a sztracsatella sem rossz, de a kókusz sem hagy maga után kívánnivalót. Az idősebbek, a tősgyökeres bécsiek erre esküsznek, 2010-ben az év fagyizójává választották.
Hoher Markt 4. Nyitva tartás: hétfő-szombat: 8.30 - 23.30, vasárnap: 10.00 - 23.30
Eissalon Castelletto
Olasz fagyizó, mi más is lenne. Remekbe szabott kínálattal, jó lokációval. A fagyijuk azonban, a többihez képest, nagyon édes. A listára azért került fel, mert jó az atmoszférája.
Eissalon Castelletto Rotenturmstraße 24 Nyitva tartás: minden nap: 7.00-24.00
Kurt Frozen Yogurt
Az újonnan nyíltak egyike. Fagyos joghurt a specialitása, egyéni ízlésvilággal, hatalmas, szezonális választékkal, kellemes hangulattal és dizájnnal fűszerezve. Bombaként robbantak be Bécsbe, idestova 4 éve. A krémes, jéghideg joghurt belopta magát a nyalakodók szívébe. A csokis, a mandulás és a kivi isteni.
Schultergasse 2. Nyitva tartás: minden nap: 12.00 - 22:00
Heiling – kézműves fagyizó
Egy vidéki családi, 1927-ből származó titkos receptjeiket megújítva, a mai trendekhez idomítva, vállalkozást indított és fagylaltozót nyitott Bécsben, nem is egy helyen. Biofagylaltjaik kézzel készülnek. A csoki és a Mozart nevét viselő variáció a vendégek kedvence.
Heiligeneis Rotenturmstraße 22/4 Nyitva tartás: minden nap: 11.00 - 22.00
A császárváros lakói előszeretettel szavaznak és választanak minden évben kedvenc ízeket és fagyizókat. Választék akad bőven. Körülbelül 300 helyen árulják Bécsben a hideg ínyencségeket. Az árak eltérőek, egy gombócért 1,30 és 2 euró között kérnek.
Fotó: saját
Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt