Egy kávé Lehárral Bécsben
2015. április 28. írta: Bazsa Mara

Egy kávé Lehárral Bécsben

Lehár Ferencet az osztrákok magukénak vallják. Úgy emlegetik, hogy Franz Lehár, osztrák zeneszerző, magyar gyökerekkel. Április 30-án lesz 145 éve, hogy Komáromban megszületett. Bécsben csak úgy tolulnak a vele kapcsolatos emlékek.

Lehár nagyon szerethette a kávét, már ha csak abból indulunk ki, hány kávézót neveztek törzshelyének ki. De persze inkább lehet arról szó, hogy a századfordulón a művészemberek itt adtak egymásnak randevút. A régi időket idéző, nagy múltú Café Diglas, vagy a Café Museum, a zsenik találkahelye, mindkettőnek Lehár is törzsvendége. A Café Sperlben régebben meg egyenesen egy tábla hirdette, itt dolgozott és alkotott, kávéját szürcsölgetve. Ma nyomatékot is adtak az emléknek és kitettek róla egy fényképet.

img_9934.jpg

img_9941.jpgHogy annak idején miért éppen Bécsre szavazott, amikor boldogulásának és kiteljesedésének helyszínét kereste, annak több oka is lehetett. Az egyik egyszerű, anyagi természetű. Magyarország akkortájt még nem írta alá a berni nemzetközi szerzői egyezményt, így jogdíjak, ha műveit idegenben viszik színre, nem illették volna meg. Nyilván az is latba esett még, hogy a külföldi színigazgatók a bécsi bemutatókat figyelték, nem fókuszáltak Pestre, vagy Prágára, ahol zenei tanulmányait folytatta.

skizzen_1_jooo.jpg

Bécsben egyébként alig akad hely, ahol Lehár neve ne merülne fel. Felnőtt élete javát itt töltötte, itt tett szert világhírnévre, innen indult el világhódító útjára karrierje. Itt mutatták be a Víg özvegyet, mely meghozta a várva várt sikert. 

b2155270t2276374ok.jpg

Apja zenésznek szánta, jelentkezett is Bécsbe, az akadémiára, de nem járt sikerrel, pedig addigra a német nyelvtudása - egy itt élő rokonnak hála – nem volt a tanulás gátja, nem úgy zsenge kora, mely ebben megakadályozta. Így Prágára esett apja választása, ahol újfent nyelvet kellett tanulnia, de itt, 12 évesen bejutott a zeneakadémiára. Ott pedig épp Dvorak volt az, aki a hegedülésről lebeszélte és a zeneszerzés felé terelte. 1885-ben a bécsi Hofbauer cég élete első szonátáját ki is adta, melyről még Brahmsnak sem volt rossz szava. Mi több, ő is ösztökélte és a zeneszerzés felé terelte. 

dirigent_1_ok.png

A diplomaosztást követően az elberfeldi színház zenekarában hegedűsként kapott állást, de nem időzött itt sokáig, Bécsbe költözött, hogy közel legyen a tűzhöz. Miután első operája kvázi megbukott, rájött, más műfajt kell keressen. Az operett lett, mi zeneszerzésre sarkallta. Épp katonazenekarát vezényelte, amikor a bálozó bécsi társaság prominens képviselője, Paulina Metternich hercegnő felfigyelt lelkesedésére és felkérte, legyen estélyeinek állandó zenésze. (Hozzá írta a Paulina-keringőt.) Így lett Lehár a szalonok kedvence és tett szert hírnévre. De terveit nem adta fel. Aztán hívták végre a Theater an der Wienbe, ahol kinevezték a zenekar élére. 

img_9926.jpg

Ez lett a színház, ahol a Víg özvegy debütált, innen indult világ körüli útjára fülbemászó dallamával. Lehárt és az operettet Berlintől New Yorkig a fél világ, de még Japán és Kína is ünnepelte. A színház mögött lévő művészbejáró utcája ma az ő nevét viseli. img_9933.jpg

A Víg özvegy 10 nyelven mintegy félmillió előadást élt meg, kottái 30 millió példányban keltek el, a hanglemezből pedig 40-50 millió fogyott. Hihetetlen számok, melyek meg is hozták az anyagi biztonságot. Nem jelentett már gondot, hogy saját lakást vegyen. A Theoboldgasse 16. szám alatt talált otthonra. (1919 és 1931 között lakott itt)

img_9945.jpg
theobaldgasse_1_jooo.jpg

Aztán tovább alkotott és gyarapodott, mígnem 1932-ben egy kastélyt is magáénak tudott. 1932 és 1944 között Nussdorfban, a Hackhofergasse 18-ban lakott és alkotott. Többi között itt született a Giuditta című operettje. A kastély érdekessége, hogy 1802-től 10 éven át a Varázsfuvola szövegkönyvírója, Emanuel Schikander volt a palota lakója. (Ma magántulajdonban van a palota.)

portal_1_jooo.jpg
schloessl_2_joo.jpg

Bécs szépen ápolja Lehár emlékét. A Víg özvegy a Volksoper repertoárjáról nem kerül le, mai napig a közönség egyik kedvence.   

img_0037.jpg

 És csillagot is kapott Bécsben, olyat, mint a hollywoodi színészek.  

lehar_kicsi.jpg

Emlékművét egy hatalmas márványtömbből Franz Coutal szobrász faragta ki és 1980-óta a Stadtparkot díszíti.  

img_9785.jpg

Lehár Ferenc Bad Ischlben van eltemetve. Villája, végrendelete értelmében, ma múzeum. Az operettfesztivált, melynek a város ad otthont, róla nevezték el.franz_lehar_330.jpg

 

Fotó: saját és internet

 Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr67403718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása