Milyen a Valentin-nap Bécsben?
2015. február 13. írta: Bazsa Mara

Milyen a Valentin-nap Bécsben?

Visszafogott. Az előkészületek, legalábbis ami a külcsínben mutatkozik meg, egészen szerények. Nem ülte meg a giccs a várost, pedig szeretik az ünnepet az osztrákok. Készülnek viszont a virágárusok, a cukrászok, az éttermek speciális menüvel, meglepetésekkel csalogatják a turbékolni vágyó szerelemeseket.

Sokan tartják a Valentin-napról, hogy kommersz, egy ok a pénzszórásra. Ennek ellenére az ajándékozást és az apró figyelmességeket, február 14-e érzelmi túlfűtöttségét a bécsiek többsége a szerelem szimbólumaként éli meg. Romantikája és meghittsége a nők körében osztatlan sikert arat. A férfiak kevésbé szentimentálisak, de Valentin-napján megadják magukat. A fővárosiak 63%-a tartja becsben az ünnepet, 37%-uk inkább nem üli meg, derül ki a bécsi Humaninstitut reprezentatív felméréséből, mely azt kutatta, mit jelent az osztrákoknak a szerelem napja.

img_2072.jpg

A bécsiek több mint fele teszi le a voksát az ajándékvásárlás mellett, a többiek nem tulajdonítanak ennek jelentőséget. Valós érzelmek, elvárás vagy csupán megszokás áll a háttérben, kérdezték ezt is a kérdőívben.  A többség az érzelmek kifejezésének egyik formáját látja benne, de a tradíció, a megszokás jelenléte sem elhanyagolható. A férfiak jelentős része viszont azt vallotta be, rossz lelkiismerete sarkallja tettekre.

img_2052.jpg

Hogy minek örül a nő és minek a férfi, az eltérő. A nők többségét egy szál virág is elgyengíti, a közösen eltöltött, gyertyafényes vacsora egyenesen a mennyekbe repíti, parfümnek is sokan örülnek, akad, aki moziba is szívesen megy, és olyan is, aki a szerelem zálogát egy szép ékszerben látja. Páran azt is hozzátették, nem bánnák, ha a férfiak legalább február 14-én többet tüsténkednének a háztartásban és serényebbek lennének a konyhában. Az intim együttlétet csupán tizedük nevezte meg. A férfiak többsége egy jó, kiadós házi koszttal is beérné, pláne ha nyugalomban, zsémbeskedéstől mentesen megehetné. Közel 45%-uk azonban az evés helyett a szexre szavaz.   

img_2144.jpg

És ha már ilyenkor minden arról szól, hogyan szabaduljunk a pénztárcánkat kitömő bankóktól, nézzük meg, mennyi a szerelem ára. Valentin-napon a fogyasztás látványosan megugrik, mintegy 22 millió euróval emelkedik. Átlagosan 40 euróért mutatják ki érzelmeiket a bécsiek. Legfőképpen csokira, édességre, apró csekélységekre, parfümre és virágra, no és romantikus, gyertyafényes vacsorára költenek.  

img_2058.jpg

Aki viszont a hagyományoktól eltérően töltené a napot, azoknak is akadnak fantáziát nem nélkülöző programok. A schönbrunni állatkert február 14-re egyet fizet, kettőt kap akciót hirdetett, amit az állatok szerelmi életét bemutató előadással fejel meg. Több tucat tánciskola is megnyitja kapuit és a betérőknek ingyenes kurzussal kedveskedik.

img_2130.jpg

Ha Valentin-napon mindenki a szerelmet élteti, mit tegyen az, akinek nincs kivel az ünnepet megülni? Amikor a párok egymás nyakába borulnak, a médiumok szirupos és giccses hollywoody filmeket tolnak, mivel vigasztalja magát az egyedülálló, a szingli, ki a társadalom egyre jelentősebb részét képezi? Szeresse önmagát, vagy örüljön annak, hogy az ünnep nem kerül neki pénzbe, hogy nincs senki, akiért magát extra költségekbe beleverje? A fogyasztói társadalom ennél ügyesebbet eszelt ki, anti –Valentin-napi programokkal árasztja el a szingliket. Jelölt akad bőven. Közel 400 ezren élnek egyedül Bécsben. (kép:net)

letoltesjo.jpg

Egyébként tudta, hogy Ausztriában van egy Szent Valentin nevű falu? De ez a Valentin nem a szerelmesek védőszentje. Erre külön felhívja a figyelmet a település web-felülete.   

img_2140.jpg

 Fotó: saját 

 Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr697165185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása