Keringőre fel!
2015. február 10. írta: Bazsa Mara

Keringőre fel!

A báli szezon nemcsak jó mulatság, de gazdasági tevékenységnek sem utolsó. Idén a közel 500 ezer bálozó várhatóan 130 millió eurót hoz az osztrák büdzsének és több ezer kisvállalkozónak ad plusz kereseti lehetőséget. A fináléba belehúznak a bécsiek, 9 nap alatt 21 bált „lezavarnak”. Köztük a legnagyobb attrakció az 59. operabál, február 12-én.

Ha azt mondjuk bál, az emberek többsége Bécsre asszociál. Sehol a világon nem lengi át a bálokat olyan hangulat, mint a császárvárosban. Konflisos és romantikus, operettes és kicsit szirupos. Monarchiás, mint Mária Terézia idejében. A császárné hozta az első bálrendeletet, mely a táncolási szokások között vágott rendet. Az osztrákok a táncmulatságokba már akkor beleszerettek és vonzódásuk azóta is töretlen. Egy életre ellesték és megjegyezték az illemet és a viselkedési kódexet. (A képen Wilhelm Gause: Bécs város bálja című festménye.)

img_1615.jpg

A kezdetben zártkörű rendezvényekre a különböző társadalmi osztályok, mesterségek, egyesületek csak a közéjük tartozókat hívták meg. Bár a báli szokások a történelem során sokat finomultak, mire felvették mai formájukat, a lényegét tekintve ugyanazok maradtak: táncmulatságok, ahová tehetős emberek alkalomhoz illő öltözékben jelennek meg.

img_1771.jpg

Az idén bálozó, közel félmillió ember többsége bécsi, más tartományokból és külföldről 100-120 ezren érkeznek, hogy az év eseményén részt vegyenek. Ez utóbbiak fejenként, átlagosan 285 euró költenek, a bécsiek 250-et adnak ki az előkészületekre, derül ki a Bécsi Gazdasági Kamara nemrégiben kiadott felméréséből. A kiadások java részét jegyre, ételre-italra, taxira költik, de jut belőle fodrászra, kozmetikusra és olykor egy-egy tánctanfolyamra. Profitálnak belőle a vendéglátósok, szabók, varrónők, ruhakölcsönzők, cipő és alkalmi ruha árusok, bár ez utóbbi vétele az átlagos költésbe aligha fér bele.

img_1785.jpg

Bécsben évente több száz bált rendeznek, szinte valamennyi szakma képviselőinek. Tartanak bált orvosok, jogászok, zenészek és virágosok, frakkot öltenek a Bécsi Filharmonikusok. A cukrászok és pékek, kik nagy megbecsülésnek örvendenek, is mulatozással kezdik az évet. A vadászok, eme ősi mesterség képviselői, kinek tagjai sorát ma is kellő nemesi, történelmi családi név öregbíti, hagyományokhoz hűen, népi ruhát öltenek, így tartva be a vadászokra vonatkozó báli illemet.

abd0286-20140127joooooooooooo.jpg

A bálok bálja mégsem ez. A megnevezés az operabált illeti, mely az Osztrák Köztársaság és a Bécsi Állami Operaház művészeinek bálja is egyben. A szezon fénypontja, amikor az előkelő vendégek, híresek, gazdagok, prominens személyek ruhacsodáikban, vagyont érő ékszereikben, bundáikban parádésan bevonulnak az eléjük terített vörös szőnyegen. Miközben közel egy millió tévénéző és az utcán tolongó tömeg nézi a hollywoodi felhajtásra hajazó eseményeket. A begördülő limuzinokat, a parádés konflisokat, az interjút adó, széles vigyort villantó ismert arcokat.   

img_1776.jpg

A fővárosba érkező turisták közül a borsos jegyárak miatt az operabált kevesen engedhetik maguknak meg. A belépő 250 euró per fő, a páholy ára csillagászati, attól függően hányadik emeleten és hová esik, 9 - 18 ezer euró. Ha asztalt foglalunk, extrát fizetünk, ha pedig csak sétálgatva csipegetünk, akkor is jobb, ha tömött pénztárcával érkezünk. Egy pofa sör, hozzá egy pár virsli a bukszánkat 18,50 euróval rövidíti. Egy pohár pezsgő 32,50-től egy sec (habzóbor) viszont már 12 eurótól a miénk lehet. Ha ezt sokalljuk, 4 euróért egy gombóc fagyit is elnyalhatunk. Ha pedig nosztalgiázni támad kedvünk, egy 14 eurós „K.u.K. Delight” koktél erejéig azt is megtehetjük. És akkor még a megjelenésről egy szót sem ejtettünk. A dresszkód szigorúan meghatározott, ebben nincs pardon. Hölgyeknek nagyestélyi, férfiaknak frakk, melyek árai is borsosak. Nem beszélve a kiegészítőkről, ékszerekről, cipellőkről.

img_1767.jpg

És ha már az este ennyibe kerül, mit kap a bálozó a maradandó emléken felül? Gyönyörű díszítést: 50 ezer virág teszi ünnepélyessé a termet, 165 csokor a páholyokat, 480 pedig az asztalokat. Pazar kiszolgálást: a vendégek kívánságait 281 felszolgáló lesi, 40 ezer pohár, 1000 asztalterítő, 4 ezer evőeszköz, 600 pezsgős vödör áll rendelkezésre, több ezer üveg behűtött pezsgő és bor, 1800 pár virsli és 800 adag gulyásleves hivatott éhet-szomjat csitítani. A menünek is megvan a maga rendje, érthetetlen, hogy kerül a gulyásleves bele. Nehéz étel és minden olyan, ami foltot hagy, normál esetben nem kerülhet terítékre. És mindezek tetejébe színvonalas gálaműsort. Az est fénypontja az elsőbálozók fellépése, keringője és a páholyokban ülő rokonság izgatott képe. A nyitó táncot 11 ország 144 fiatal pár járja, miközben a színfalak mögött 16 páros áll készen beugrásra. A cirka 5 ezer vendég hangulatáról 120 muzsikus gondoskodik, 250 fő pedig a biztonságukat vigyázza egészen hajnal 5-ig.

file63m5h5af79x4r17271o-600x417bbbbbbbbbb.jpg

A báli szezon vízkereszttől hamvasztó szerdáig tart. Táncolni tehát még szabad. Még akkor is, ha nem hangzanak el az Alles walzer (Mindenki keringőre!) buzdító szavak. 

e_244_2bbbbb.jpg

Fotó: internet és saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr97122023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása