„Mondd meg, mit eszel, megmondom ki vagy” – szól a gasztronómia francia klasszikusának, Anthelme Brillant-Savarinnak a mondása. Ha azt mondod, kósert, zsidó vagy.
Ez persze ma már nem feltétlenül igaz. Sokan vannak ugyanis olyanok, akik kóser boltban vásárolnak és kósert esznek, habár semmilyen vallási előírást nem követnek. Ellenállnak viszont a gyorsbüféknek és a tömegétkeztetésnek. Mert ha valamiben elüt a többitől a kóser konyha, akkor az elsősorban az alapanyaga és az elkészítés módja.
Mitől kóser az étel, ami a zsidók asztalára kerül, mit tartalmaz a macesz? Ihat-e alkoholt a zsidó vallást gyakorló, és tényleg két konyhában készülnek-e a kóser ételek? Vitt-e disznót Noé a bárkájára és valóban 613 a gránátalma magjainak száma? Kérdések, melyekre választ az Eskeles-palotában lévő Zsidó Múzeum Kósert enni és inni című kiállításán kapnak. A tárlat a zsidóság étkezési szokásait fogja egybe és tárja az érdeklődők elébe.
Az étkezés sok mindent elárul egy-egy nemzet, vallás, felekezet kultúrájáról. Identitást, hovatartozást fejez ki. A hagyományok tiszteletben tartása és Mózes ötödik könyvének útmutatása a zsidó konyhaművészet alapja. A zsidó konyha az ételeket három csoportra osztja. Húsosra, tejesre és semleges eredetűekre. Alapszabály, hogy asztalra csak kóser hús kerülhet, teljesen vértelenített. Nem vegyülhet hús tejtermékkel. Ennek megfelelően mindegyikhez külön hűtőt, edényt, terítéket, eszcájgot, de még mosogatásra alkalmas eszközt is rendelnek. ( A harmadikat az úgynevezett semleges ételekhez.)
A zsidó ételek elkészítése sok ember szemében szertartásos és bonyolult. Szigorú előírásokhoz kötött. Pedig ha jobban meggondoljuk, vannak benne logikusnak tetsző elemek. Olyanok, miket már nagyanyáink is ösztönösen alkalmaztak. Például külön fütyülős edényben forralták a tejet és abba semmilyen más étel bele nem kerülhetett.
Látunk számos ételt, receptet és azt is megtudjuk, mitől más a kóser konyha, mint amit megszoktunk. A kiállítás videoinstallációi különösen érdekesek (német nyelven, angol felirattal): zsidók vallanak étkezési szokásaikról, arról, mennyire veszik szigorúan a kóser konyha előírásait, tanait. Hogy a hétköznapokban képesek-e tartani az étkezések közötti szünetet, hogy a húsevést követően 3-6 órán át ne vegyenek magukhoz tejterméket, vagy ha tejtermékkel kezdik a napot, várnak-e minimum harminc percet, mire újabb ételt a szájukba vesznek és mindez beilleszkedik-e életvitelükbe.
Ha a kiállítást követően megcsurran a nyálunk és kóserra vágyunk, nem kell messzire mennünk, hogy e konyha remekeit élvezzük. Rögtön a földszinten van egy kóser kávézó és étterem. Itt ehetünk vegánt és édességeket. A kávézó vezetője, a magyarul beszélő Goldstein Béla felesége hozzáteszi, a náluk kapható ételek kóser stílusban készülnek, rabbi által nem ellenőrzöttek.
Az aktuális időszaki kiállítás március 8-ig látogatható, a Dorotheergasse 11. szám alatt, az Eskeles-palotában. Kuratorok: Michal Typolt-Meczes, Hannes Etzlstorfer, Dan FischmanLesung és Katja Sindemann
Fotó: saját
Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt