Jégkorszaki mamutbébik Bécsben
2014. december 03. írta: Bazsa Mara

Jégkorszaki mamutbébik Bécsben

Mamutbébik érkeztek Bécsbe. Ahhoz képest, hogy kisdedek, meglehetősen éltesek. 40-45 ezer évesek. Testük jégbe zárva pihent a szibériai föld fogságában. A Jégmúmiák Szibériából című kiállítás a bécsi Természettudományi Múzeum szülinapi ajándéka.

Gyerekzsivaj veri fel a csendet, bár az itt dolgozók e téren edzettek. Most a szokottnál is nagyobb a lárma, osztályokba verődött gyerekek jönnek mamut-lesre. Izgatottan lökdösődnek, hogy jól lássák a több ezer éve kihalt faj egykor élt példányait. Merthogy többen is vannak. Három egészen jó állapotban megmaradt és egy szőrösebb, melyből a dögevők jócskán lakmároztak. Mindre igaz, hogy több tízezer évig feküdtek jégbe fagyva a föld alatt. És bár bébikről szól a fáma, nem is olyan kicsik. Látszatra is megvan a súlyuk fél mázsa. Testüket az oszlástól a jég mentette meg, ezért maradtak viszonylag épségben. Fittyet hányva a siserehadra, mely körbedongja, a jégmezők helyett vitrinbe zárva alusszák örök álmukat.

DSC04366.JPG

Nagy utat tettek meg, mire a császárvárosba megérkeztek. Otthonuk és lelőhelyük az óriási szibériai tundra, onnan kerültek a Természettudományi Múzeumba, mely idén 125 éve, hogy kitárta kapuit, és okoz örömet évente közel fél millió embernek. Most pedig ellepték a gyerekek, hogy mamutokat nézegessenek.  

DSC04371.JPG

A gyűjtemény, mely a világ legjelentősebbike, a szentpétervári Zoológiai Intézet tulajdona. Valamikor réges-rég a mamutok egész nagy területet uraltak, övék volt Európa, Ázsia és Észak-Amerika. Aztán pár ezer évvel ezelőtt kihaltak. Átvészelték a jégkorszakot és az utóbbi években Oroszország messzi, kietlen részein felszínre bukkantak. Az idő nem fogott rajtuk, pedig nem mai gyerekek. Például Ljuba, a kicsi lány legalább 40 ezer évet várt arra, hogy valaki megtalálja. A jég fogságába beágyazódva kifogástalan állapotban maradt az utókorra. Egy nyenyec rénszarvas vadász éppen tűzifa után kutatott egy elhagyatott folyóparton, a Jamal-félszigeten, amikor rábukkant a mamutborjúra. Furcsállta a mumifikálódott tetemet, mert eladdig nem látott ilyet. Nézett is nagyot, amikor kiderült, egy értékes lelet, amit felfedezett. Ljuba egy hónapos lehetett, amikor a földi léttől búcsút vett. 

DSC04361.JPG

Khormát 2008-ban találták meg. Ő vezeti a világranglistát. 45 ezer éves múltjával a legrégebbi eddig előkerült mamutcsecsemő. A kutatók nemcsak a borjú korát, de nemét és elhalálozásának okát is megállapították. A CT egyértelműen mutatta, iszap volt a fulladás oka. A kis balga sártengerbe keveredett és hosszas kínlódás után odaveszett. Az orrában és a tüdejében lévő iszap jelezte ezt. Picike volt, két hónapot élt, amikor utolérte a vég. Nevét a folyóról kapta, ami mentén rábukkantak. 

DSC04376.JPG

Az igazi szenzáció mégsem ő, hanem Gyima. Rá az örök vadászmezőkön, észak-kelet Szibériában, a Berezovka folyó partján bukkantak, ott ahol az emberek egykor aranyrögök után kutattak. Magadan környékén, a lakatlan, szibériai földeken. Az őskori lelet kuriózum számba ment. Ő az egyetlen, akinek a belső szervei épen maradtak és károsodás nélkül átvészelték az évezredeket. Egészen addig, míg a tudósok neki nem estek, hogy kipreparálják és rajtuk kutatásokat végezzenek. Szívét és péniszét kiemelték és naftalinba tették. 7-8 hónapos lehetett, amikor a jég fogságába esett. Hirtelen halt meg, nem bajlódott vele a halál. Vesztét fulladás okozta.

DSC04380.JPG

A gyerekek körében a legnagyobb lelkesedést mégsem a kis mamutok váltották ki. Nem, nem, egy nagy tálcára kihelyezett ürülék volt az izgalom tárgya. A tetemes képződmény eredete okán komoly vita bontakozott ki. Egyesek igazinak vélték, mások tamáskodtak, mígnem közelebb hajoltak majd hangosan pfújjoltak. Orrukat irritálta a szag. A kedélyek lassan lecsitultak. Abban gyorsan megegyeztek, ez bárkié lehet, de mamuttól nem származhat. Amikor a teremőr közelebb lépett, nyugodtak meg végleg a kedélyek. Tőle tudtuk meg, a schönbrunni állatkert egyik lakója, egy nagy elefánt pakolta ki. Demonstrálni hivatott, hogy egykor valami ilyesmi lehetett, mi jóval nagyobb mennyiségben elhagyta a mamutülepet. A mamutok ugyanis rengeteget ettek, naponta 200 kilót lelegeltek és 100 kiló felesleget termeltek. Nyomukban járni nem igényelt Sherlock Holmes-i érdemeket.

DSC04373.JPG

És hogy miért mostanában bukkannak fel a leletek? Miért e sok bébi tetem? A klímaváltozás, a felmelegedés a mamubébik megjelenésének egyik oka. Amúgy nem lehettek kevesen, harmaduk egy éves korát sem élte meg. És mindehhez hozzájönnek a mamutvadászok, akik mostanság a vidéket járják, jó üzletet sejtve, arany helyett mamutot keresve.  

DSC04352.JPG

A kiállítás 2015. március 2-ig látogatható

http://www.nhm-wien.ac.at/ 

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt 

A bejegyzés trackback címe:

https://becsifekete.blog.hu/api/trackback/id/tr826940659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása